Amsterdam’da gerçekleştirilen Smart City Konferansı, “akıllı şehirler” kavramının gelecek için taşıdığı önemi bir kez daha ortaya koydu.
Dünyanın en başarılı “akıllı şehir” uygulamalarından biri olarak gösterilen Amsterdam’ın Smart City Proje Danışmanı Vermast, konferansta yaptığı konuşmada projeyi “iş birliği, bağlantı, kahve” yaklaşımıyla hayata geçirdiklerini söyledi.
Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan ise bu dönüşümü Tükiye’ye taşımakta kararlı: “Akıllı Şehirler kurmak ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ulusal bir hedef olmalı. Bu hedefe ulaşmak için kamu, özel sektör ve toplum hep birlikte hareket etmeliyiz.”
Türkiye’nin “uluslararası akıllı şehirler” arenasında yer alacak şehirlere sahip olmasını sağlayacak fiber optik altyapıyı oluşturmak üzere çalışan Turkcell Superonline’ın Genel Müdürü Murat Erkan, Akıllı Şehir konseptinin dünyadaki en başarılı uygulamalarından biri olan Amsterdam’ı ziyaret ederek, Amsterdam Smart City projesinin yöneticileriyle görüştü. Erkan, ayrıca 29-30 Mayıs tarihlerinde Amsterdam’da gerçekleştirilen Avrupa’nın bu alandaki en büyük etkinliği olan Smart City Konferansı’nı da izledi.
ERKAN: “TÜRKİYE’NİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ VE AKILLI ŞEHİRLERİ İÇİN YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ.”
Turkcell Superonline olarak geleceği akıllı şehirlerde gördüklerini vurgulayan Genel Müdür Murat Erkan, “Bu anlamda dünyayı yakından takip ediyoruz. Amsterdam örneğinde de gördüğümüz gibi Akıllı Şehir olmak ve dijital dönüşüm ulusal bir hedef. Hedefe ulaşmak için kamu, özel sektör ve toplum hep birlikte hareket etmeliyiz. FTTH Konseyi’nin 8 Ekim 2012 tarihli makalesinde şöyle bir tespit yer alıyordu: ‘Geleceğin Avrupası’nın refahı için doğru kararı bugün vermek zorundayız’. Biz de Turkcell Superonline olarak bu kararı yarınlarımız için dün verdik. Bundan 5 yıl önce dünya ile aynı anda geleceğin teknolojisi fiberin altyapısını ülkemize döşemeye başladık. Hedefimiz ‘dijital şehirler’ dönüşümüne öncülük etmek” değerlendirmesinde bulundu.
Sağladıkları son teknoloji fiber optik altyapı ile kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına, sürdürülebilir rekabet ortamının oluşturulmasına ve belediyelerin herhangi bir altyapı harcaması yapmadan akıllı şehirler oluşturmasına olanak sağladıklarını ifade eden Murat Erkan, “Dijital dönüşüm ancak fiber optik teknolojinin yaygınlaşmasıyla mümkün olacak. Bunun için de Ulaştırma Bakanlığı’mızın ve BTK’nın bu vizyona verdikleri desteklerin yanı sıra, tüm kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, araştırma kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, vatandaşlarımızın işbirliğinin çok hayati olduğuna inanıyorum.” dedi.
