Bu yıl Cisco ve Vodafone Türkiye işbirliğiyle gerçekleşen ‘Bilişimde Kızlar Günü’, kariyer rotasını bilişim teknolojilerine kırmak ve geleceğin dijital iş ortamında söz sahibi olmak isteyen genç kızlara ilham verdi.
Birleşmiş Milletler’in 50 ülkede eş zamanlı olarak düzenlediği ‘Bilişimde Kızlar Günü’, Türkiye’de Cisco ve Vodafone Türkiye işbirliği ile gerçekleştirildi. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen etkinlik, yaşları 13 ile 18 arasında değişen kız öğrencilerin bilişim sektöründeki kariyer fırsatlarını daha yakından tanımalarını ve kariyer rotalarını çizerken teknoloji, bilim, mühendislik ve matematik gibi alanlara yönelmelerini amaçlıyor. Cisco’nun 2011 yılından bu yana desteklediği etkinliğe katılan genç kızlar tam bir gün boyunca teknolojinin hayatlarında neden olabileceği farkı uzmanlardan dinleyerek, sorularına cevap buldu. Cisco, bu yılki etkinlik kapsamında 50 ülkedeki 80 ofisinde kız öğrencileri ağırladı. Bu yıl Türkiye’den farklı teknik liselerden 70 kız öğrencinin katıldığı Bilişimde Kızlar Günü’nün ev sahipliğini Vodafone Türkiye üstlendi.
Cisco ve Vodafone Türkiye’deki deneyimli kadın yöneticilerle tanışma fırsatı bulan genç kızlar, sektördeki heyecan verici iş fırsatları ve gelişmeler hakkında ilk ağızdan bilgi aldı.
Sektörde Daha Çok Kadına İhtiyaç Var
Bilişimde kariyer fırsatlarının herkese açık olmasını çok önemsediklerini belirten Cisco Genel Müdür Yardımcısı Işıl Hasdemir “Her şeyin interneti 21. yüzyılı şekillendirip, dev bir ekonomi oluştururken, Cisco olarak bu ekosistemin ihtiyacı olan yetenek havuzuna destek olmayı çok önemsiyoruz. Genç kızlarımızı küresel olarak desteklemekten gurur duyuyoruz. Eğer, genç kızlarımız sektörde onları bekleyen farklı iş fırsatları hakkında daha iyi bilgilendirilirse çok daha fazla kadın, bilişimde kariyer yapmayı tercih edecektir” dedi.
Kadının ekonomiye katılımının teşvik edilmesine olan ihtiyacı açık ve net bir şekilde gördüklerini bu nedenle sektöre büyük sorumluluk düştüğüne inandıklarını belirten Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Gizem Keçeci, “Bugün baktığınızda hemen hemen tüm ülkeler ve toplumlar dijital bir dönüşümün eşiğinde. Biz de Vodafone olarak, Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmek istiyoruz. Bu değişim ve dönüşümde en etkili rolü ise kadınlarımızın üstleneceğine inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında geliştirdiğimiz projelerin odağında kadınlar var. Hayata geçirdiğimiz ‘Vodafone Önce Kadın Programı’ ile kadınlarımızın bilişim teknolojileri ve özellikle mobil iletişim imkânlarından yararlanarak ekonomik hayata katılmalarına destek veriyoruz. Kadınlarımızın hayatlarının her evresinde Vodafone Türkiye olarak yanlarında yer alıyoruz. Vodafone Türkiye çatısı altında düzenlediğimiz Bilişimde Kızlar Günü etkinliği ile de kız öğrencilerimizi, bilişim ve teknolojiyi kariyer planları arasına almalarına teşvik etmek istiyoruz. Kadın çalışan oranı %23,2 olan telekomünikasyon sektöründe %42 ile sektörün yaklaşık iki katı kadın çalışana sahip bir kurum olarak Bilişimde Kızlar Günü’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Türkiye’de gelişen teknoloji sektörünün her geçen gün daha da dinamik ve heyecanlı hale geldiğini belirten Cisco Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Deniz Sungurlu da, “Artık mesleklerin büyük bir kısmı teknik yetkinlik gerektiriyor ve teknoloji yepyeni meslekler oluşturmaya devam ediyor. Bu nedenle, genç kızlarımızın teknolojiyi sevmelerinin yanı sıra bu alanda kariyer yapmak için heyecan duymalarını çok önemsiyoruz. Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkeler arasında kadınların iş gücüne katılma oranının en düşük olduğu ülkenin Türkiye olduğunu görüyoruz. Çalışan kadınlar ise daha çok nitelikli tarım, hayvancılık, avcılık, ormancılık gibi sektörlerde istihdam edilmekte. Kadınların ekonomiye daha nitelikli görevlerle daha fazla katkı sağlaması ülkemizin geleceği için hayati önem taşıyor” diye konuştu.
