Datacenter altyapısı nasıl olmalı?
Yakın zamana kadar Türkiye’de birçok kurum, kendi bünyelerinde kurdukları ve işlettikleri, veri merkezinin gerekliliklerini karşılamayan, yedeklilik, bağlantı ve
güvenlik anlamında çok önemli eksikleri olan sistem odalarına veri merkezi diyorlardı. Günümüzde, is süreçlerinin büyük ve önemli kısmının tutulduğu sunuculara kesintisiz, hızlı ve güvenli şekilde erişim, şirketler için kritik önem taşıyor. TurkNet Veri Merkezi gibi uluslararası standartlardaki veri merkezleri de bunu vaat ediyorlar. (TurkNet Data Center ideal bir veri merkezi olduğundan bir sonraki sorunun cevabında, tüm özelliklerine ve burada sunulan hizmetler detaylıca anlatılmaktadır.)
TurkNet olarak datacenter hizmetleriniz nelerdir?
Veri merkezimizde sunulan hizmetleri “Co-location Alan Hizmetleri”, “Co-location Bant Genişliği Hizmetleri”, “Yönetilen Hizmetler” ve “Bulut Hizmetler” olmak üzere 4 ana grup altında topluyoruz. 1U ile 42U (Tam Kabin) arası alan kiralamanın yanı sıra 6/12 kabinlik kafes kiralama opsiyonları da sunuyoruz. Müşterilerimiz veri merkezinde barındırdıkları sunucuların erişimi için 256Kbps 10 Gbps arasında bir limitli/asımlı bant genişliğini tercih edebiliyor. Yönetilen hizmetler kapsamında ise UTM (firewall, IPS, DDoS), yedekleme, loglama hizmetleri veriyoruz. Bulut hizmetler kapsamında müşterilerimize dağıtık ve sanal TurkNet bulutu üzerinden bulut sunucu, veri depolama ve güvenlik hizmetleri sunuyoruz. TurkNet olarak N+1 network seviyesinde yedeklilik sayesinde yüzde 99,999 süreklilik garantisi sunabiliyoruz. UPS, jeneratör, otomatik yangın belirleme ve koruma sistemi, iklim kontrolü sistemleri tamamen yedekli olarak hizmet veriyor. Yurtiçi ve yurtdışı omurgalara kesintisiz bağlantı sağlamak için çoklu fiber çıkısı da tesis edilmiş durumda. Türkiye Network Altyapı Platformu’nun kurucu üyesiyiz. Veri merkezimizde barındırılan sunucuların trafikleri Türkiye içine en kısa yoldan ulaşıyor. ISO 27001 sertifikasına sahip veri merkezimiz fiziksel ve elektronik güvenlik sistemleriyle korunuyor. Müşterilerimiz 1 gün önceden haber verdiklerinde, veri merkezine fiziksel kurulum yapmaya gelmeden önce kabinette yer temini, kablolama, yedekli enerji beslemeleri, güvenlik tanımları gibi ön kurulumlar TurkNet tarafından bitirilmiş oluyor. Müşterilerimiz kendi cihazlarını TurkNet’in refakatinde kendileri kuruyor ve sistemler karşılıklı test edilerek devreye alınıyor.
Birçok farklı sektörden büyük kurumların yıllardır bizi tercih etmesinde, verdiğimiz ayrıcalıklı desteğin büyük önemi var. Firmalara özel atanan kurumsal müsteri temsilcilerinin yanı sıra Cisco sertifikalı teknik destek ekibi, müşterilerimizin çağrılarını alıp anında çözüm üretebilmek için 7X24 hazır bekliyor. Ayrıca, müşteri hatları sürekli izleniyor. Böylece, sorunlar daha
oluşmadan öngörülüyor ve büyümeden gideriliyor. Dünyaca tanınmış yurtdışı servis sağlayıcılarının dahi Türkiye’deki haberleşme merkezlerini TurkNet veri merkezinde barındırmaları ise verdiğimiz hizmetin kalitesini net bir şekilde ortaya koyuyor. TurkNet olarak 2012 yılı içerisinde en yeni nesil yedekli altyapımız üzerinden bulut hizmetlerini sunmaya basladık ve önümüzdeki yıllarda bulut bilişim kapsamında hizmet yelpazemizi daha da genişleterek bu alandaki yatırımlarımızı pekiştireceğiz. TurkNet bulut altyapısında Dell, Netapp ve VMware ile is ortaklığı yapıyoruz. IaaS, ITaaS, PaaS, SaaS gibi farklı katmanlardaki hizmetlerimizi, SaaS öncelikli olmak üzere, derinleştirmeyi planlıyoruz.
Halihazırda TurkNet’in kurumsal geçmişine uygun olarak dizayn ettiğimiz bulut hizmetlerini, KOBI’lerin online bir portal üzerinden kolayca satın alabilecekleri bir şekilde sunacağımız yeni bir arayüz üzerinde çalışmaktayız. Bulut bilişim sayesinde, eskiden sadece büyük kurumların ciddi yatırımlar sonucu sağladıkları servis seviyelerini ve yedekliliği, artık güvenli ve sürekliliği olan veri merkezleri sayesinde KOBI’ler de yakalayabiliyor. Bulut bilişim KOBI’leri ciddi bir BT yatırımından (hem ilk yatırım hem sürekli maliyetler) kurtarırken, teknolojinin girdaplarında zaman kaybetmektense kendi faaliyet alanlarına yoğunlaşmalarını ve rekabette geride kalmamalarını sağlıyor.
