Bu sayımızda işlediğimiz konularımızdan bir tanesi de “Datacenter Çözümleri”. Kurumların datacenter yatırımları hakkında elde etmek istedikleri bilgileri ele aldığımız dosya konumuz bu alanda yatırım yapacak kurumlar için kaynak teşkil edecektir…
Öncelikle düşündüğümüzde her kurum önceden bilgi teknolojileri alt yapılarını kendi çatısı altında kurmakta ve bu da yeterli olmaktaydı. Çünkü en fazla yapıda bilgisayara sahip olan kurumlar maksimum güvenli bilgi işlem odalarında islerini rahatlıkla halledebiliyorlardı. Önceden ekipmanlar az, ihtiyacı karşılayacak ortam fazlasıyla yeterliydi. Ancak teknolojideki gelişme, bilgi işlem merkezlerindeki teknolojinin artması bilişim sektörünün büyüme hızını fazlasıyla arttırdı. Artık önceden sahip olunan klimalarla soğutmakla uğraşılan bilgi işlem odaları yetmez oldu.Kurumların sahip oldukları bilgilerin hacim arttı. Hacmi artan verilerin önemi, güvenliği öncelik arz etmeye basladı. Firmalarda kullanıcıların sayıları arttı. Sonuç olarak artık firmalara yeterli gelmeyen bilgi işlem odaları yerlerini Datacenter’lere bıraktı. Datacenter’lerde günümüzde bünyelerinde birden fazla bileşeni barındırabilen, birçok işlemi es zamanlı yapabilen ve maksimum ihtiyaçlara en hızlı çözümler sunabilen güvenilir kompleks sistemler halini aldı…
Kurumların kendi datacenterlerini kurmak gibi bir lüksleri bulunmuyor. Oldukça yüksek yatırımlar gerektiren bu sistemler günümüzde kurulu datacenterlerden sunucu barındırma, sunucu kiralama, lisans kiralama, VPN hizmetleri ve VPN kiralama çözümleri olarak ihtiyacı olan firmalara sunulmaktadır.
Datacenter’lerdeki gelişmeler…
Datacenter’lerle ile ilgili son zamanlarda daha önceki 20 yılda olmadığı kadar çok gelişme yasandı. Is sürekliliği, işgücü verimliliği, enerji verimliliği konularında yeni çözümler, teknolojiler bulundu, geliştirildi, uygulanıyor ve geliştirilmeye devam ediyor. Günümüzde datacenterler için özellikle “İş sürekliliği” ve “Enerji verimliliği” konuları çok kritik önem taşıyor. Bunların dışında veri merkezinden hizmet alan kurumların bilgi güvenliğini sağlamak fazlaca önem taşımaktadır. Şirketlerin her yerden verilerine ve uygulamalarına güvenli bir şekilde erişebiliyor olmasının önemi çok büyük. Bu dataların nerede barındırılacağı, nasıl korunacağı, nasıl yönetileceği ve nasıl bütünlüğü bozulmadan erişilebilir halde tutulacağı çok önemli. Bütün bu is ve işlemlerin mümkün olan en az enerji ile yapılması da bir diğer önemli husus. Dosyamız içeriğinde kendilerine soru yönelttiğimiz bu alanda hizmet veren şirket yetkilileri, datacenter hizmeti alacak kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini, bu alanda bir standardizasyonun bulunmadığını, 1000 dolar yatırımla verilen datacenter hizmetleri ile 3 milyon dolar yatırım yapılarak verilen hizmetlerin birbiri ile karıştırılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Devlet tarafından bu alanda mutlaka standartların oturtulması gerektiğine değinen yetkililer, bugün üretimi yapılan ufak bir maddenin bile gerekli sertifikasyonları ve standartları bulunuyor. Buna karsılık olarak bir veri merkezinde dönen isin, dönen paranın boyutları milyonlarca üretimi yapılan ufak bir ürüne (gıda, oyuncak vb.) denk gelecek ekonomik büyüklüktedir. Hal böyle iken bizim sektörümüzde bir standardın olmaması çok acı. Bu denetlemeler ve sertifikasyonlar olmadığı için bu alanda hizmet sunduklarını söyleyen merdiven altı firmaları türemişlerdir. Bunlarda bizim sunmuş olduğumuz kaliteli hizmeti gölgelemektedir. Bu alanda hizmet sunan firmaların yetkilileri en kısa zamanda datacenterlere bir standart getirilmeli seklinde görüş belirtiyorlar.
