İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve TOBB işbirliği ile Türkiye’de ilk kez “ Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisleri Zirvesi ” düzenlendi. Teknoloji ve sanayi dünyasını santralistanbul’da bir araya getiren zirvede konuşan CERN Bilgi Transfer Ofisi Direktörü Dr. Giovanni Anelli, CERN’de geliştirilen teknolojilerin bilişimden sağlığa geniş bir alanda uygulama imkanı bulduğunu, kanser teşhis ve tedavisinde en etkin yöntemlerin bu sayede hayat bulduğunu söyledi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi, CERN Bilgi Transfer Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bir ilke imza atarak Türkiye’de ilk kez “Teknoloji Transfer Ofisleri Zirvesi” düzenledi. santralistanbul Kampüsü’nde dün gerçekleştirilen zirvede, Türkiye’nin CERN ile imzaladığı asosiye üyelik anlaşmasından CERN’de geliştirilen yeni teknolojilerin şirketler tarafından ürüne dönüştürülmesine kadar birçok konu ele alındı.
“Teknoloji Transferi Bilimsel Köprülerle Mümkün”
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında “World Wide Web”, “dokunmatik ekran” ve günümüzde Endüstri 4.0 olarak adlandırılan sanayi devriminin dayandığı “Büyük Veri” gibi kavramların CERN’de geliştirilen teknolojiler aracılığıyla hayat bulduğuna dikkat çekti. Rektör Durman BİLGİ’nin CERN ile işbirliği kapsamında ev sahipliği yaptığı zirvenin önemini vurgulayarak “Temel bilimler ile uygulamalı ve mühendislik bilimleri arasındaki köprü ne kadar sağlamsa Bilgi ve Teknoloji Transferi de o derece mümkün olacaktır. Bu açıdan ülkemizdeki Teknoloji Transfer Ofisleri ve sektör temsilcileri çok değerli görev üstlenmiş bulunmaktadırlar” dedi.
“CERN’de 150’den Fazla Türk Vatandaşı Var”
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve CERN – ATLAS Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, etkinlikte “Türkiye’nin CERN ile Bilimsel İşbirliği” başlığı altında bir sunum yaptı. Türkiye’nin 1961 yılında gözlemci ülke statüsünde katıldığı CERN’e 2015 yılında “asosiye üye” olduğunu belirten Çetin, 1980’li yıllardan bu yana CERN’de yürütülen çeşitli işbirliklerinde yer alan Türk kurumlarının bugün ATLAS, CMS, ALICE gibi büyük parçacık fiziği deneylerinin yanı sıra CLIC gibi hızlandırıcı ve RD51 gibi algıç teknolojilerin geliştirildiği önemli CERN işbirliklerine de katıldığını söyledi. Çetin, “Bugün 150’den fazla Türk vatandaşı CERN’de yürütülen çeşitli büyüklüklerdeki deney ve projelerde görev yapıyor. Bu kişilerin dörtte üçünü ise Türkiye’deki kurumlarda çalışanlar oluşturuyor” dedi. TOBB Başkanlık özel müşaviri ve CERN-Türkiye Sanayi İrtibat Ofisi sorumlusu Hakan Kızıltoprak CERN’e tedarikçi olabilecek Türk firmalarının sayısının gerek TOBB gerekse CERN veri tabanında gün geçtikçe arttığını belirtti ve daha etkin bir etkileşim için bu gibi toplantıların önemli olduğunu vurguladı.
CERN’de Geliştirilen Teknoloji Hayatın İçinde
Zirvenin özel konuşmacısı CERN Bilgi Transfer Ofisi Direktörü Dr. Giovanni Anelli, CERN ve Bilgi Transferleri Grubu’nun çalışmaları ile CERN’de geliştirilen teknolojilerin toplumla paylaşımı konusunda bilgi verdi. Anelli, “Sanayi İçin Fırsatlar ve Potansiyel İşbirliği Alanları” başlıklı konuşmasında, CERN Bilgi Transfer Ofisi olarak dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet gösteren şirketler ve iş insanları ile işbirliği yaptıklarını vurguladı. Anelli, CERN’de bugüne kadar geliştirilen teknolojilerin sağlık, bilişim ve medikal başta olmak üzere farklı alanlarda kullanılan önemli araçlara ve ürüne dönüştürülmesine yardımcı olduklarını belirtti. Enerji sektöründe kullanılan termal güneş panellerden hastanelerde kullanılan görüntüleme cihazlarına kadar pek çok yenilikçi ürüne ilham verildiğini söyleyen CERN Bilgi Transfer Ofisi Direktörü Dr. Anelli, CERN’de yürütülen parçacık hızlandırıcısı teknolojisinin radyoterapiyle kanser tedavisinde de kullanıldığına dikkat çekti.
#İstanbulBilgiÜniversitesi #AvrupaNükleerAraştırmaMerkezi #TOBB #BilgiveTeknolojiTransferOfisleriZirvesi #manset
Son Yorumlar