İnternet ve mobil iletişimin yaygınlığı veri hacmini katlayarak büyütüyor. Günümüzde tüm işletmeler enerjiyi nasıl daha verimli halde kullanacaklarına dair yeni yollar arıyorlar. Bu durum akıllı veri merkezi çözümlerine ve verileri verimli depolamaya duyulan ihtiyacı arttırıyor.
Dünyanın giderek küresel bir köy haline dönmesi, şirketlerin çalışmaların da farklılıkların oluşmasına neden oldu.
Yapılan çalışmaların artması, kurumlar arasındaki alışverişin de artmasını sağladı. Kurumsal web siteleri, mobil ekipler, çağrı merkezleri, vb. alternatif iletişim kanalları kurumlarda kesintisiz ve yoğun birveri akımı oluşturdu. Bu nedenle kurumlar, denetimsiz büyüyen veri yükünü hem operasyonel açıdan anlamlı olacak şekilde saklama, hem de bu bilgiyi en uygun ve hesaplı araçlarla yönetme ihtiyacı duyuyorlar. Yapılan araştırmalar, veri merkezlerine duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor.
Veri depolama teknolojileri & Artan İhtiyaçlar
Günümüzde depolanabileceğinden çok daha fazla veri üretilmektedir. Veri depolama sistemleri, gelişen teknoloji ile geçmişte son kullanıcının yatırımına karşı sağladığı fayda (ROI) açısından kıyaslandığında, geçmişte MB başına 5 USD öderken günümüzde MB başına 5 sent’lere kadar düştüğü görülmektedir. Gelecekte kutu maliyeti düşerken, üzerinde operasyonel olarak ihtiyacımız olan tüm yazılımların entegre olduğu bütünleşik veri depolama çözümlen pazarda yer alacaktır. Üretici firmalar veri depolama, veri saklama, veri koruma gibi hizmetlerde sadece donanım ile gittiklerinde firmaların ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadıklarını görebilmişlerdir. Bu sebeplerden dolayı üretici firmalar veriyi koruma, veriyi kurtarma gibi yazılımları kendi donanımlarına uyumlu hale getirerek yapıyı kurmalarına yardımcı olmaktadırlar. Bazı veri depolama veya veri yedekleme üretici firmaları bu konuda iyi olduklarını düşündükleri yazılımların firmalarını satın alarak satışlarını artırmaktadırlar.
Yazılımlar sayesinde verinin güvenliği kontrol altına alınmakta, veriye daha kısa sürede ve doğru olarak erişim imkânı sağlanmaktadır. Veri özel metotlar ile sıkıştırılarak daha büyük alanlara gereksinim duymadan yine aynı faydayı sunmaktadır. Dolayısıyla şirketler, kendilerine ayrılan alanın nasıl kullanıldığı, ne kadarının boş veya dolu olduğu, tanımlanan alan bitince ne olacağı, yeni alanın nasıl ekleneceği gibi veri depolama yönetimi sorularının cevaplarını bilerek verilerini daha etkin bir şekilde yöneterek ve veri depolama alanlarından tasarruf ederek verimliliklerini artırmaktadırlar.
Veri depolama teknolojilerinde yeni yaklaşımlar büyük, küçük ve orta ölçekte işletmelerin farklı veri depolama yaklaşımları olduğunu söyleyebiliriz.
Büyük çaplı şirketler, verinin saklanması için, yeni nesil ürünler ile uyumlu ve şirketlerin mevcut yapısına ek olarak büyüyebilme özelikleri de olan ürünler kullanmaktadır. Büyük çaplı şirketler ürünün başarısını onların beraberinde aldıkları profesyonel ve katma değerli hizmetler ile daha da kuvvetli hale getiriyor.
Küçük ve orta ölçekli şirketler için eskiden çok zorunlu görülmeyen veri depolama günümüzde daha aktif kullanılmaktadır. Ofis uygulamaları, mail, yazışmalar, muhasebe işlemleri gibi aksiyonların oluşturduğu veri kümelerinin saklanması, geçmişe dönük istenilen verinin kontrol edilmesi, bazı verilerin değişimlerinin eski veri üzerinde yapılması [verinin versiyon değişikliği], verinin yedeklenmesi, verinin eskimesi, verinin silinmesi gibi işlemlerle önem kazanmaya başlamıştır. Şirketlerin veri depolamayı hangi amaçla kullanacağını bilerek yatırım yapmaları gerekmektedir. Bunun için şirket ileride ne kadar büyüyeceğini de öngörmelidir. Özellikle küresel mali kriz ortamında şirketler, maliyet avantajı sağlayan teknolojileri tercih etmelidir. Günümüzde fiziksel sunucuların ortadan yavaş yavaş kalktığını, tüm fiziksel sunucuların sanal sunucular haline dönüşmeye başladığını görmekteyiz. Bunun yanı sırada uygulama ve masaüstü sanallaştırma teknolojileri ve ağ sanallaştırma teknolojileri de hayatımızın bir parçası haline geldi. Dijital ortamdaki bilgi, günümüz iş dünyasının kritik bir bileşenidir. Bulunması ve yönetilmesi gereken bilginin hacmi, her geçen gün artmaktadır. Ayrıca, bu bilgilerin günün her saatinde erişilebilir olması gerekiyor. Bilgilerinize, her hangi bir sebeple ulaşamamak, artık söz konusu bile olmamaktadır. Üstelik Bilgi Teknolojilerine [BT] ayrılan bütçelerin azalmasıyla, hayata geçirdiğiniz her sistemin verimli ve uygun maliyetli olması yaşamsal önem taşıyor. Veri depolama, eskiden, her sunucuya bağlı bir sabit diskya da teyp sürücü içeriyorve doğrudan bağlantılı veri depolama ya da DAS [Direct Attached Storage] olarak biliniyordu. Şimdi, bugünün iş dünyasındaki zorluklarla başa çıkabilmek için, daha esnek, akıllı ve kolay yönetilen veri depolama çözümleri gerekiyor.
