Türkiye’nin sektörde uzun yıllardır önemli oyuncularından olan BİMSA, son dönemlerin önemli konularından bir tanesi olan e-Defter alanında çözümlerini müşterilerine sunuyor. BİMSA Elektronik Satınalma Çözüm Geliştirme Birim Yöneticisi Levent Şahin ile sunulan e-Defter hizmetinin, içeriği, sunulan hizmetin artıları ve müşterilere sağlanan avantajları hakkında söyleşi gerçekleştirdik
e-Defter nedir?
e-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin (Yevmiye defteri ve Defteri kebir) duyurulan format ve standartlara uygun biçimde elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesini sağlayacak uygulamanın genel adıdır.
Neden E-Defter? e-Defterin kanuni dayanak ve yaptırımları nelerdir?
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından ortak olarak yayımlanan 1 ve 2 sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği ile elektronik defter (e-Defter) yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Başlangıç aşamasında yevmiye defteri ve büyükdefterin elektronik defter kapsamında tutulması öngörülmüştür. Aralık 2014 öncesi başvuranlar en geç Aralık 2014 de, Aralık 2014 de başvuranlar Ocak 2015 de geçmek zorundadır.
e-Defterden kimler faydalanabiliyor ve kimler e-Defter uygulamasına geçecektir?
e-Fatura mükellefleri belirtilen tarih aralıklarında e-Defter geçişi yapmak zorundadırlar. Fakat e-Faturadan farklı olarak e-Defter e geçmek isteyen tüm mükellefler gerekli altyapıyı kurmaları durumunda e-fatura zorunluluğu bulunmasa dahi e-Defter kullanımına geçebilirler.
e-Defter uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Hazırlanacak e-Defterler xml formatında bir standart olan ve uluslararası kullanıma sahip XBRL (eXtensible Business Reporting Language) Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili esas alınarak oluşturulması gereklidir. Bu yapıda e-Defterlerden oluşacak elektronik berat sayesinde içerik değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması sağlanmalıdır. Oluşan e-defter ve berat için mühürleme işlemi, Gerçek kişiler için güvenli elektronik imza ile tüzel kişiler için mali mühür ile gerçekleştirilecektir. Bu noktada imza veya mühür değerinin Elektronik Defter Uygulaması üzerinden bildirimi suretiyle, söz konusu defterin ilgili tüm taraflar nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesi sağlanacaktır.
Burada en önemli husus ilgili mükelleflerin tüm süreç sonunda oluşan e-Defter içeriği ve beratının GİB portalinde onaylandıktan sonra arşivlemesini de yapması gerekliliğidir. GİB tarafından sadece berat saklanacak olup e-Defter içeriği mükellef tarafından saklanacaktır.
Tüzel kişi mükelleflerin ve Gerçek kişilerin E Defter tutabilmesinin şartları nelerdir?
1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde yer alan şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler e-defter tutabilir.
BİMSA olarak E-defter konusunda sunduğunuz çözümleriniz ve çözümlerinizde kurumlara sağladığınız artılardan bahseder misiniz?
Bimsa e-Defter uygulamamız gelişmiş entegrasyon altyapısına sahiptir. Mükellefin kullandığı ERP’den bağımsız olarak web servisleri ve FTP üzerinden veri dosya haberleşmesi sağlanabilmektedir. e-Defter oluşturma ve imzalama işlemleri uygulama üzerinden yapılabildiği gibi ilgili ERP üzerinden de tetiklenebilmektedir. Uygulama altyapısında, e-Defterlerin görüntülenebilmesi, sıralanabilmesi, filtrelenebilmesi ve döküm alınabilmesi mümkündür. Portal üzerinden merkeze göndermek üzere berat dosyalarını indirilebilme özelliği mevcuttur. Kullanıcı oluşturma ve entegrasyon ile ilgili ayarların güncellenebilmesi, detaylı log sistemi üzerinden uygulamanın izlenebilmesi ve e-Defterlerin ve beratlarının istenildiğinde görüntülenip, indirilebilmesi sağlanabilmektedir.
Bir gerçek ya da tüzel kişi E-defter konusunda neden BİMSA’yı tercih etmelidir?
1975 yılında kurulan BİMSA, yüzde 100 H.Ö. Sabancı Holding iştiraki olan 39 yılı aşkın deneyimi ile Türkiye’nin önde gelen bilgi teknolojisi şirketlerindendir. GİB tarafından e-dönüşüm çerçevesinde hayata geçirilen e-Fatura, e-Defter ve çalışmalara başlanan e-Arşiv konularında hizmet veren bir şirket olması sebebiyle e-dönüşüm konusunda müşterilerine bu kapsamda tüm hizmetleri verebilmektedir. Ayrıca BİMSA A.Ş. Edoksis.Net Markası altında sunmuş olduğu “e-Fatura”, “e-Defter”, e-Fatura Saklama Hizmeti” hizmetlerinin her noktasının sahibidir. İşletim, Yazılım ve Çağrı Merkezi Hizmetlerini dışarıdan temin etmemektedir. e-Defter konusunda ihtiyaç duyan müşterilerimize berat ve e-Defter içeriğini saklamak hizmetini de verebilmekteyiz.
Son Yorumlar