Novakid, disleksi olan çocukların sınırlar olmadan öğrenim görmesine yardımcı olacak yaratıcı yollar öneriyor
Dünya çapındaki insanların yaklaşık %15’i disleksidir, yani öğrenme güçlüğü çeker. Bu nörobiyolojik duruma (hastalık değildir) dili, ülkesi ya da geçmişi ne olursa olsun her türlü kişide rastlanmaktadır. Disleksi, bir çocuğun okumasını ve yazmasını zorlaştırır ancak zekasını etkilemez. Bu tarz çocukların genelde başka bir yönü daha gelişmiş olur. Örneğin, fikirler arasında bağ kurmada yetenekli olurlar, yaratıcıdırlar ve konulara farklı açılardan yaklaşabilirler!
Disleksi çocuklar uygun öğretim yöntemleri, dikkat ve motivasyon ile her türlü konuda eğitim alıp başarılı olabilirler. 4-12 yaş arası çocuklar için online İngilizce dersler sunan bir okul olan Novakid’in eğitimsel içerik müdürü Adrienne Landry, disleksi bir çocuğun zorluk yaşamadan eğitim almasına ve zevkle öğrenim görmesine nasıl yardımcı olunabileceğini anlattı.
1.Sesli Kitaplar
Eğer disleksi olan bir çocuk okumada zorlandığı için öğrenim sürecinden zevk almıyorsa sesli kitaplar dinleterek konuya ilgi duymasını sağlayabiliriz. Bu tarz aktiviteler aynı zamanda kelime bilgisini artırır ve dinleyerek anlama becerisini geliştirir. Bu şekilde çocuk sadece bir sürü kelime öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda da zorluklarla karşılaşsa bile yeni kelimeleri nasıl çok daha hızlı şekilde anlayabileceğini öğrenir.
2. Müzik
Disleksi çocukların genelde estetik uyumlandırması ve yaratıcılık konularında becerikli olduğu görülür. Resimler şeklinde düşünebilme sanat dünyasında çok değerli bir yetenektir ve çocuğun bu alanda başarılı olmasına katkı sağlayarak geleneksel okul eğitimindeki “başarısızlıklarını” telafi eder.
Ayrıca müzik dersleri sadece çocuğun kuvvetli yönünü öne çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda da sesbirimsel (phonemic) duyum becerisinin gelişmesine katkı sağlar. Yapılan bir dizi araştırma, konuşma ve müziğin beynin aynı bölgelerinde işlendiğini doğruladı. Bu bölgeler sesler, semboller ve onların karmaşık kombinasyonları arasında benzerlik aramadan ve konuşma mekaniklerinden sorumludur.
“Novakid’de çocuklara İngilizce öğretirken Fonetik Temelli Okuma yöntemini kullanıyoruz. Bu yöntem, sesleri harflerle eşleştirmeye yardımcı oluyor. Çocuklar ilk aşamada sesleri ayrı ayrı öğreniyorlar, ardından kelimelerdeki sesleri birbirinden ayırmayı ve ayrı kelimeleri okumayı öğreniyorlar ve bunları yaptıktan sonra ise kelime gruplarını, cümleleri ve metinleri okumaya geçiyorlar. Bu, öğrencilerin gelecekte karşılaşacağı bilinmedik kelimeleri bile okumasına yardımcı oluyor!”, Adrienne Landry.
3.Resim Yapma
Disleksi olan bir çocuk çok fazla çaba harcayarak kitabın bir bölümünü tekrar tekrar okuyabilir ancak sonrasında tek bir şey bile hatırlayamaz. Eline kalem alıp kelimelerin, cümlelerin ve hatta çizgi romanların resmini çizip ardından hikayenin tamamını tekrar anlatmaya çalışırsa söz konusu bilgiler oldukça somut hâle gelmiş olur.
“Çocuk, çağrışımsal düşünme becerisini sürekli olarak kullanmış olur. Bu yöntem öğrendiği konunun hızla hafızasında yer etmesine ve onu çok uzun bir süre boyunca hatırlamasına yardımcı olur”, Adrienne Landry.
Ev ödevini boya kalemleri, pastel boyalar ve keçeli kalemlerle yapmanız önerilir. Çocuk, çizim ya da el işi yapıp çalıştığı konuyla ilgili üretimler yaparken konuyu daha iyi anlar ve sonrasında daha iyi hatırlar.
4.İletişime Dayanan Öğrenim Aktiviteleri
Tüm çocukların İngilizce öğrenirken ana dili veya ikinci dili İngilizce olan kişilerle tercümesiz iletişim yolunu kullanmasının daha faydalı olduğu söylenir ve bu, disleksi gibi zihinsel özelliklere sahip olan çocuklar için de geçerlidir.
“Mimikler, yüz ifadeleri ve resimler bir öğrenci ile öğretmenin birbirini anlamasına yardımcı olur. Bu şekilde tercüme edilmeyen İngilizce, bilinç altına daha iyi yerleşir. Bununla birlikte, yazılı ya da elektronik formdaki bilinmedik kelimeleri okumaya çalışmak sadece çocuğun başının ağrımasına ve gelecekteki çalışmalarda ilgisinin kaybolmasına neden olur”, diye yorumluyor Adrienne Landry.
Disleksi, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktiviteyi de Beraberinde Getirebilir
Disleksi olan çocukların yaklaşık %25’i ila %40’ı aynı zamanda da Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) yaşar ve benzer şekilde, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların ise %25’i disleksi olmaya yatkındır.
Çocuğunuz sık sık hareketleniyorsa, çok fazla konuşuyorsa, kolayca öfkeleniyorsa ya da hayal kırıklığına uğrayıp odaklanma sorunu yaşıyorsa tüm bunlar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu semptomları olabilir. Bu semptomlar genelde altı yaşından önce fark edilebilir ve hem evde hem de okul hayatında olmak üzere birden fazla durumda ortaya çıkar.
Bu semptomlar çocuğun hayatında okulda başarısız olma, diğer çocuk ve yetişkinlerle sosyal iletişim kuramama ve disiplin sorunları yaşama gibi önemli sorunlara yol açabilir. Bu yüzden, bu semptomları en kısa sürede fark edip profesyonel yardım almaya başlamak çok ama çok önemlidir.
Son Yorumlar