Dünyanın lider internet değişim operatörü DE-CIX, 2022’de İnternet Değişim noktalarındaki trafiğinde yine önemli bir artışa tanık oldu. DE-CIX’in ölçümlerine göre toplamda 48 eksabayttan fazla (EB) veri alışverişi, 2022’de dünya çapında DE-CIX Değişim Noktaları aracılığıyla gerçekleşti…
2021’de ölçülen toplam veri hacmi 38 EB oranındaydı ki bu da bir yılda yüzde 25’in üzerinde bir artış anlamına geliyor. 48 EB, her biri 128 GB depolama alanına sahip 370 milyon adetten fazla akıllı telefonun depolama kapasitesine eşit. Bu kapasite de, ABD’de yaşayan her erkek, kadın ve çocuk için birden fazla akıllı telefonun depolama alanını doldurmaya yetecek kadar veri taşıyan DE-CIX Internet Değişimine karşılık geliyor.
DE-CIX Ürünler ve Araştırma Bölümü Başkanı Dr. Christoph Dietzel konuyla ilgili “Gittikçe daha fazla veri internet üzerinden aktarılıyor. Bunun sebebi de çok basit: Modern, dijital uygulama ve hizmetler, farklı kaynaklardan, her geçen gün daha fazla veriyi gerektiriyor. Dijital uygulamalara yönelik tüketici talebi artmaya devam ettikçe şüphesiz bu trend de devam edecektir ki çok yakın gelecekte bahsi daha da artacak olan Metaverse’ü de unutmamak gerek.” şeklinde konuştu: “Küresel DE-CIX ekosistemi istikrarlı bir şekilde büyüyor. Sadece yeni konumlar eklenmekle kalmıyor; aynı zamanda Frankfurt, Mumbai, New York ve Madrid gibi yerleşik en büyük Değişim Noktalarımızda da trafik önlenemez bir şekilde artıyor.” açıklamalarını yaptı.
Dakikada en yüksek veri akışının olduğu gün: 14 Aralık 2022
14 Aralık günü, dünya çapında DE-CIX İnternet Değişim Noktalarında yılın en yüksek veri akışının gerçekleştiği gün oldu. Katar’da, Fransa ile Fas arasında oynanan Dünya Kupası yarı final maçı esnasında, Türkiye saatiyle 22.28 civarında, DE-CIX İnternet Değişim Noktaları’nda tek bir dakikada 132 terabayt veri akışı gerçekleşti ki bu da örneğin New York ve Frankfurt Değişim Noktaları için yeni veri trafiği rekoru anlamına geliyor. Dakikada 132 terabayt veri, 128 GB depolama kapasiteli 1000’den fazla akıllı telefona veya 5 yıllık bir süre boyunca devam eden bir HD video akışının veri hacmine eşdeğer.
Dr. Christoph Dietzel sözlerine şöyle devam etti: “Dünya Kupası yarı finalleri esnasında zirve yapan veri akışı hacmi, hayatın tüm dünyada her alanda ne kadar dijitalleşmiş olduğunu gösteriyor. İster düzenli video konferansların yapıldığı iş hayatında, isterse spor etkinliklerini çevrimiçi olarak takip etmek gibi eğlenceli aktivitelerde olsun, dijital hizmetler günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.” Ancak yıl boyunca, hangi hizmetlerin ne zaman kullanıldığı konusunda önemli farklılıklar oldu. Örneğin, yaz aylarında Frankfurt, New York ve Madrid’deki büyük Değişim Noktaları’nda, video konferansların meydana getirdiği veri trafiğinde önemli bir düşüş yaşandığı görüldü. Oyun söz konusu olduğunda ise, toplu veri akışının son çeyrekte zirve yapmış olmasına rağmen, yazın başlarında yani haziran ayında, her üç Değişim Noktasında da önceki aya göre hızlı bir artış yaşandı.
Son Yorumlar