Datacenter altyapısı nasıl olmalı?
Bugün bilgiye erişimde hız, süreklilik ve güvenilirlik en kritik konular. Bir veri merkezinin, bu üç koşulu mükemmel şekilde karşılayacak altyapıya sahip olması çok önemli. Turkcell’in bu alanda farklılaşmasını sağlayan en büyük etken, Turkcell Grup olarak yaptığımız yatırımlardır. Turkcell Superonline ile Türkiye’nin 81 iline yayılmış 31.000 km fiber internet ağımız, sürekli güçlendirdiğimiz 3G mobil şebekemiz, toplam 7 lokasyonda büyüklüğü 7.000 metrekareye ulaşan veri merkezlerimiz var. 1.150 bilgi teknolojileri çalışanımız, geniş iş ortağı ekosistemimiz (HP, Microsoft, EMC, Cisco, VMware, Oracle), 9.000 çağrı merkezi çalışanımız ve 1.200 satış yöneticimiz ile müşterilerimizi tümüyle yedekli, esnek altyapımız üzerinde, tanımına uygun gerçek bir bulut deneyimine davet ederek farklılık yaratıyoruz. Veri merkezlerimiz, 96 saatlik kesintide bile 7/24 çalışmaya devam edebilecek kapasitede.
Güvenlik konusuna gelince özellikle bu konu bizim için çok kritik. Lisanslarımız gereği müşterilerimizin bilgilerini olağan üstü güvenlik koşullarında saklamamız gerekmekte. Bu deneyim ile bulut servislerimizi Turkcell sistemleri ile aynı ortamdan sunarak belirlenmiş standartlarımızı koruyoruz. Veri merkezlerimizin altyapısında iklimlendirme ve güç kullanım etkinliğine de büyük önem veriyoruz. Örneğin dünyada AT&T gibi büyük operatörler tarafından kullanılan kapalı klima oda tekniği Türkiye’de geçtiğimiz günlerde açılışını gerçekleştirdiğimiz Ankara Olağanüstü Durum Merkezi’nde hayata geçirildi. Bu veri merkezinin yıllık PUE (Power Utilization Efficiency – Güç Kullanım Etkinliği) ortalaması, dünyadaki emsallerini geride bırakıyor: 1.4’ün altında.
Veri merkezlerinde sunulan hizmetlerden biri, bildiğiniz gibi, veri yedekleme. Turkcell olarak bu alanda da altyapı açısından farklılaşıyoruz. Son yıllarda özellikle dört odak alanına yoğunlaşıp yedekleme alt yapımızda üç dört kata yakın iyileşmeler elde ettik. Bu alanlar: Yüksek kurtarma başarı oranı, düşük yedekleme arıza oranı, hızlı kurtarma süresi, hızlı ve kolay yedekleme operasyonu. Bu odaklanmamız sonucunda da yedekleme ve kurtarma sürelerimizi azaltırken, başarı oranlarımızı da oldukça yükselttik. Yedekleme altyapımızda özellikle tekilleştirme teknolojilerinin kullanımıyla birlikte veri tabanı yedeklemelerinde 1:10a yakın, sanallaştırma ortamlarımızda da 1:28 tekilleştirme oranlarına ulaştık. Bu bize yer avantajı sağlarken, tutulan yedek kopya sayısının da artırılabilmesini sağladı. Özetleyecek olursak; yeni nesil veri merkezlerimizi, değişen iş ihtiyaçlarına verimli, güvenilir ve hızlı bir şekilde cevap verecek şekilde tasarlıyoruz. Böylece hizmet verdiğimiz kurumların pazara giriş hızları, mali verimlilikleri ve pazardaki rekabet güçleri artıyor.
Turkcell olarak datacenter hizmetleriniz nelerdir?
Turkcell, yeni nesil bulut servisleri sayesinde şirketlere uzaktan veri ve sunucu yedekleme hizmetleri sunuyor. Böylece şirketler artık donanım ve sunucu satın almak zorunda kalmıyor kiralayacakları yazılımlarla milyonlarca dolarlık yatırım yapma derdinden kurtuluyor.
