İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağ Yöneticileri Derneği bilişim sektöründeki ihtiyaçları karşılayacak beceri ve bilgiye sahip uzmanlar yetiştirmek hedefi ile işbirliği yapmaktadır. Bu kapsamda, imzalanan protokol ile Cisco Networking Academy programı üyesi okullardaki ağ uzmanı eğitimlerini dünya standartlarına taşıyacak faaliyetler düzenlenecektir.
Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de hızlı bir yükseliş grafiği izliyor. 2023 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisinin 160 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Buna karşılık, sürdürülebilir ve rekabetçi bir ekonomi için, BİT alanında ihtiyaç duyulan ağları tasarlayacak, oluşturacak ve yönetecek niteliklere ve gerekli eğitime sahip kişilerin sayısı yeterli değildir; öyle ki 2016 yılına gelindiğinde ülkedeki ağ uzmanı açığının 37 bin civarında olacağı tahmin ediliyor.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağ Yöneticileri Derneği arasında imzalanan protokol ile Cisco Networking Academy programı üyesi meslek okullarındaki ağ uzmanı eğitimlerini geliştirebilmek için, il milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen tarihlerde, hem öğrencilere hem öğretmenlere yönelik eğitimler gerçekleştirilecektir. Bilişim ve bilgisayar ağları uzmanlarının sayılarını artırmak amacıyla, 165 ülkede her yıl 1,5 milyon bilişim uzmanı yetiştiren Cisco Networking Academy, Türkiye’de de 2000 yılından bu yana 40 bin mezun vermiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı teknik ve meslek liselerinde 2006 yılından bu yana verilmekte olan Cisco Networking Academy eğitimleri, bu protokolle beraber İstanbul’da hızla yaygın hale getirilecek ve destekleyici etkinliklerle zenginleştirilecektir.
Türkiye’deki ağ uzmanlığı eğitiminin dünya standartlarına erişebilmesi için bilişim ve bilgisayar öğretmenlerine eğitim desteği verilirken, liselerin teknik ekipmanının zenginleştirilmesi, öğrenciler için staj ve iş bulma olanaklarının artırılması, her yıl başarılı öğrencilere Cisco’nun iş ortaklarında staj önceliği sağlanması, protokol kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan diğer faaliyetlerdir. Ayrıca, ilki 2015’te olmak üzere, her yıl İstanbul’da Bilgisayar Ağı Eğitimi Haftası düzenlenecektir.
İş birliği protokolü kapsamında değerlendirmelerini sunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “Türkiye’yi sanayileşme ve kalkınma seviyesinde Avrupa standartlarına taşımak amacıyla oluşturulan Vizyon 2023 hedeflerine ulaşabilmek için bütün kurumların el ele kalkınmaya yüzünü çevirmesi gerekiyor. Ekonomik büyümenin ve bayındırlığın devamı için sivil toplum kuruluşlarına ve biz eğitim karar vericilerine büyük sorumluluklar düşüyor. Eğitim sisteminin temel taşı olarak gördüğümüz öğrenci ve öğretmenlerin kişisel gelişimi için sanayi dünyasıyla ortak geliştirilen projeler çok önemlidir. Bugün sizlere Milli Eğitim Bakanlığı’nın da önemli önceliklerinden olan okul sanayi işbirliği uygulamalarına bir yenisinin eklendiğini duyurmaktan gurur duyuyorum. Ağ Yöneticileri Derneği’nin ön ayak olduğu bu yeni projemizle geleceğin bilişim bilirkişilerini yetiştireceğiz. Bu proje, öğretmen, öğrenci ve sanayiciyi, 2023 bilişim hedefleri doğrultusunda ortaya çıkan potansiyeli öz kaynaklarımızı kullanarak değerlendirmek için bir araya getiriyor. Gençlerin ve ailelerin en büyük kaygılarından biri iş bulmak, kayıtlı iş gücüne dahil olmak; velilerimizin de sahip çıkacağı bu projeyle artık belirlenen okullarımızda müfredatın yanı sıra gençlerimize ek bir altın bilezik daha kazandıracağız” demiştir.
İşbirliği destekleyici kurumu Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ise, “Cisco olarak eğitim ve teknolojiyi en önemli sosyal eşitleyiciler olarak görüyoruz. Bize göre eğitim insanların ekonomik fırsatlarını geliştirmelerine olanak tanır, teknoloji ise kaliteli eğitime erişim sağlar. Tüm dünyada yaklaşık 17 yıldır başarıyla uyguladığımız sosyal sorumluluk projemiz olan Cisco Networking Academy programı ile bu iki eşitleyici unsuru bir araya getiriyoruz. Teknik liseler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirlikleri ile yürüttüğümüz bilişim ve ağ eğitimleri ile bugüne kadar binlerce (40 binden fazla) kişiye bu fırsatı sunmanın gururunu yaşıyoruz. Önemli iş ortaklarımız olan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağ Yöneticileri Derneği’nin bugün başlattığı süreçle bu çalışmaların önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaşacak olması bizi mutlu ediyor. Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçi gücünün artması için gereken iş gücünün gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” demiştir.
Protokol ortağı Ağ Yöneticileri Derneği Başkanı Gökhan Akın değerlendirmesinde, “Bu Derneği kurmaktaki amacımız, ağ teknolojileri üzerine çalışan kişileri bir araya getirmek, bu teknolojilerin Türkiye’de tanıtılması ve yaygınlaştırılmasını sağlamak ve yeni ağ uzmanlarının yetişmesi için eğitim faaliyetlerine aktif olarak destekte bulunmaktı. Hepimizin bildiği üzere, bilgisayar ağlarının önemi gün geçtikçe daha da artıyor; 2020 yılında internet ağına bağlı cihaz sayısının 50 milyarı geçeceği öngörülüyor. Her sektörün temel bir ihtiyacı haline gelen bilgisayar ağları, sanayinin vazgeçilmez bir unsuru olmasının yanı sıra, onu kullanacak nitelikli eğitim ve iş gücü gereksinimini de beraberinde getiriyor. Ülkemizde bu alanda yetişmiş insan gücünün artması, teknolojik her türlü gelişmenin de önünü açmak anlamına gelecektir. Bu sebeple bizler de, Ağ Yöneticileri Derneği olarak, Türkiye’nin sektörel ve eğitsel gelişim sürecine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu protokolün bir parçası olmak istedik. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cisco Systems’in de destek verdiği bu projeye bilgi birikimimizi aktarmaktan büyük mutluluk duyuyor olacağız” ifadelerinde bulunmuştur.
Son Yorumlar