Bulut bilişim hizmetlerinde TurkNet olarak farkımız, Cloud hizmetini sanallaştırmanın getirdiği standartların yanı sıra, VMware vSphere ESXi 5 platformu teknolojisi üzerinde sunmamızdır. VMware vSphere ESXi 5 platformumuz yedekli çalışır ve Cloud servisleri ile sunucunuzun güvenlik, performans ve servis kalitesi ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılamaktadır. TurkNet Cloud altyapısında ağ, veri depolama ve donanım katmanlarında izolasyon ve yedeklilik tam olarak sağlanmıştır.
– Sıfır ilk yatırım maliyetiyle baslayıp, kolayca büyüyüp küçülebilen sanal bir donanıma sahip olmak isteyen,
– Donanım alımı sırasında vakit kaybetmemek ve donanım bakım maliyetlerinden tasarruf etmek isteyen,
– Yedekleme ve felaket kurtarma senaryolarını kolayca test edebilmek ve uygulamak isteyen,
– Hızlı, kolay bir şekilde sistem kurulumları ve taşımaları yapmak isteyen isletmeler ihtiyaçlarına göre Başlangıç, Standart ve Profesyonel TurkNet Cloud Paketleri’nden birini satın alıp üzerine gerekli ek servis tercihlerini belirleyerek bulut bilişimin avantajlarından yararlanabilirler.
Datacenter pazarının 2012 değerlendirmesi ve 2013’den beklentileri hakkında bilgi verir misiniz?
2012 yılında BT yöneticilerinin gündemine dış kaynak kullanımı, sanallaştırma, bulut bilişim ve büyük veri yönetimi konuları girdi. Her geçen gün daha fazla is ve daha fazla kritik uygulama sanal ortamlara taşındı ve bu da veri merkezlerine olan talebi artırdı, veri merkezi pazarı 2011 kadar olmasa da hızlı bir büyüme gösterdi. Yapılan araştırmalar 2020 yılına kadar kayıt altına alınan veri büyüklüğünün 45-50 katına çıkacağını gösteriyor. Verilerin yönetimi, depolanması ve iletilmesinin önemi giderek artıyor. İş yapış şekillerinin giderek değişmesi ve buna paralel olarak is hayatındaki ihtiyaçların yeniden şekillenmesi ile veri merkezleri de dönüşüm yasayacak. Bu noktada veri merkezleri, yaptıkları Ar-Ge yatırımlarıyla sundukları çözümleri sürekli geliştirerek, katma değeri giderek artan hizmetler sunma yolunda ilerliyor olacaklar.
Ekonominin Doğu’ya doğru kaymasıyla Türkiye ciddi bir potansiyel olarak karsımıza çıkıyor. E-ticaret, web sitesi işletmeciliği, online bankacılık/sigortacılık kolları hızla büyüyor. Bunun yanında e-ticaret, sosyal medya, online reklam, video, oyun gibi alt sektörler için altyapı ihtiyacı günden güne artıyor. Türkiye’de veri merkezi sektöründeki büyüme hede’erinin sağlanabilmesi için telekom alanında IP Transit maliyetlerinin dünya ile rekabet edebilir hale gelmesi de önem taşıyor. Yakın gelecekte, veri merkezlerinin bulut bilişim hizmetleri üzerinden tüm bilişim ihtiyaçlarını dış kaynak kullanımı yoluyla sunabilecek kaynaklar haline dönüşeceğini söyleyebiliriz. IDC’nin paylaştığı verilere göre, 2009 yılında bulutla ilgili teknoloji, donanım ve yazılıma yapılan harcama 17 milyar dolar civarında iken, 2013 yılında bu rakamın 45 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Bizim de TurkNet olarak 2012’de bulut teknolojisine yaptığımız yatırım, son dönemdeki en önemli girişimlerimizden biri oldu.
Günümüzde veri merkezi teknolojileri hızla gelişirken, bir yandan da bu konuda yatırım yapamayan veya ihtiyacı kadar hizmet almak isteyen kurumlar için yenilikçi bulut is modelleri de ön plana çıkıyor. Bu nedenle 2013 ve onu takip eden yıllarda yasanacak gelişmelerin daha çok bulut bilişime geçiş yönünde yaşanacağı öngörülüyor. Bunun en önemli nedeni ise bulut teknolojilerin is dünyasının talep ettiği fiyat/ performans dengesi, hız, kolay yönetim, ölçeklenebilir olma ve yüksek güvenlik kriterlerini bir arada sunması. Hem yerel ve hem de uluslararası bağlantı seçeneklerini tek elden ve yüksek erişilebilirlik ile verebilme yetisine sahip veri merkezlerinin 2013’de daha da önemli bir konuma geleceğini öngörüyoruz. Bu noktada TurkNet gibi telekom operatörleri daha avantajlı konumda olacaklar.
Son Yorumlar