Veri ağları konusunda dünya lideri olan Cisco, bilişim ve bilgisayar ağları alanında eğitimli uzmanların sayısının artırılması amacıyla başlattığı Networking Academy programında yılda bir milyon öğrenci hacmine ulaştı.
Tüm dünyaya yayılmış olan Networking Academy kurumlarında bugüne kadar yaklaşık 4 milyon öğrenciye eğitim verildi. Networking Academy ile aynı anda bir milyon öğrencinin eğitim aldığı “dünyanın en büyük sınıfı”nın gerisinde, 165 ülkede 10 bin akademiden oluşan bir eğitim ağı bulunuyor. 21’inci yüzyıl yetkinliklerinin sunulduğu Networking Academy’de katılımcılara bilişimin temelleri, bilgisayar ağlarının tasarımı, kurulması ve bakımı ile ileri düzeyde uzmanlık konuları öğretiliyor.
Üniversitelerin aktif katılımı
Networking Academy programının Türkiye ayağında ise bugüne kadar 178 eğitim kurumunda 25 binin üzerinde öğrenciye eğitim verildi. Aktif öğrenci sayısının yaklaşık 10 bin olduğu ve Türkiye’de yaklaşık 40 üniversitede eğitimleri veriliyor. Programa üye kuruluşlara eğitmen eğitimleri ve teknik destek hizmetleri sunan ve bölgedeki ülkelerde diğer akademilerle ortak projeler geliştiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yakın zamanda Bilişimde Genç Hareket projesinin de aktif bir katılımcısı haline geldi. Sabancı Üniversitesi de yakın zamanda Bilişimde Genç Hareket projesine dahil olarak öğrencilerinin ağ eğitmenliği eğitimi almasını ve Sultanbeyli Belediyesi ortaklığıyla ilçedeki okullarda gençlere eğitimler verilmesini sağladı.
Networking Academy programında eğitimler, üç ana grup altında veriliyor. Bunların başında üniversiteler geliyor. Üniversitelerde bilişim ile ilgili lisans programlarının yanı sıra meslek yüksekokullarında müfredat içinde ders olarak eğitimler veriliyor. Ayrıca birçok üniversitede Sürekli Eğitim Merkezi ve Bilgi İşlem Bölümü kanalıyla yetişkinlere ücretli bir eğitim programı olarak Networking Academy uygulanıyor. İkinci grubu sivil toplum kuruluşları ile ortak geliştirilen projeler oluşturuyor. Bu kapsamda Habitat İçin Gençlik Derneği ile hayata geçirilen “Bilişimde Genç Hareket” projesiyle Türkiye’de uygulanan gönüllü eğitmenlik sistemi ile gençlere ücretsiz eğitimler verildi ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV) “Bilişim Ağ Teknolojileri” konusunda gereksinim duyulan eğitilmiş insan gücünün sağlanması projesine de destek verildi. Üçüncü grubu ise MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile başlatılan Cisco Ağ Eğitim Merkezi Projesi oluşturuyor. İşbirliği ile Networking Academy eğitimleri önce Bakanlığa bağlı resmi okullarda görev yapan öğretmenlere, daha sonra öğrencilere ve konuyla ilgilenen yetişkinlere verilecek şekilde genişletildi ve kısa sürede binlerce kişiye eğitim verildi.
Artan ağ uzmanı ihtiyacı
Araştırmalara göre tüm dünyada yetkin ağ uzmanı ihtiyacı giderek artıyor. IDC’nin öngörülerine göre AB pazarındaki bilgi ve telekomünikasyon uzmanı açığı 2015’te 384 bin kişiye ulaşacak ve toplam işgücünün yüzde 1.7 ila 13’ünü oluşturacak. Türkiye’deki ağ uzmanı açığının da her geçen gün arttığı tahmin ediliyor. Türkiye’nin en büyük insan kaynakları sitesi Kariyer.net’te ağ uzmanlığı alanında verilen ilanlarda 2009 ile 2010 arasında yüzde 43’lük artış kaydedildi.
Cisco Türkiye Genel Müdürü Ümit Cinali, “Türkiye’deki vizyonumuz, sosyal sorumluluklarımız kapsamında eğitim sürecine katılıp kaynakları geliştirmek ve kapasiteyi artırmak. Networking Academy ile sistemimizi ve birikimimizi herkesin kullanımına açıyoruz. Türkiye’de sağlıtığımız model çok başarılı oldu ve diğer ülkelerde de örnek olarak gösteriliyor” diyor. Cisco Networking Academy Türkiye Program Yöneticisi Deniz Sungurlu, “Teknolojideki hızlı gelişme, temel ve ileri düzeyde uzmanların sayısının hızla artmasını gerektiriyor. Türkiye’de bu konuda önemli bir ihtiyaç ve büyük bir potansiyel var. Cisco olarak ülkemizdeki insan kaynağına yatırım olarak yürüttüğümüz Networking Academy programı ile ihtiyaç duyulan ağ uzmanlarının yetiştirilmesi için eğitim kurumları, devlet ve sivil toplum kurumlarıyla işbirliği halinde çalışıyoruz” diyor.
MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mahmut Tüncel ise hedeflerinin, bilişim teknolojileri ve bilgisayar ağları eğitimleri sayesinde kamu, özel sektör kurum ve kuruluşlarının bu alandaki beklentilerine yanıt verebilecek nitelikte insan gücü kazandırmak olduğunu belirtiyor: “Bilişim, en önemli mesleki eğitim alanlarından biri. Son yıllarda yapılan çalışmalarda sektörün ve ülkenin ihtiyaçlarının tespit edilmesine özel önem verildi. Bu proje insan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla geliştirilmesi amacına yönelik olarak, STK ve kamuyu temsilen eğitim işbirliği içinde geliştirildi ve başarı sağlandı.”
Dünyanın en büyük e-öğrenme projelerinden biri olan Networking Academy, bilişim ve bilgisayar ağları konusunda teorik ve pratik konulardan oluşan bir eğitim programı. Tüm dünyada ağ teknolojileri konusunda yaşanan uzman sorununa çözüm üretebilmek ve bilişim sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen Networking Academy faaliyetleri, Cisco tarafından sosyal sorumluluk kapsamında yürütülüyor.
Son Yorumlar