Datacenter altyapısı nasıl olmalı?
Veri merkezlerinde kurumların dikkat etmesi gereken en önemli noktalar güvenlik, performans ve sürdürülebilirlik unsurları oluyor. Verilerin yönetileceği ve saklanacağı veri merkezinin altyapısından havalandırmasına kadar birçok nokta planlanmalı ve sürekli olarak dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde, kurumun işleyişi tehlikeye girebilmektedir. Veri merkezleri bu tip kritik iş süreçlerini yönetme anlamında kesintisiz hizmet garantisi sunmalıdır. Bu da ancak uluslararası standartlara uyumluluk göstererek mümkün olmaktadır. Anadolu Bilişim Data Center’da tüm hizmetlerimiz için uyguladığımız kalite standartları, uluslararası geçerlilik sahibi sertifikasyon sistemleriyle güvence altına alınmıştır. Ayrıca yedi aşamalı güvenlik sistemimiz sayesinde kurumların değerli uygulamaları ve verileri için fiziksel olarak son derece güvenli bir alan oluşturmaktayız. Kurumlara özel olarak ayırdığımız bu alanlar uzman kadromuz tarafından 7 gün 24 saat boyunca gözetlenmektedir.
Anadolu Bilişim olarak datacenter hizmetleriniz nelerdir?
Günümüzün zorlu rekabet koşullarında hem ürün ve hizmetlerin sunumunda hem de günlük operasyonların gerçekleştirilmesinde veri merkezleri stratejik önem taşıyor. Anadolu Bilişim olarak kurumlar için teknolojik altyapı yönetiminin giderek güçleştiğinin farkındayız. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak, Tier III uyumlu Anadolu Bilişim Data Center’da en yenilikçi teknolojiler ve uzman bir kadro ile kurumlara veri merkezi ve altyapı hizmetleri sunmaktayız. Sunduğumuz hizmetler arasında;
- Barındırma ve Altyapı Çözümleri
- Bulut Bilişim Çözümleri
- Sunucu Yönetimi
- Uygulama Barındırma
- Uygulama Yönetimi ve Desteği
- İş Sürekliliği ve Olağanüstü Durum Hizmetlerini sayabiliriz.
Bu hizmetlerimiz kapsamında şirketlerin, işletim, donanım, enerji, iş gücü vb. giderlerinde büyük oranda tasarruf etmeleri sağlanıyor.
Datacenter pazarının 2012 değerlendirmesi ve 2013’den beklentileri hakkında bilgi verir misiniz?
Yönetilen hizmetler olarak da adlandırılan veri merkezi hizmetleri pazarının 2012 yılında 350 milyon dolar civarında bir hacme ulaştığı hesaplanıyor. İrili ufaklı birçok oyuncunun yer aldığı veri merkezi pazarı oldukça bölünmüş bir yapıya sahip. Gelişen mobil cihaz ve platformlar, bulut hizmetlerinin yaygınlaşması, Büyük Veri teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte veri merkezlerinde önemli değişiklikler yaşanacak. Bu değişim bilgilerin daha büyük veri merkezlerinde konsolide olduğu bir eğilimi ön plana taşıyacak. Aynı zamanda bilişim dünyasında yeni ortaya çıkan sunucu, depolama, ağ sistemleri ve yazılım gibi çözümlerin yakınsaması eğilimi yeni dönemde pazardaki payını yükseltecek. IDC tahminlerine göre 2016 yılında bu yakınsama yıllık yüzde 54 büyüme oranıyla kurumsal bulut kurulumlarının üçte birine denk gelecek. Bunların yanı sıra 2016 yılına kadar Amerika’daki üst düzey veri merkezi alanlarının dörtte birinden fazlası hizmet sağlayıcılarına ait olacak. Anadolu Bilişim olarak veri merkezi pazarında ilk üç içinde yer alıyoruz ve ilk 3 firma bu pazarın yüzde 30’una hizmet veriyor Önümüzdeki dönemde hedefimiz bu alanda yaptığımız ciddi yatırımlarla pazar payımızı önemli oranda yükseltmek olacak.