Bilişimde Yepyeni İş Fırsatları Doğuyor
Küresel olarak bilişim sektöründe eğitimli iş gücüne talep her geçen gün artıyor. Ağ teknolojileri lideri Cisco da, ‘Bilişimde Kızlar Günü’ ve ‘Networking Akademi’ gibi yetişmiş insan kaynaklarını ön plana alan girişimleriyle bilişim sektöründe artan nitelikli çalışan eksikliği sorununa çözüm bulmayı amaçlıyor. Öyle ki, Cisco’nun da katkıda bulunduğu Küresel Yetenek Rekabet Endeksi’ne göre bu yıl 1,2 milyonluk uzman IP ağ profesyoneline ihtiyaç duyulacak. Öğrenciler meslek seçimlerini yaparken, çoğu zaman çevrelerindeki bilgi birikiminden faydalanıyor. Ailede veya çevrede teknik alanlarda yeterince bilgili olan biri olmaması veya mesleklerin ne iş yaptıklarını anlayamamaları ise gençleri alandan soğutan faktörlerin başında geliyor. Cisco çalışanlarının bu alanda mentorluk üstlenmeleri öğrencilerin deneyimlerini zenginleştiriyor, onlara somut örnekler sağlayıp gelecek endişelerini de azaltmaya yarıyor.
Teknolojide Kadının Adı Yok:
· TÜİK rakamlarına göre, ülkemizde Kasım 2014 döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı erkeklerde %64,2 iken, kadınlarda yalnızca %26,6.
· OECD ülkeleri genelinde çalışan IT uzmanlarının sadece %20’si kadın.
· Fortune: Fortune 500 şirketlerinin sadece %4.8’inin CEO’su kadın. (toplam 24)
· Avrupa Komisyonu: Bilgi ve iletişim teknolojilerinde (ICT) çalışan 7 milyon kişinin %30’a yakını kadın
· Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yönetici kadın oranı %19 seviyesinde. Uygulama geliştiriciler %10 ve bilişim mezunlarının %20’si kadın (Euractiv)
· Bugün her 1000 kadından sadece 29’u bilişim veya ilgili bir alandan mezun oluyor ve sadece 4’ü bilgi ve iletişim teknolojileriyle ilgili bir işe giriyor.
· Cisco Networking Akademi, 1997’de hayata geçtiğinden bu yana sadece AB’de 1 milyon öğrenciye eğitim verdi.
· Avrupa’da işsiz rakamının 24 milyon olduğu tahmin edilirken, AB bu yıl yetişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerinde 900 bin kişilik açık olacağını öngörüyor.
· Avrupa Komisyonu: ICT sektörü giderek büyüyor ve her yıl yaklaşık 120 bin yeni iş oluşturuyor.
· IDC’nin yaptığı araştırmaya göre 2016 yılında Türkiye’de 106,233 ağ uzmanına ihtiyaç duyulacak. 2015 yılı itibari ile ağ pozisyonlarındaki yetenek açığı yüzde 30,5. 2015 yılı itibari ile ülkede 97 bin 792 ağ uzmanına ihtiyaç var.
· Geçtiğimiz yıl Cisco Networking Academy’de ağ uzmanlığı konusunda eğitim alan 6,181 öğrencinin yüzde 27’si kadındı. Amerika Birleşik Devletlerinde ise bu oran yüzde 15, Avrupa Ortadoğu Afrika ve Rusya’nın dahil olduğu EMEAR’da ise yüzde 17.
Son Yorumlar