2016 boyunca verinin hacminde, yoğunluğunda ve çeşitliliğinde bir artış gerçekleşeceğini gözlemleyen Dell, 2016’da özellikle öne çıkacak veriye dayalı beş trende dikkat çekiyor. Dünya çapında 27 bağımsız pazarlama derneğinden oluşan GDMA birliği ve Amerikan araştırma ve danışmanlık firması Winterberry Group tarafından 3000’e yakın pazarlamacıyla gerçekleştirilen araştırma, pazarlamacıların %81’inin veriyi çalışmalarındaki en önemli araç olarak tanımladığını ortaya koyuyor.
Performans, üretkenlik ve müşteri hizmetlerinin çıtasının yükselmesinde önemli bir paya sahip olan veri, gün geçtikçe şirketlerin başarısındaki vazgeçilmez unsur haline geliyor. Uçtan uca çözüm sunan dünyanın tek teknoloji şirketi Dell, sağladığı çözümlerin tümünde büyük veriye ve veri analizine odaklanıyor ve bu yıl öne çıkacak veri odaklı trendleri sıralıyor.
Sensörlerin Yükselişi
Araştırma şirketi Gartner’ın tahminleri, 2016’da bir önceki yıla göre %30’luk bir artışla 6,4 milyar internete bağlı nesne olacağına işaret ediyor. Hareket, ışık, ısı, nem, hava basıncı ve mesafe gibi etmenleri ölçmekte kullanılan sensörler, bu yıl içinde küçülüp ucuzlamakla kalmayacak, yeni ayarlar ve durumlara uygulandığında daha zengin verilerin sağlanmasına da olanak tanıyacak. Örneğin; gıda ve ilaç üreticileri, ürünlerin bayatlamasını önlemek için kabul edilir bir aralığın dışına çıktığında uyarı veren ısı sensörlerini kullanmayı planlıyor. Veri kullanımında son aylarda kaydedeğer bir yükselişin olduğunu düşünüyorsanız, Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunda yaşanacak yeni gelişmelerin yanında, halihazırda gördükleriniz solda sıfır kalacak.
Şirketler, sadece sensörlerden veri toplama konusunda değil, aynı zamanda anlamlı bulgular sağlamak için verinin nasıl analiz edileceği ve bu verileri gerçek zamanlı operasyonlarına nasıl uygulayacakları konusunda da kafa yoracaklar.
Algoritmaların Gelişimi
Amazon, yıllardır site içi davranışları ve satın alma eğilimlerini temel alarak kullanıcılara ürün tavsiyeleri yapıyor. Bugünün dijital kimliğinin ardında istatistikler ve argoritmalar var. Bu yıl algoritmik/programlanmış yaklaşımlar, beklenmedik alanlara doğru genişleyerek daha da yaygınlaşacak. Örneğin, Amazon ve Walmart gibi dünyanın önde gelen perakendecilerinin 2015 süresince özel günlerdeki alışverişleri ağırlıklı olarak algoritmik fiyatlandırmaya dayanıyordu. Her iki perakende firması da sadece 14 Kasım 2015’te akıllı fiyatlandırma çözümü 360 pi tarafından izlenen 18 bin çeşit ürünün %15’i için yeniden fiyat belirledi. Bir de dinamik fiyatlandırmanın fiziksel olarak mağazalara kadar yayıldığında yapacağı etkiyi düşünün.
Ayrıca, geleneksel kurallara dayanan ve site üzerinden alışveriş yapan müşterinin siteye nasıl geldiğini (bir ilanı tıklayarak mı, yoksa Google’a ürünle ilgili anahtar kelimeleri yazarak mı, vs.) tespit edebilen last-click gibi modellerden çok, pazarlamacılar yakın gelecekte algoritmik modellerden daha çok yararlanacak.
Tetikleyen Dönüşümler
İşletme sahipleri ve pazarlamacılar, özellikle etkinlik temelli tetikleyiciler söz konusu olduğunda, daha fazla rutin işin ve pazarlama sürecinin üstesinden gelmek için otomasyona bel bağlıyor. Programlı bir yaklaşımın e-posta pazarlaması ve medya satın almada ne kadar etkili olduğu artık bilinen bir gerçek. Bu yıl, veri tabanlı tetikleyicilerin mobil pazarlama alanında daha fazla yaygınlaştığını göreceğiz. Mobil dünyada, şirketler; müşteri mağazaya girdiği anda algılayan sensörler sayesinde onlara kişiye özel iletişim ve teklifler yapma imkanı sağlayan yeni fırsatlarla karşı karşıya. Bu, şirketlere gerektiği durumlarda müşterilere anında yanıt verme fırsatı da sağlıyor. Örneğin, uçağınız rötar yaptıında havayolu şirketi tarafından akıllı telefonuza otomatik olarak gönderilen rötara ilişkin bilgilendirmenin yanı sıra alternatif uçuşları da gösteren bir mesaj gibi… Veri tabanlı tetikleyiciler şirketlere müşterileriyle vaktinde ve doğrudan ihtiyaçlarına yönelik iletişim kurma fırsatı veriyor.
Çarpraz-Cihaz Sıkıntısı
Tüketicilerin kullandıkları cihazlar arttıkça (akıllı telefon, tablet, masaüstü bilgisayar, akıllı TV, oyun konsolu, vs.) markaların birden çok ekranda aktif olan kişileri belirleyip hedeflemeleri de güçleşiyor. 2015 yılında yapılan bir araştırma, tüm dünyada pazarlamacıların sadece %6’sının müşterileri tüm cihazlar ve temas noktaları üzerinden doğru izleyebildiğini ortaya koydu.
2016’da şirketler bu zorluğun üstesinden gelmek için değişmez ve olasılıklara dayalı metodların kombinasyonuna odaklanıyor. Müşterilerin farklı cihazlar üzerinden oturum açmalarını ya da kimlik doğrulamalarını isteyen şirketlerin sayısı giderek artıyor. Birçok şirket veri yönetim platformlarını (DMP) ve diğer algoritmik çarpraz-cihaz eşleşmesi yapan diğer yollarına itibar gösteriyor. Çarpraz cihazlar arasındaki bu ayrılığı aşma çabası, bu yıl tüm pazarlama çalışmalarının odağında yer alıyor.
Verinin Demokratikleşmesi
İşletmeler veri-tabanlı yönetildikçe, çalışanları veriyle yetkilendirilmesi de önem kazanıyor. Geçtiğimiz birkaç yılda veri görselleştirme (D3.js,RAW) ve veri bulguları (Tableau, Qlik) alanlarında da önemli gelişmeler kaydedildi. Bu araçlar, iş zekası endüstrisinde kendiliğinden gerçekleşen bir rönesansı körükledi. Bu yıl şirket organizasyonlarının her noktasında veriyi demokratikleştiren gelişmelere daha sık rastlayacağız; veri, analiz uzmanı olmayanlar için de önemli ölçüde esnek hale geliyor.
Son Yorumlar