Bahar mevsimi nihayet kendini göstermeye başladı. Havalar güzelleştikçe, kapalı ortamlar ve sıkıcı ofislerden uzaklaşma istediği de ağır basıyor. Neyse ki yaygınlaşan mobil internetin yanı sıra hafifledikçe yetenekleri artan dizüstü bilgisayarlarımız sayesinde kapalı ortamlarda çalışma zorunluluğu da maziye karışıyor. Ah bir de şu dizüstü cihazların şarjı günün en güzel saatinde tükenmese…
Dizüstü pazarında en dayanıklı pil ömrüne sahip cihazlarıyla öne çıkan Lenovo dizüstü bilgisayarlar, 8 ila 20 saat arasında değişen pil ömürleriyle rekabette bir adım öne çıkıyor. Lenovo aynı zamanda şarj gücünü kontrol eden “ThinkVantage Güç Yöneticisi” teknolojisiyle de kullanıcılara bu konuda en gelişmiş çözümleri sunmayı sürdürüyor. Ağırlıklı olarak ThinkPad’lerde kullanılan bu teknoloji, cihazların pil ömrünün korunmasına yardımcı olduğu gibi, şarj parametrelerine göre otomatik olarak ayarlama yapmayı da başarıyor.
Ayrıca Lenovo, cihazlarından daha uzun süreli kullanım beklentisi içinde olan tüketicilere “7 ipucu” sunuyor. Lenovo’nun bu önerilerini kullanarak pil sürelerini maksimuma çıkarmak mümkün.
Ekran parlaklığını azaltın
Dizüstü cihazlarda pil ömrünü tüketen etkenlerin başında ekran parlaklığı geliyor. Bu nedenle daha uzun süreli kullanım için, şarj aleti takılı değilken ekranın parlaklığını düşürmekle işe başlayabilirsiniz. Buna ek olarak Bluetooth ve Wi-Fi gibi bağlantıları da kullanılmadığı sürece kapatmakta fayda var.
Pilinizi sürekli şarj etmeyin
Dizüstü cihazların sürekli şarj halinde olması, cihazın bataryasını olumsuz etkiler. Oysa şarjınızın başlangıçta yüzde 80 dolu olması, cihazın daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu konuda Lenovo”nun “ThinkVantage Güç Yöneticisi” teknolojisi, pil ömrünüzün korunmasına yardımcı olur. ThinkPad X1 ve ThinkPad Edge E420s modellerde yer alan bu teknolojinin, kendi pil ömrünü şarj parametrelerine göre otomatik olarak ayarladığını hatırlatalım.
Dizüstü cihazınız şarja bağlıyken bataryayı çıkarmayın
Lenovo, dizüstü cihazınız şarj halindeyken, bataryayı çıkarmamanızı öneriyor. Çünkü bu koşullar altında bilgisayar yüzde 100 performansla çalışamayabilir. Ayrıca şarj aletinin çıkması beklenmedik veri kaybına da neden olabilir.
Yedek bataryanızı doğru koşullarda saklayın
Şayet yedek bataryanız bulunuyorsa ve onu uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, öncelikle bataryanızın yüzde 50’si doluncaya kadar şarj edin ve ardından serin bir ortamda saklayın.
Bataryanızın ısınmamasına özen gösterin
Isı, pil ömrünü hızlı bi şekilde tüketir. Isıyı düşürmek için çalışırken cihazınızın havalandırmaların kapalı olmadığından emin olun. Lenovo’nun IdeaPad U300s ultrabook modelindeki “nefes alan klavye”, hava akışını kontrol ederek bataryanın ısısının düşürülmesini sağlar. Bataryayı sıcak ortamlarda şarj etmekten de uzak durmalısınız.
Lityum iyon bataryalarının hafızaya bir etkileri yoktur
Günümüzün lityum bataryalarının, NiCd ve NiMH bataryalarından farklı olarak, hafızaya bir etkisi yoktur. Bundan dolayı bataryayı tam olarak şarj etmek gerekmez. Ancak doğru şarj etmek, bataryanın göstergelerini kontrol edebilmek açısından önem taşır.
Batarya değiştirirken…
Bataryaların bir ömrü olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu zaman aralığı, doğru kullanıma bağlı olarak uzatılabilir. Batarya ömrü şarj olduğu sürece kademeli olarak azalır; ancak bataryaların “stand by”da bekleme süreleri git gide azalır. Bu nedenle bataryanızın artık tam şarj olmadığını ya da pil ömrünün normalden daha az dayandığını gözlemliyorsanız, bataryayı değiştirme vakti gelmiştir.
Son Yorumlar