AKILLI ŞEHİRLER İÇİN ATILAN ADIMLAR
Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Turkcell Superonline’ın akıllı şehir olma yolunda adım atan belediyelerle yaptıkları çalışmalara ilişkin örnekleri de paylaştı. Erkan, “İstanbul’da Afet Koordinasyon için altyapı tesisi, trafik kameraları altyapısı ve istweb TV altyapısını sağlıyoruz. Ayrıca Başakşehir Living Lab, Türkiye’nin akıllı şehir anlamında en dikkat çekici projelerinden biri. Bu proje ile Başakşehir’de her eve 1000 Mbps internet erişimi sağlamayı ve belediye portali ile belediye hizmetlerine ücretsiz erişim sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca İzmir’den Gaziantep’e, Mersin’den Bursa’ya kadar pek çok ilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
VERMAST: “DİJİTAL ŞEHİR VİZYONU BÜYÜMEMİZİ HIZLANDIRDI, REKABET AVANTAJIMIZI GÜÇLENDİRDİ”
Dünyadaki başarılı akıllı şehir uygulamalarından biri olarak gösterilen Amsterdam örneğini anlatan Amsterdam Smart City Proje Danışmanı Frans-Anton Vermast, “Projeyi 3C dediğimiz ’Collaboration, Connection, Coffee’ (iş birliği, bağlantı, kahve) yaklaşımla hayata geçirdik. ‘Collaboration’, şehirdeki tüm paydaşların işbirliğini simgelerken, ‘connection’ güçlü ve son teknoloji bir altyapıyla sunulan fiber internet bağlantısını ve ’coffee’ ise sosyal hayatı, projenin günlük hayata etkilerini tanımlıyor. Öncelikle bu projenin olmazsa olmazı şeklinde değerlendirdiğimiz güçlü bir fiber optik altyapıyı tüm şehre yaymayı hedefledik. Bunun ardından 2012’de öncelikle “Open Data” (Açık Veri) dediğimiz açık iletişim platformunu kurmak üzere yola çıktık. Bu sisteme her vatandaşın ve kurumun veri aktarabilmesini sağladık. Şehirde akıllı şebekeler, akıllı sayaçlar, enerji tasarrufu sağlayan sistemler kurduk, CO2 miktarını azaltan çözümler ürettik. Böylelikle ekonomik büyümemiz hızlandı. Rekabet avantajımız güçlendi. Vatandaşlarımızdan gelen talepler bizleri olumlu etkiledi. Yaptığımız yarışmalarla halkımızı bu sisteme kattık, güzel fikirlerin çıkmasını sağladık. Projenin esas başarısı da bu noktada oldu. Kamu, özel sektör, Amsterdam halkı, tüm paydaşlar hep birlikte hareket ettik ve ortaya bu başarılı proje çıktı.” diye konuştu.
Amsterdam Smart City Projelerinden Örnekler:
OPEN DATA (Açık Veri) PROJESİ: Amsterdam bu proje ile 2012’de Dünya Akıllı Şehirler Ödülü’nü aldı. Proje Amsterdam’ın akıllı şehir yaklaşımının bir parçası ve şehrin veri erişilebilirliğini geliştirmeyi hedefliyor. Özellikle şehrin trafik ve ulaşımla ilgili verilerine erişilebilirlik konusunda önemli çalışmalar bulunuyor. Otoparklarla ilgili tarifeler, parka uygun yerler, taksi bekleme noktaları, bisiklet güzergahları, ana yollardaki trafiğin sıkışık olduğu noktalar halka açık şekilde online paylaşılıyor.
HEALTH LAB (Sağlık Teknolojileri) PROJESİ: 2,5 yıllık bir proje olan Health Lab, inovatif bakım teknolojileriyle ilgili ortam oluşturmayı amaçlıyor. Health Lab çalışanları, bilim adamları ve girişimcilerin omuz omuza çalıştığı projede son kullanıcıya sunulabilecek çözümler araştırılıyor. Oluşturulan platformda yeni çözümler üretilip, gelişmeler paylaşılıp tartışılabiliyor. Çeşitli living lab lokasyonlarında yeni çözümler test edilip, geliştirilebiliyor. Amaç, teknolojinin imkanlarından yararlanarak yaşlı nüfusun ve hastaların, bakım evleri ya da hastaneler yerine kendi ortamlarında, gerekli bakım hizmetlerini de alarak, konforlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak.
SMART STREET (Akıllı Sokak) PROJESİ: Utrechtsestraat, Amsterdam’ın merkezindeki kafe, restoran ve mağazalarla dolu en yoğun alışveriş caddelerinden biri. Bu caddede hayata geçirilen “Climate Street” projesinde CO2 miktarını azaltma ve çevreyi koruma amacıyla sürdürülebilir çözümler üretiliyor. Sürdürebilir çözümlerin 3 odak noktası arasında girişimciler, halka açık alanlar ve lojistik yer alıyor. Amsterdam Smart City ve Utrechtsestraat girişimcileri sürdürülebilir alışveriş caddesi için detaylı bir plan çalıştılar ve “Climate Street” projesini ortaya koydular. Proje sokak lambalarında enerji tasarrufundan, güneş enerjisiyle çalışan çöp konteynırlarına kadar CO2 miktarını azaltma ve çevreyi korumaya yönelik birçok çözüm içeriyor.
Son Yorumlar