Bimsa Çözüm Yöneticisi / Donanım ve Yazılım
Bilgi tüm kurulumlar için her zaman önemli olmuştur. Zaman içinde kurumlar büyüdükçe bu bilginin değeri de artmaya başlamıştır. Bu bilgiye daha kolay ve daha çabuk erişebilmek, maliyetleri düşük, güvenilirliği yüksek tutmak ve verimi artırmak tüm firmaların iş hedefi haline gelmiştir. Önceleri ilk yatırım maliyeti düşük yatırımlar ile sunucular üzerine büyük diskler bağlayıp Raid mimarisinde doğrudan network’e bağlanan serverlar ile bu bilgi saklanmaya başlasa da zaman içinde bu sunucuların yeterince esnek ve genişlemeye müsait olmaması, enerji sarfiyatları, bakım-işletim maliyetleri ile birlikte toplam sahip olma maliyeti artmış, ilave olarak verinin de artması ile server içerisindeki alan yeterli olmamıştır ve veri depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmuştur.
Veri depolama ağları; sunucular, veri depolama ağı altyapısı ve switchleri, disk depolama üniteleri, teyp depolama üniteleri ve yönetim yazılımlarından oluşmaktadır.
Veri depolama sistemleri iki ana başlık altında toplanılabilir;
Bunlardan ilki SAN (Storage Area Network) dediğimiz çözümdür. Burada veriler sunucular bağımsız harici bir disk kutusu içerisinde durmakta ve sunucular bu disk sistemine klasik networkten farklı bir yoldan SAN switch’ler üzerinden bağlanmaktadırlar. Sunucuların PCI slotuna takılan bir ya da iki kart ile sunucu SAN switch’lere bağlanır. Sunucunun bağlı olduğu SAN switch’lere disk depolama cihazının da bağlanması ile bilgiler gerek güç ünitesi, gerek veri yolları, gerekse içerisinde bulunan diskleri ile yedekli bir yapının içerisine alınmış olur.
Diğer çözüm ise NAS (Network Attachced Storage) çözümüdür. Bu da homojen olmayan dosya paylaşımı için optimize edilmiş genelde file server amaçlı kullanılabilecek yerel ağ üzerinde depolama çözümüdür. NAS çözümlerinde uygulama sunucusu, kolay ve hızlı kurulumu sağlayan entegre ve gerekli ayarları yapılmış yazılımı ve donanımı birlikte barındırır. Ancak yerel ağ üzerinden bilgilere ulaşım yapılacağından dolayı SAN yapısına göre daha düşük performans gösterecektir.
SAN mimarisinde şu anda gelinen nokta switchler HBA (host bus adaptor) adı verilen kartlar ve disk depolama ünitesine bağlantı tarafında kullanılan fiber kanal bağlantılar ile 4Gbps’lik bir hızdan veri transferi şeklindedir. Güvenliği arttırmak için hem switch tarafı hem sunucu üzerindeki HBA port ya da kart sayısı hem de depolama cihazlarının switch bağlantısını yapmakta kullanılan kontrol üniteleri birbirleri ile yedeklenecek şekilde seçilir. Böylece herhangi bir noktada arızalanan bir cihaz olması durumunda sistemin çalışması durmaz ve datalara erişim engellenmez. Yedekleme de yine buradaki switch üzerinde network performansını etkilemeyecek şekilde yapılmaktadır. Yönetim yazılımları ise sistemin konfigürasyonu ve optimizasyonunu sağlar, potansiyel arızaları bildirir, veri koruma gibi zaman alıcı işleri otomatik hale getirir ve kullanım istatistikleri oluşturur.
Ülkemizde veri depolama ve yedekleme sistemleri artık sadece büyük şirketler değil, her sektörde ve her firmada ihtiyaç haline geldi. Bunun nedeni günümüzde şirketlerin ürettiği bilginin, o bilginin üretildiği sunucudan daha önemli hale gelmesi. Bu yüzden bu bilginin kullanılması ve iş sürekliliği için veriyi başka lokasyondan gerektiği durumda kullanılır hale getiren çözümler ön plana çıktı.
Günümüzde mevcut datayı başka bir lokasyona aktarma maliyeti yüksek olmasından dolayı firmalar konsolidasyon ya da out-sourcing tarafına doğru kaymaya başlamışlardır. Burada ellerindeki sistemin bir benzerini uzak noktada oluşturarak hem data güvenliklerini artırmış olup hem de iş sürekliliklerini sağlar olacaklardır. Bimsa, bünyesindeki veri merkezinde vermiş olduğu 7×24 hizmet ile gerek verilerin yedeklenmesi gerekse firmaların iş sürekliliğini sağlamak amaçlı, felaket durumunda devreye girebilecek sistemleri bulundurmakta ve işletimini gerçekleştirmektedir. Bimsa, vermiş olduğu çözüm ile müşterilerimizin hem bu sistemlerin ayakta kalabilmesi için eleman barındırma maliyetlerini hem de ilk yatırım maliyetlerini ortadan kaldırmış bulunuyor.
Son Yorumlar