İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Linux Kullanıcıları Derneği’nin birlikte düzenlediği “Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2013” etkinliği 5-6 Nisan tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Linux Kullanıcıları Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl 12.si düzenlenen “Özgür Yazılım ve Linux Günleri”; yazılım endüstrisini geliştirmek, yazılım maliyetlerini düşürmek, bilgisayar okuryazarlığını arttırmak amacıyla özgür yazılım ve GNU/Linux konularında ulusal ve uluslararası düzeyde uzman isimlere ev sahipliği yaptı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlikte yurtdışından 4 uzman, ülkemizden de 40’ın üzerinde değerli konuşmacı yer aldı.
İki gün süren “Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2013” etkinliğinde son yılların gözde teknolojilerinden NoSQL ana teması üzerine 40 sunum gerçekleştirildi.
Yaklaşık 30 sene önce başlayan özgür yazılım hareketi, günümüzde açık kaynak hareketi ile birlikte bilgi işlem sektörünün hemen her alanında olmazsa olmaz kabul edilmekte ve en kritik iş uygulamalarından en sıradan günlük ofis uygulamalarına dek somut alternatifler sunmaya devam ediyor.
Özgür ve açık kodlu yazılım dünyası, ortaya koyduğu kısa vadeli teknolojik ve maddi avantajlara ek olarak çok önemli bir amaca daha hizmet ediyor: teknolojiyi, bilimi inceleyip, araştırıp anlamak ve çok daha iyisini geliştirmek isteyen zihinler için değeri para ile ölçülemeyecek bir fırsatlar ve kaynaklar havuzunu beslemek ve yeni nesilleri üretkenliğe, paylaşımcılığa teşvik etmek.
Günümüzde çoğu kişi tarafından sorulan temel soru “özgür yazılımlara geçmeli miyiz?” sorusu değildir. Artık “hangi özgür ve açık kodlu yazılım kombinasyonlarını ne tür işlerde kullanabiliriz?”, “geliştirdiğimiz özgür yazılım için ne tür bir iş modelini hedeflemeliyiz?”, “hedeflediğimiz özgür yazılımlar için en iyi eğitimleri nasıl alabilir yahut verebiliriz?” gibi pratik sorular gündemdedir. Bilgi işlem dünyasının amacı artık düşük maliyetli, güvenilir, açık standartlarla uyumlu ve ticari dalgalanmalar ile krizlere dayanıklı sistemleri tasarlamak, bunları olabildiğince yaygınlaştırmaktır.
Son Yorumlar