2011’deki “Bulut Teknolojisi” ve 2012’deki “Güven Yönetimi” temalarından sonra CeBIT 2013’ün ana teması “Paylaşım Ekonomisi” olacak.
Deutsche Messe’nin Yönetim Kurulu üyesi Frank Pörschmann “Bulut tabanlı uygulamalar şüphesiz yükseliştedir ve artık kullanıcının güvenini kazanmıştır. Dijital ekonominin dünyadaki en önemli etkinliği olan CeBIT, yeni işbirliği şekilleri oluşturmak için bilgi, kaynak ve deneyim paylaşımını vurgulayan bu radikal trendi ön plana taşıyacaktır” şeklinde konuştu. “Yeni bilgi ve iletişim teknolojileri bunun için temel sağlamaktadır. Paylaşma fenomeni, sorumlu bir büyüme sağlamak için her yönüyle merkezi bir faktör olduğunu kanıtlamaktadır.”
“Paylaşım Ekonomisi”, sahip olmaktan paylaşmaya doğru ilerleyen toplumsal değişimi tanımlıyor. Pörschmann’a göre bu durum birçok açıdan açıkça görülmekte: “İlk olarak Paylaşım Ekonomisi, sosyal medya araçlarının her geçen gün daha popüler olması nedeniyle kurumsal süreçleri ciddi şekilde etkiliyor. İkinci olarak Internet, hem şirket içinde hem de şirket dışında bir ekip çalışması alanı oluşuyor. Ortaklar, danışmanlar, tedarikçiler ve müşteriler, bağlantılı bir sürecin bir parçası olarak daha da sıkı bütünleşecektir. Şirketleri ve kurumları birbirinden ayıran sınırlar her zamankinden daha şeffaf bir hal alacaktır. Bu nedenle çalışanlar ve yöneticiler yeniden düşünmeli ve teknik bilgiler, bağlantılar ve varlıkları paylaşmaya hazır olmalıdır.”
Hızlı ve kapsamlı paylaşım imkanı sağlayan modern araçlar, başarılı şirketlerde şimdiden ortaya çıkmıştır.
“Bloglar, wiki sayfaları, bilgi paylaşımı, anketler ve diğer yazılım çözümleri, önümüzdeki yıllarda çalışma dünyamızı dinamik olarak değiştirecektir” diyen Pörschmann şöyle konuştu; “Kararların alınış şekli, yönetimin rolü, çalışanların gelecekteki işverenlerinden beklentileri ile birlikte iletişim tamamen değişecek. Basitçe söylemek gerekirse konumuz, global ekonominin Facebook’laştırılmasıdır. Başarılı olmak isteyen herkes aktif olarak bu ağa dahil olmalıdır.”
Endüstrinin farklı sektörleri, yenilik meydana getirmek için artık daha yakın çalışmaktadır. “Yazılım ve telekomünikasyon sağlayıcıları otomotiv, enerji ve sağlık gibi kullanıcı sektörleri ile birlikte büyüyecek, ayrılmaz bir bütün haline gelecektir.”
Sahip olmaktan çok kullanma, satın almaktan çok kiralamaya yönelik eğilimin güçlü olarak hissedildiği günlük ürün kullanımında bile bu durum açıkça hissedilmektedir. Pörschmann “Otomobil paylaşımı, gittikçe daha popüler bir ulaşım şekli halini almıştır. Mülkiyetten çok süre tanımlı kullanıma dayalı müzik portalları oldukça popüler hale gelmiştir” şeklinde konuştu. Yazılım çözümleri de kişiye özel, özel amaçlı, uygulamaya özgü olarak ihtiyaç duyulduğu şekilde kullanılacaktır. Şimdiki trend, tam kapsamlı paket çözümlerden SaaS (Bir Hizmet olarak Yazılım), PaaS (Bir Hizmet olarak Platform) ve IaaS (Bir Hizmet olarak Altyapı) gibi paylaşılan çözümlere yönelmektedir.
Bunun gibi gelişmeler aynı zamanda politik zorluklar olarak karşımıza çıkmaktadır. “Kullanım hakları ile ilgili uluslararası bir tartışma yürütülmesi, hayati önem taşımaktadır. Şu anda sadece küreselleşen ekonominin büyümesini yavaşlatan ulusal mevzuat parçalarına sahibiz”.
Lider ileri teknoloji şirketleri ve kullanıcı sektörlerinin üst düzey yöneticileri, uluslararası araştırma enstitüleri ve CeBIT Facebook sayfasındaki binlerce hayrandan oluşan çok aşamalı bir inceleme süreci sonunda, CeBIT 2013 ana teması olarak Paylaşım Ekonomisi konusu seçilmiştir. “Trend çok açıktı” şeklinde konuşan Pörschmann sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda iş dünyası ve toplumdaki en sıcak gündem maddesi Paylaşım Ekonomisi konusudur.”
Son Yorumlar