“Yapı Bilgi Modellemesi” kapsamında Autodesk’in geliştirdiği ürünlere ait güncel uygulamaların aktarıldığı BIM semineri, mimarlık, mühendislik ve inşaat sektörlerinin önde gelen temsilcilerinin katılımıyla Yapı Endüstri Merkezi’nde gerçekleşti.
Autodesk çözümleriyle hayata geçirilen projelere ilişkin ilk elden deneyim paylaşımı ve bilgi alışverişi imkânı sunan etkinlik “Şimdi Türkiye’de BIM zamanı” başlığı altında yoğun ilgi topladı.
Dünya’da “Building Information Modeling” adıyla bilinen, bir binanın kavramsal tasarım aşamasından, inşaat öncesi, esnası ve sonrası işlemlerinin tümünü kapsayan aşamalarının en doğru şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan BIM’in uygulamasına yönelik önemli detaylarının paylaşıldığı seminer, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yoğun katılım ile gerçekleşti. “Şimdi Türkiye’de BIM zamanı” başlığı altında Yapı Endüstri Merkezi’nin destekleriyle gerçekleşen seminer, katılımcılara ilk elden deneyim paylaşımı ve bilgi alışverişi imkânı sundu. Autodesk Türkiye Genel Müdürü Taylan Dedeoğlu ve Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat Sektörleri Iş Geliştirme Müdürü Sevda Koçak’ın katılımıyla gerçekleşen seminerde, alanının öne çıkan mimarları, Ali Hızıroğlu, Ekim Orhan İsmi ve Erdinç Çiftçi BIM sisteminin Türkiye’deki uygulamalarına ait önemli bilgiler paylaştı.
AUTODESK TÜRKİYE VE BIM
Autodesk Türkiye Genel Müdürü Taylan Dedeoğlu’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği seminerde, Autodesk Türkiye’nin bugünkü konumunun yanı sıra, tüketiciye kadar ulaşan geniş ürün portföyüne, Autodesk’in Bulut (Autodesk 360) Çözümlerine ve dünyada öne çıkan BIM trendlerine yönelik detaylı bilgilere değinildi. Autodesk’in vizyonunu, “Daha iyi bir dünyanın oluşturulması için tasarımcılara destek olabilmek” olarak tanımlayan Dedeoğlu, “BIM sisteminin en önemli özelliği farklı prensiplerin bir arada çalışabilmesine olanak sağlaması” şeklinde konuştu. Taylan Dedeoğlu’nun konuşmalarını “BIM bir süreçtir yazılım değildir” şeklinde destekleyen Autodesk Türkiye Iş Geliştirme Müdürü Sevda Koçak ise BIM sisteminin Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat alanlarına sağladığı avantajlara değindi. Her aşamasında BIM sürecine yer verilen ve sadece bu sayede yapımının gerçekleştirilebildiği Shanghai Tower örneğini
katılımcılarla paylaşan Sevda Koçak, “BIM sistemi tasarımcıların revizyon süreçlerini daha hızlı gerçekleştirmelerine olanak sağlar, inşaat sırasında sahada olabilecek sorunların projelendirme aşamasında giderilmesi için ise önemli bir alt yapı oluşturur. İngiltere’deki binaların yapımında BIM standartlarına uyma zorunluluğu vardır” şeklinde konuştu.
GARANTİ TEKNOLOJİ KAMPÜSÜ, FORUM ADANA VE BAKÜ OLİMPİK STADYUMU
Türkiye’deki BIM sisteminin kullanımına öncülük eden, alanının öne çıkan mimarları Ali Hızıroğlu, Ekim Orhan İsmi ve Erdinç Çiftçi’nin sunumlarıyla gerçekleşen seminerde, “Yapı Bilgi Modellemesi” sürecinin kullanıldığı binalara ait başarı hikâyelerine geniş çapta yer verildi. Türkiye’de, mimarlık ve inşaat alanında verimliliğin ve sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan Y. Mimar Ali Hızıroğlu, “Yapıların ebatlarının değişmeye başlamasıyla daha karmaşık yapılara doğru bir gidiş başladı. Bunun sonucunda mimarinin artık bir ekip işi olduğunu söyleyebiliriz. Uygulama sürecinde daha az sürprizlerle karşılaşmak için tüm prensiplerin bir arada çalışabildiği Autodesk’in Bulut Çözümlerini kullanmak artık bir tercih olmaktan çıkıyor ve zorunluluğa doğru gidiyor. Umuyorum Türkiye’deki mimarlar, mühendisler ve inşaat firmaları da en kısa zamanda bu sürecin bir parçası haline gelecekler” şeklinde konuştu. BIM Türkiye’deki uygulamalarına yönelik kapsamlı örnekler paylaşan Mimar Erdinç Çiftçi, “Farklı Fonksiyonlarda BIM Deneyimleri” konulu sunumunda BIM süreçlerini yabancı ofislerle entegre olabilmek adına tercih ettiklerini belirtti. Türkiye’deki mimarların BIM’e geçiş sürecinde kavramsal bir mantık geliştirmeleri gerektiğini belirten Çiftçi, “BIM’i kullanırken bilgi paylaşmanız önemli çünkü ne kadar bilgi verirseniz o kadar bilgi alırsınız. Yani bir kapının sizin için ne ifade ettiğini tanımlamanız ve sınıflara göre bölmeniz çok önemli” dedi. Türkiye’de BIM sisteminin kullanıldığı Garanti Teknoloji Kampüsü, Forum Adana ve Bakü Olimpik Stadyumu gibi kompleks yapıların tasarım ve uygulama süreçlerinden önemli örneklerin paylaşıldığı BIM seminerinde mimarlar, verimli, sürdürülebilir ve hızlı tasarımın önemi üzerine detaylı bir şekilde değindiler.
Son Yorumlar