Datacenter altyapısı nasıl olmalı?
Veri merkezi denince akla genel olarak sunucular ve depolama üniteleri gelse de aslında veri merkezi altyapısı; iklimlendirme, enerji, ağ altyapısı, yangın söndürme, güvenlik ve izleme sistemleri gibi birçok bileşeni içermektedir. Verimli bir veri merkezi altyapısı kurabilmek için tüm bu bileşenler oldukça dikkatli şekilde, detaylı olarak planlanmalı, kurulmalı ve yönetilmelidir.
Dünya standartlarında bir veri merkezi altyapısı kurabilmek için bu bileşenlerde dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri de yedekliliktir. Yedeklilik ile veri merkezinin servis sürekliliği sağlanmalı tüm ağ altyapısı; jeneratör, UPS gibi enerji sistemleri; soğutucu, klima gibi iklimlendirme sistemleri servis sürekliliği gözetilerek kurgulanmalıdır. Bir veri merkezinin altyapı bileşenlerinde yedeklilik olursa yasanması muhtemel elektrik kesintisi ya da klima sisteminin arızalanması gibi durumlarda veri merkezinde bulunan sunucu ve depolama üniteleri problemsiz olarak çalışmaya devam edecektir.
Her şeyin hızla değiştiği bu dönemde veri merkezinin dinamik olması anlık ihtiyaçlarınızı karşılaması, hizmetlerin hızlı devreye alınması şirketlere avantaj yaratmaktadır.
Bir veri merkezinin ilk yatırımdan sonraki en büyük maliyeti ise elektrik tüketimidir. Sistemlerin elektrik tüketimini optimize eden doğayla dost bir yapı kurulması hem toplam sahip olma maliyetini düşürecek hem de sosyal sorumluluk açısından şirketlere pozitif itibar kazandıracaktır.
KoçSistem olarak datacenter hizmetleriniz nelerdir?
KoçSistem olarak, biri İstanbul Çamlıca’da bulunan 2000 m2 büyüklükte, diğeri Ankara Teknokent’te bulunan 350 m2 büyüklükte olmak üzere iki farklı veri merkezi ile hizmet vermekteyiz. Veri merkezlerimizde gerekli tüm altyapı bileşenleri yedekli bir şekilde çalışırken, operasyon ekiplerimiz de haftanın yedi
günü 24 saat boyunca görev yapmaktadırlar. KoçSistem olarak müşterilerimize sağladığımız veri merkezi barındırma hizmetleri; sistem odası altyapı sağlama, kabin barındırma ve U bazlı aktif cihaz barındırma hizmeti olarak üç ayrı kapsamda verilmektedir. Barındırma hizmetlerimizin yanı sıra müşterilerimizin tüm IT ihtiyaçlarına cevap verebilmek üzere; donanım satısından, paylaşımlı hizmetlere, bulut bilişimden, yönetilen hizmetlere kadar çok geniş bir yelpazede katma değerli veri merkezi hizmeti sunuyoruz. Ayrıca, müşterilerimize felaket kurtarma hizmeti de sunuyoruz. Bu hizmetimizle onların olası bir felaket anında çok düşük veri ve zaman kaybı ile faaliyetlerine sürdürebilmelerine imkan tanımış oluyoruz. Bunların yanı sıra kendi veri merkezine sahip olmak isteyen müşterilerimiz için de isteklerine uygun veri merkezi projelerini hayata geçiriyoruz.
2012 pazar değerlendirmesi ve 2013’den beklentileriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye’de veri merkezi pazarı son yıllarda oldukça hızlı büyüyor. Özellikle 2010 ve 2011 yıllarında gerek yeni oyuncuların pazara giriş yapması gerekse de var olan oyuncuların yaptıkları yatırımlar ile pazara birçok yeni veri merkezi katıldı. 2012 yılında da bu gelişmelerin devamı olarak pazarın hareketlendiğine şahit olduk. Veri merkezleri önemli bir maliyet kalemi olduğundan, şirketler bu ihtiyaçlarını dış kaynak hizmetleri ile karşılamayı tercih ediyorlar. Bu oranın her geçen yıl artması sektörümüzü hareketlendirirken pazarın büyümesine de katkıda bulunuyor.
2012 yılında veri merkezi pazarında bulut bilişim, güvenlik, otomasyon ve sürdürülebilirlik öne çıkan trendler ve gelişim alanları oldu. KoçSistem olarak biz de bu konulara yoğunlaştık. Müşterilerimize farklı bulut bilişim çözümleri sunduk, otomasyon sistemlerimiz ile verimliliğimizi artırdık ve sürdürülebilirlik ve Yeşil BT konularındaki çalışmalarımızı sürdürdük.
2013’te ise bulut bilişim, güvenlik, otomasyon ve sürdürülebilirlik gibi konuların, veri merkezi pazarını da etkilemeye devam edeceği ve hayatımıza giren mobil çözümlerin veri merkezi ihtiyaçlarını etkileyeceği görüşündeyiz.
Değinmek istediğimiz bir diğer önemli konu ise Türkiye’nin coğrafi olarak çok kritik bir noktada bulunması nedeniyle 2013 ve devamında bölgesel anlamda veri merkezlerinin daha da önemli bir konuma gelecek olmasıdır.
Tüm bu gelişmeler ışığında 2013 yılında, veri merkezi pazarının, bilinç ve farkındalık düzeyine paralel olarak büyüme ivmesini sürdüreceği görüşündeyiz.
2013 yılı için hedeflenen projelerinizden bahseder misiniz?
2013 yılında, veri merkezi alanında dünya standartlarını ve teknolojik yenilikleri yakından takip ederek ve uygulamaya alarak veri merkezi altyapımızı ve hizmetlerimizi bir adım öteye taşımaya devam edeceğiz.
Dinamik veri merkezi konseptine uygun çözümler ile veri merkezimize, daha çok verimlilik getiren ve hızla devreye alınabilen hizmetleri modellemeyi sürdüreceğiz. 2013 yılında süregelen trendler ve müşteri ihtiyaçları dahilinde bir yandan var olan hizmetlerimizi geliştirirken, diğer yandan da hizmet yelpazemizi genişleteceğiz. Bulut bilişimde alanında fark yaratacak hizmetler ile mobil tarafta ihtiyaçlara uygun çözümler sunmak da gündemimizin ilk sıralarında yer alacaktır.
Son Yorumlar