Hızlı çözüm buluyor
Günümüzde veri merkezi denildiğinde akla ilk olarak enerji verimliliği yüksek, tüm noktalardan izleme ve yönetimi yapılabilen ve 7/24 çalışabilen ortamlar geliyor. Gelecekte veri merkezlerinin hızlı ve modüler büyüyebilme, enerji verimliliği ve 7/24 kesintisizlik kriterlerine göre şekilleneceğini öngörülüyor. Geliştirilen modeller, zamanla ve ihtiyaçlara çözüm sunması açısından oldukça önemli.
Bilginin saklandığı yer
Günümüzde bilginin yönetimi, saklanması, sunulması ve güvenliği, tüm kurumlar için iş süreklilikleri göz önünde bulundurulduğunda çok önemli bir role sahip olduğu görülüyor. Veri merkezleri, kurumlar için bilginin saklandığı yer olarak kurum altyapılarındaki en önemli parçalardan birisi ve kurum bilişim altyapısının da merkezi olmasıyla dikkat çekiyor.
Güvenlik önemli
Bilginin güç olduğu bir çağda yaşanılması bilginin güvenli bir şekilde saklanmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görülmesini sağlıyor. Son yıllarda olağanüstü bir veri ve bilgi patlaması yaşanmış olması da bilgilerin kaybedilmemesi için tedbir alınması gerektiğinin adeta bir göstergesi şeklinde karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, dış kaynak kullanımını tercih eden şirketlerin özellikle veri güvenliği konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. İT alanında dış kaynak hizmetlerini her geçen gün daha fazla kullanma eğilimi gösteren şirketler; belli güvenlik, performans ve sürdürülebilirlik kriterleri karşılandığında hiç tereddütsüz veri merkezi hizmetlerinden faydalanmayı daha ekonomik ve doğru bir seçim olarak değerlendiriyorlar.
KOBİ‘lere sunduğu avantajlar
Kurumların veri depolama stratejilerini oluştururken yenilikçi teknolojileri dikkate alması, veri depolama sistemlerinin güvenliği, güvenilirliği, ölçeklenebilirliği ve yönetimi gibi konularda belirli ölçütleri karşılamasına özen göstermesi bekleniyor. Buna karşılık KOBİ’lerin işlerinin merkezi olan verilerini saklamak ve yedeklemek için ayırdıkları bütçenin kısıtlı olduğu da biliniyor. Belirli bir alanda faaliyet gösteren KOBİ’lerin genellikle bilişim teknolojileri için özel bir departmanı bulunmuyor. Bu yüzden uygun maliyetli ve güvenilir çözümlere ihtiyaç duyuyorlar.
Enerji nereye harcanıyor?
Sosyal sorumluluk bilincinin yerleşmesiyle bir de yeşil merkezi kaygıları ekleniyor. Bu aşamada veri merkezleri tasarımlarının teknik bilgi, beceri ve tecrübesi olan profesyonel ekipler tarafından yapılması ciddi önem kazanıyor. Veri merkezlerindeki son teknolojik eğilimlerden biri cihaz başına tüketilen enerjinin izlenmesidir. Enerjinin izlenebilir olması ve nereye ne kadar enerji harcandığının belirlenebilmesi, enerji verimliliği için ilk ve temel adımı olarak görülüyor.
Veri merkezi kurmaya gerek kalmıyor
Kurumlar, dış kaynak olarak aldıkları veri merkezi hizmetleri sayesinde, uluslararası standartlara sahip birveri merkezi kurmanın büyük ilk yatırım maliyetine ve veri merkezi işletmenin sürekli maliyetlerine katlanmak durumunda kalmıyorlar. Veri merkezleri ayrıca limitli bant genişliğinin yanı sıra aşımlı bant genişliği ihtiyaçlarını, ulusal ve uluslararası omurgalara kesintisiz bağlantı ihtiyaçlarını ve de en önemlisi iş sürekliliği ihtiyaçlarını tek ve güvenilir bir elden kolaylıkla sağlamanın avantajlarını sunuyor.
Son Yorumlar