Kurumsal e-posta, sanal sunucu, yedekleme ve veri barındırma servisleri ile birlikte mobile ve sabit servislerini birleştirerek müşterilerimize anahtar teslim çözümler üretiyoruz. Verdiğimiz servisler:
• Kurumların elektronik posta ihtiyaçlarını karşılayan ve Self Servis ekranlarından kolayca kurum içi tanımlamalarını yapabildikleri en güncel teknoloji ile 7/24 izlenen ve yönetilen Kurumsal E-Posta Servisi
• Kurumların Bilgi Teknolojileri varlıklarını oluşturan en önemli bileşenlerden biri olan verinin işlenmesi ve saklanmasını sağlayan sunucuların yeri alan, kurumları ilk yatırım maliyetlerinden kurtaran ve kullandıkça ödeyebildikleri Sanal Sunucu Servisleri
• Kurumların verilerini yedekleyerek saklayan, herhangi bir felaket halinde verilerini geri yükleyebildikleri Uzaktan Sunucu Yedekleme Servisi
• Kurumların kendilerine ait tüm Bilgi Teknolojileri donanımlarını gerekli soğutma, enerji, fiziksel güvenlik koşullarında barındırabildikleri, ilgili donanımların üzerinde çalışan uygulamalara çeşitli Ağ erişim servisleri ile 7/24 kesintisiz erişebildikleri Veri Merkezi Barındırma Servisi
Datacenter pazarının 2012 değerlendirmesi ve 2013’den beklentileri hakkında bilgi verir misiniz?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Aralık ayı içerisinde gerçekleştirdiğimiz Turkcell Ankara Olağanüstü Durum Merkezi açılışımızda, Türkiye’de ICT sektörünün her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğünü, data trafiğinin ve data miktarının ise çok daha hızla arttığını vurguladı. Türkiye 2011’de veri merkezi enerji ihtiyacı bakımından en fazla artışı gösteren ülke oldu. Geçtiğimiz yıl da dünyada artış anlamında ilk 10’da idi. Türkiye 2011 – 2012 yıllarında veri merkezi tesis yapımı artışı yüzde 60, outsourcing artışı yüzde 24 oldu. Bunun nedeni, yazılım ve donanım masraflarını azaltarak çok çarpıcı tasarruf avantajları sağlaması ve hızla hizmet sunabilecek esnekliğiyle kaynakları verimli ve demokratik şekilde bölüştürmek için çok uygun bir araç olması.
Önümüzdeki beş yıllık süreç için yapılan tüm öngörüler, bulut bilişim rüzgârının giderek kuvvetleneceğini gösteriyor. Araştırma şirketi Gartner’a göre 2015’te en büyük 1000 global şirketin yüzde 50’si en çok gelir getiren ilk 10 süreçleri için bulut bilişim kullanacaklar.
Cisco’nun Global Bulut Endeksi araştırmasında veri merkezi trafiğinin en hızlı büyüyen bölümü olan bulut trafiğinin 2016 yılında 6 kat artacağı ve yıllık 683 eksabitten 4,3 zetabite çıkacağı öngörülüyor. Aynı araştırmaya göre 2016 yılında global veri merkezi trafiğinin yıllık 6,6 zetabite ulaşacağı, 2011-2016 yılları arasında veri merkezi trafiğinin yaklaşık yüzde 76’sının veri merkezi içinde kalacağını ve depolama, üretim ve geliştirme verilerinden oluşacağı tahmin ediliyor. Bölgesel olarak bakıldığında, 2016 yılı itibari ile Ortadoğu ve Avrupa en hızlı bulut trafiği büyüme oranına sahip görünüyor. 2011-2016 yılları arasında Türkiye’nin de içinde bulunduğu Merkez ve Batı Avrupa bölgesinde bulut is yükü artısının yüzde 50 CAGR olması bekleniyor. Bölgemiz, en hızlı artış gösteren bölgeler listesinde üçüncü sırada yer alıyor. Global olarak bulut trafiğinin toplam veri merkezi trafiğinin yüzde 64’üne çıkması bekleniyor. Cisco’ya göre global bulut trafiği tüm global veri merkezi trafiğinden daha hızlı büyüyecek. Global veri merkezi trafiği 2011 yılından 2016 yılına kadar 4 katına çıkarken global bulut trafiği aynı süreçte 6 kat büyüyecek. 2014, is yükünün çoğunluğunun buluta geçtiği yıl olacak. Tüm is yükünün yüzde 52’si bulut içinden geçecek. 2016 yılı itibari ile tüm is yükünün yüzde 62’si bulut içinden geçecek.
Türkiye’nin 2023 hede’eri arasında yer alan “Avrupa’nın ve bölgenin veri merkezi üssü olma” iddiası, bizim bu alandaki gelecek vizyonumuzla örtüşüyor. Bunun gerçeğe dönüşmesi için gereken teknolojik altyapı ve kararlılığa sahibiz. 2013, bu kararlılığı güçlendirerek yolumuza devam ettiğimiz bir yıl olacak.
Son Yorumlar