Teknoloji alanında dünyanın en iyi üniversitelerinden MIT (Massachusetts Institute of Technology) ile işbirliğine giderek Boston-Ümraniye arasında teknoloji köprüsü kuran Avea, Türkiye’de geleceğin teknolojilerini üretme ve uygulama misyonuyla, yeni teknolojilere ve bilgi transferine yatırım yapmayı sürdürüyor
Türkiye’de GSM sektöründe Ar-Ge sertifikasına sahip ilk operatörü olarak, son dört yıldır Ar-Ge yatırımlarına yaklaşık 122 milyon TL bütçe ayıran Avea, MIT Mobile Experience Lab’te Avea için geliştirilen “FotoFilm” ve “Şehrin Müziği” uygulamalarının ardından yine MIT ile birlikte, bu defa geleceğin teknolojisi olarak kabul edilen giyilebilir teknolojiler üzerine geliştirilmiş yeni projelerini açıkladı.
Avea CEO’su Erkan Akdemir: “Sürdürülebilir ekonomik büyümede Ar- Ge ve inovasyonun oynadığı önemli rolün bilinciyle, üzerimize düşen görevi sonuna kadar yerine getiriyoruz. Türkiye’nin teknolojiyi sadece kullanan değil; üreten de olması için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Son 4 yılda Ar-Ge yatırımlarımızın toplam yatırımlarımıza oranı yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. MIT ile geleceğin teknolojilerini birlikte üretiyor ve MIT’den öğrendiklerimizi de Türkiye’ye aktarıyoruz. Ülkemizdeki insan kaynağına bakarak; ‘Türkiye artık çağı yakalamaya çalışmamalı, çağın önünde gitmeli’ diyoruz.”
MIT ile gerçekleştirdiği işbirliğiyle 3 yıla yakın bir zamandır geleceğe yönelik çalışmalara imza atan Avea, geleceğe yön veren teknolojileri üreterek, Türkiye’nin de geleceğine yatırım yapmaya devam ediyor.
Avea, geleceğin teknolojilerini şekillendirmek üzere MIT (Massachusetts Institute of Technology) işbirliğinde hayata geçirdiği “Fotofilm” ve “Şehrin Müziği” uygulamalarının ardından, MIT ile geleceğin teknolojisi “Giyilebilir teknolojiler” üzerine odaklandı.
Avea ve MIT son olarak kullanıcıya e-postalarına göz atıp video çekebilme imkânı sunan ve giyilebilir teknolojinin son noktası olarak kabul edilen optik-bilgisayar Google Glass’a yönelik uygulamalar geliştirdi.
Yeni gelişmekte olan giyilebilir teknoloji pazarında, operatör açısından yapılabilecek zenginleştirmelere odaklanan Avea, MIT ile Google Glass’a yönelik fark oluşturacak birbirinden özel uygulamalar geliştirerek sektörde geleceğin teknolojilerini üreten ve uygulayan bir lider olma iddiasını sürdürüyor.
Erkan Akdemir: “Daha yaşanabilir bir dünya için her boyutta inovatif çözümler üretmeyi ve bu üretimleri desteklemeyi her zaman sürdüreceğiz”
Avea CEO’su Erkan Akdemir Avea’nın MIT’nin çalışma yöntemleri ve Ar-Ge kültürünü içselleştirdiklerine değinerek; “Ar-Ge ve inovasyon yaklaşımının, şirketlerin rekabette fark oluşturabilmeleri ve sürdürülebilir büyümeleri için bir zorunluluk; ülkeler için de kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Sürdürülebilir kalkınmanın ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu biliyor ve Ar-Ge ile inovasyon alanında yaptığımız çalışmalarımızla, Türkiye’nin 2023 vizyonuna ulaşmasına da önemli bir katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye’nin teknolojiyi sadece kullanan değil; üreten de olması için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Son 4 yıldır Ar-Ge yatırımlarımıza yaklaşık 122 milyon TL bütçe ayırdık. Ar-Ge yatırımlarımızın toplam yatırımlarımıza oranı ise yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. MIT ile geleceğin teknolojilerini birlikte üretiyor ve MIT’den öğrendiklerimizi de Türkiye’ye aktarıyoruz. MIT ile benzer bir işbirliğini Bilkent ile de başlattık. ‘Türkiye artık çağı yakalamaya çalışmamalı, çağın önünde gitmeli’ diyoruz. Çünkü, ülkemizin böyle bir insan kaynağı var” dedi.
2017’ye kadar giyilebilir cihazlardan gelir beklentisi 20 milyar dolar
Mobil iletişim tabanlı akıllı yaşam teknolojilerinde elde edilecek başarılarla, toplumun yaşam kalitesini iyileştirip gündelik yaşamı daha kolay hale getirmeye odaklandıklarını da açıklayan Akdemir; “Bizim için uygulamaların boyutu, popülaritesi, kazancı önceliklendirdiğimiz konular arasında değil” diyerek MIT işbirliği kapsamında açıklamalarına ise şöyle devam etti:
“Biz geleceğe ve gelişime odaklandık. Son günlerde de giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Giyilebilir teknoloji pazarı yeni yeni gelişmesine karşın, büyük bir potansiyel ve umut vaat ediyor. Giyilebilir teknolojilerin, yakın gelecekte şu anda kullandığımız farklı cihazların yapamadığı şeyleri yapacağı düşünülüyor” diye açıkladı. Giyilebilir teknoloji dendiğinde akla ilk olarak Google Glass’ın geldiğini sözlerine ekleyen Akdemir açıklamalarını giyilebilir teknolojiler pazarıyla ilgili rakamları aktararak şöyle tamamladı: “Google Glass ile mobil olmanın içeriği ve tanımı yeniden şekillenecek; günlük yaşantımız ve iş yapış biçimlerimiz de buna göre değişecek. Biz de bu yeni pazara sağlam adımlarla giriyoruz.
Araştırma şirketi Gartner’a göre, giyilebilir cihazlar önümüzdeki yıllarda hayatımıza daha fazla dahil olacak. IMS araştırması, 2011’de 14 milyon olan giyilebilir cihaz satışının 2016’da 170 milyonu bulacağını öngörüyor. Yani, 5 yılda 12 kat artış söz konusu. 2018’de ise 485 milyon cihaz satılacağı öngörülüyor. Bu da 7 yılda tam 34 kat artış demek. Bu etkileyici bir hız. Giyilebilir uygulama pazarında önemli bir yer tutan giyilebilir cihazların özellikle sağlık ve “fitness” alanında çok çarpıcı uygulamalar geliştireceğine inanıyoruz. 2017’ye kadar bu yeni cihazlardan 20 milyar dolar gelir elde edilmesi öngörülüyor. Biz de MIT ile değer vermek için geleceğe yönelik uygulamalar geliştirdik ve bu alandaki çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.”
Son Yorumlar