Dünyanın ilk açık kaynaklı sunucu platformu, sunucu sistemleri arasında uyumluluk ve açık sistem yönetimi gibi özellikleri %57 daha düşük maliyetle sunuyor.
AMD yaptığı bir açıklamada, Açık Bilişim Projesi kapsamında tanımlanmış olan AMD Open 3.0 şartnamesine dayalı, rakip OEM sunucularla eşit iş yükü esnekliği ve performans sağlayan çeşitli sunucu seçeneklerini duyurdu. Sanal masaüstü altyapısı (VDI) çalıştıran hız ölçümlerine kıyasla AMD Open 3.0 tabanlı sistem de aynı sayıda sanal masaüstü desteklerken, tek bir sunucuda toplam sahip olma maliyetini %57 düşürerek 10.669 USD’den 4589 USD’ye çekiyor. Maliyetteki bu düşüş, her bir sanal masaüstü maliyetini de 91,19 USD’den sadece 38,24 USD’ye düşürüyor. Bulguların ayrıntılarına ilgili web sayfasından ulaşılabilir. Sunucular, distribütörler aracılığıyla piyasaya çıkarılacak.
“Global bilişim bölümlerinin sunucu yatırımı yaparken fiyat ve performans arasında tercih yapmak gibi zor bir görevi vardır,” diyen bulut bilişim öncüsü ve AMD araştırmacısı Bob Ogrey, şöyle devam etti: “Kurumların biri için diğerinden ödün vermek zorunda olduğunu düşünmüyoruz. İlk açık kaynaklı ve modüler platform olan AMD Open 3.0 şartnamesini kullanmak, yüksek performans ve enerji verimliliğini makul bir fiyata sunarak bunu kurumlar için en iyi tercih haline getiriyor.
AMD, Mayıs 2012’de AMD Open şartnamesini açıkladıktan sonra, buna dayalı ilk sistemlerin tanıtımını da Ocak 2013’te gerçekleştirdi. Şu anda seri üretimde bulunan sistemler Avnet Inc., Hyve, Penguin Computing ve ZT Systems gibi ortaklar tarafından piyasaya sunuluyor. Sistem, AMD’nin Açık Bilişim Projesi Vakfı çalışmalarının bir bölümünü oluşturuyor ve AMD’nin açık endüstri standartlarına, önemli sorunlara doğru çözümlerin sunulmasına kararlılığını sergiliyor. Enerji, alan ve maliyet bakımından ideal bir bileşim sunan sistemler, Açık Bilişim Sunucusu 3.0’ın temelini oluşturuyor.
Yüksek performanslı AMD Opteron™ 6300 Serisi işlemciler içeren AMD Open 3.0 sistemleri tüm standart 19” raf ortamlarına ve Açık Raf ortamlarına herhangi bir değişiklik gerektirmeden uygulanabilirken, Yaygın Yönetim Çalışma Grubu (Distributed Management Task Force – DMTF) tarafından geliştirilen Sunucu Donanımı İçin Sistem Yönetim Mimarisi (Systems Management Architecture for Server Hardware – SMASH) gibi açık standartlarla yönetilebiliyor. Boyutları 16” x 16,7” olan ana kart, 1U, 1,5U, 2U veya 3U raf yüksekliğindeki sunucularla uyumlu. İki adet AMD Opteron 6300 Serisi işlemci ve her birinde 12 bellek soketiyle 384GB’a kadar DDR3 DRAM (her biri üç DIMM taşıyan dört kanal), kart başına 6 Seri ATA (SATA) bağlantısı, tümleşik yönetimli bir adet çift kanal gigabit Ethernet NIC, dört adede kadar PCI Express genişleme yuvası, bir seri bağlantı noktası, iki USB girişi ve Mellanox I/O modülü ya da Broadcom yönetim modülü gibi özel modülleri destekleyen asma bağlantı noktasını destekliyor. PCI Express kart kullanım imkanı, kullanım durumuna ve kasa yüksekliğine göre değişebiliyor.
AMD Open 3.0, ana kart tasarımını tek bir taban ürün ile sadeleştirerek olağanüstü esneklik, verimlilik ve düşük işletme maliyeti sağlarken kurumların yüksek performanslı bilişim, sanal masaüstü altyapısı, bulut bilişim, altyapı ve depolama gibi değişen ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik imkanlar sunuyor.
Son Yorumlar