Aksigorta, tüm dünyada ve Türkiye’de sigorta sektörünün önemli sorunlarından biri olan ve hasar ödemelerinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan, suistimal suçlarıyla mücadele etmek için SAS ile anlaştı. Anlaşma kapsamında Aksigorta, suistimallerle mücadelede SAS’ın SAS® Fraud Framework çözümünü kullanacak.
FİNANSAL ETKİSİNİN YANI SIRA SEKTÖRE GÜVENİ DE ARTIRIYOR
Doğrudan karlılığa ve fiyatlara olan etkisinin yanı sıra sektöre olan güvenin artması nedeniyle suistimalle mücadeleyi öncelikli gündem maddelerinden biri olarak belirleyen Aksigorta, SAS ile yaptığı işbirliği ile suistimal niteliği taşıyan oto hasarlarının tespit edilmesini ve raporlanmasını amaçlıyor.
UĞUR GÜLEN: SAĞLADIĞIMIZ TASARRUFLA KAYNAKLARIMIZI GERÇEK HAK SAHİPLERİNE AKTARABİLECEĞİZ
Aksigorta’nın 2011 yılında Hasar Dönüşüm Projesi kapsamında başlattığı Suistimal ve Kaçak Önleme faaliyetlerinin, 2013 yılında Suistimal ve Kaçak Önleme Biriminin kurulmasıyla hız kazandığını belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Suistimal Yönetimi projesini uzun soluklu bir proje olarak değerlendirdiklerini söyledi. Aksigorta, periyodik olarak gerçekleştirilen “Fraud Farkındalık Haftası” adı ile yaptığı faaliyetler ve vaka çalışmaları sayesinde, 2014 yılında oto branşında yüzde 40, 2015’te ise yüzde 38 daha fazla suistimal vakası tespit ederken, 2014 yılında oto branşında 13 milyon TL, 2015 yılında ise 18 milyon TL suistimalli hasar tespit etti. Uğur Gülen, bu proje sayesinde oto branşında sağladıkları tasarrufla şirket kaynaklarını gerçek hak sahiplerine aktarabileceklerini ve rekabet avantajı yaratabileceklerini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“Mevcutta kullandığımız hasar yönetim sistemi ile uçtan uca entegre çalışan modern bir Suistimal/Kaçak Önleme ve Takip Yönetim Sistemi’ne sahip olmayı hedefliyoruz. Bunun yanında yapacağımız çalışmalarla suistimal yönetimini etkin bir şekilde sağlayarak hem suistimalin önlenmesinde bu zamana kadar sahip olduğumuz iş bakış açısını yansıtan, hem de istatistiksel yaklaşıma uygun bir skorlama çalışmasını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. SAS’ın birçok farklı modelleme tekniğini kullanarak geliştirdiği Hibrit Modelleme Yaklaşımı ile sadece yüksek suistimal olasılığına sahip hasar dosyalarını araştırmacılarımızın incelemesine sunmayı planlıyoruz. Ayrıca kurulacak ağ analizi yapısı ile organize suç unsuru gösteren hasar dosyalarının detaylı olarak görüntülenmesi ve tespitine olanak sağlayacağız.”
SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli ise “SAS, 138 ülkede bankacılıktan sigortacılığa, perakendeden kamuya, sağlıktan enerjiye pek çok sektörde hizmet veren bir analitik yazılım şirketi ve dünya analitik lideri. Suistimalle mücadele de portföyümüzdeki önemli çözümlerden biri. Suistimalin karlılığa olan olumsuz etkisini ortadan kaldırmayı amaçlayarak, dünyanın pek çok ülkesinde SAS® Fraud Framework çözümü ile sigorta şirketlerinin bu önemli mücadelelerine destek oluyoruz. Aksigorta projesi bizim için oldukça önemli bir proje. Bu projeyi hem Aksigorta gibi sektörün çok önemli oyuncularından biriyle yapıyor olmaktan hem de sektörün gelişimine katkıda bulunuyor olmaktan dolayı son derece heyecanlıyız. Ana hedefimiz Aksigorta’nın suistimalle mücadele konusunda hızlı ve net sonuçlar alabilmesini sağlayarak onlar için gerçek bir değer yaratabilmek.” dedi.
Son Yorumlar