***
Datacenter altyapısı nasıl olmalı?
Datacenter kritik bilgileri taşıması ve verilerin büyüme hızlarının her zaman beklenenden fazla çıkması nedeniyle her zamankinden fazla özen isteyen bir altyapı gerektirmektedir. Mimarileri gereği bu yapılar elektrik altyapısından soğutma sistemlerine kablolamasına kadar iyi düşünülmeli ve iyi tasarlanmalıdır. Bu tasarım hem olası arızaları mümkün olduğunca engelleyecek hem de arıza durumunda hızlı müdahaleye imkan verecek yapıda olmalıdır. Sistemin elektrik altyapısı büyümeye uygun tasarlandığında soğutma sistemleri de aynı büyümeyi karşılayabilecek yapıda olmalı hatta mümkün olduğunca sıcak soğuk hava çarpışmalarının önüne geçilebilmelidir. Bu sayede enerji tasarrufunun fiziksel seviyede maksimuma çıkması sağlanmış olacaktır. Benzer şekilde kullanılacak olan cihazların enerji kullanım seviyeleri de oldukça önem arz etmektedir.
Yedeklilik konusu ise datacenter’ların en vazgeçilmez gerekliliklerindendir. Çalışma sürekliliğinin sağlanması amacıyla yedeklilik çeşitli seviyelerde ele alınmakta ve buna göre sertifikasyon seviyeleri ile belgelenmektedir.Yönetim konuları da yine önemli konulardan birisi olup, önemle incelenmelidir. Belirli bir büyüklüğün üzerindeki sistemlerde iyice karmaşıklaşmaya baslayan sistemden hem gerekli performansı almak hem de olası sorunları hızlıca çözmek için yönetim sistemi olmazsa olmazlardandır. Yönetim ve izleme sistemleri iyi kurgulanıp kesintinin minimumda tutulmasına imkan vermeli ve gerektiği durumlarda önceden uyarı yapabilecek kabiliyette olmalıdır.
Dell olarak datacenter hizmetleriniz nelerdir?
Dell olarak Datacenter planlaması, dizaynı, kurulumunun ve desteğinin verilmesinin her aşamasında aktif olarak rol alabiliyoruz. Datacenter’ın enerji altyapısı, iklimlendirilmesi, ağ iletişimi, sunucuları, depolaması, sanallaştırılması, yönetimi konularında çözümlere sahibiz. Birçok uluslararası kurulusun datacenter dizaynında aktif olarak rol alıyor ve gerektiği durumda geliştirmeler yapıyoruz.
Taze hava ile çalışan datacenter ürünlerimiz (fresh air initiative) veya az alanda maksimum yoğunlukta sunucu yerleşimi çözümlerimiz (örneğin: 3U’luk alanda toplam 12 adet fiziksel sunucu) hem dünyadaki sera gazlarının azalmasına hem de enerji tasarrufu yapılmasına imkan vermektedir. Dell’in datacenter hizmetlerinden bir tanesi de mobil datacenter uygulamaları oluşturulmasıdır. Bu tür ürünler çoğunlukla doğal afetlerden etkilenme ihtimali olan kurumlar tarafından tercih edilmekte ve değerlendirilmektedir.
DELL datacenter hizmetlerinde oluşturduğu dizayn senaryolarını öncesinde ve sonrasında dünyanın çeşitli yerlerinde olan laboratuvarlarında ilgili sistemin kullanıcısı ile birlikte simule edip test edebilmekte, geliştirmeler, iyileştirmeler yapabilmektedir. Böylece olası bir durumda başınıza neler gelebileceğini görmekte, olay gerçekleşmeden evvel tedbirini alma imkanına sahip olmaktasınız.
Son Yorumlar