Sunulan hizmetler…
Datacenter çözümü sağlayan firmalar için müşterilerine sunacakları hizmetler; sunucu, yazılım sanallaştırma ve son kullanıcı ürünleridir. Bulut bilişim çözümleri olarak adlandırdığımız bu çözümler VMware ürünleri ile sağlanmaktadır. VMware kullanan servis sağlayıcıların ortamı, öncelikle VMware uzmanları tarafından kurulur ve onaylanır. Bu çalışma sonucunda servis sağlayıcıların ortamlarında otomatize edilmiş, mevcut donanım ve yazılımlarla çalışabilen, güvenliği sağlanmış, gerçek zamanlı fiyatlandırma yapan ve tüm ortamın yönetimin yapılabildiği bir altyapı kurulur. Bu altyapı ile servis sağlayıcılar sanal veri merkezlerini müşterilerine sunabilir hale gelirler. Bunun devamı olarak uygulamaların sanallaştırılması ile hizmet verebilecekleri bir uygulama sanallaştırma katmanı da kurulur. Bu kısımla SaaS hizmeti verilir. Son olarak da son kullanıcıların masa üstlerini buluttan kullanmalarını sağlayan ürünlerin bulunduğu bir hizmet seviyesi de kurulur. Olayın hizmet alanlar için olan kısmında ise, son kullanıcılar otomatik olarak servis sağlayıcının portalından kendileri için kurmak istedikleri altyapıyı oluşturup yönetebilirler. Oluşan sanal ortamın tamamen kontrolü müşteriye bırakılıp, hizmet sonunda sanal makinaları kendi ortamına geri taşıması da sağlanır. Tüm bu hizmetler VMware uzmanları tarafından servis sağlayıcılara anahtar teslim olarak sağlanmaktadır.
IT maliyetlerinizi optimum seviyede tutun…
Datacenter, Türkçe “Veri Merkezi” olarak adlandırılan, içinde yüzlerce ya da binlerce serverı barındıran, güçlü elektrik, iklimlendirme ve internet alt yapısına sahip server deposudur diyebiliriz.
Bu merkezler sunucular dışında pek çok özelliğe sahip olmalıdırlar. Bu özellikler:
* Yeteri kadar sunucuyu barındırabilecek büyüklükte olması…
* Sunucular yüzünden ısınan havayı soğutması için klimalar ve soğutma sistemlerinin yeterli seviyede olması…
* Sunucuların, dolayısıyla da web sitelerinin kesintisiz olarak çalışabilmesi için, elektrik kesintilerine karsı önlem olarak yeterli kapasitede Kesintisiz Güç Kaynakları ve Jeneratörlerinin olması…
* Olası bir yangına karsı yangın söndürücü tertibatının alınmış olması…
* Veri hırsızlığını önlemek için hem donanımsal hem de yazılımsal olarak çeşitli güvenlik sistemlerinin bulunması…
* Sunucuların veri akışını sağlayacağı geniş bant internet bağlantı hızları
Aşağıdaki rakamların büyüklüğü, konunun önemini göstermektedir:
* Tüm dünyada dolasan günlük e-posta sayısı 70 milyar adet/ gün olarak hesaplanmaktadır.
* Firmaların depoladıkları veri miktarı 240 terabit olarak hesaplanmaktadır (bu rakam 10.000 km uzunluğunda klasik dosya muhafaza dolabına eşittir). e-maillerin içerdiği fotoğraflar, videolar ile ortalama her 17 e-mailden birinin saklandığı düşünülürse veri tasıma ve depolama için oluşan yükün çok arttığını söylemek yanlış olmaz.
Datacenterların alt yapısı
Datacenter’da elektrik alt yapısı tamamen yedeklidir. Elektrik kesintisinde hemen jeneratörler devreye girer. Bu anlık işlem de server kapanmaz. Bu şekilde serverınız kesintisiz yayın yapabilir.
Datacenter’da iklimlendirme sistemi mevcuttur. İklimlendirme sisteminin randımansız çalıştığı durumlarda; serverlarında veya donanımlarında yanmalar meydana gelebilir. İklimlendirme sistemi ile sistem odaları sürekli belirli bir sıcaklığın altında tutulmalıdır.
Ayrıca Datacenterlar’da çeşitli güvenlik sistemleri bulunmalıdır. Bunlar kamera sistemleri, yazılımsal sistemler ve yetkilendirme gibi özelliklerin olduğu sistemlerdir.
Bu alt yapı parçalarına ek olarak telekom altyapısı, yangın önleme ve söndürme altyapıları, kablolama alt yapısı ve bina alt yapıları da sıralanabilir.
Uygun maliyetlerle, hızlı gelisim
Büyük ve küçük ölçekli firmalar; Datacenter’lar ile IT maliyetlerini optimum düzeyde tutma, kesintisiz hizmet taahhütleri ve datacenter hizmetlerinin Green IT ile çözümü konularında gün geçtikçe daha da bilinçleniyorlar ve yatırım kararlarını bu doğrultuda gerçekleştiriyorlar. Datacenter müşterileri, sunucu, yazılım, veri merkezi ya da ağ cihazları için herhangi bir yatırım yapmadan, üzerinde uygulamalarını geliştirebilecekleri altyapı gereksinimlerini çok uygun maliyetlerle etkin bir şekilde karşılayabiliyorlar, bu da firmalara her alanda çok daha hızlı gelişmelerine olanak sağlıyor.
Son Yorumlar