2030’Da 373 Milyar Dolar’a Ulaşması Bekleniyor…
Fiziki restoranı olmayan sadece paket servis üzerinden hizmet veren bulut mutfakların sayısı her geçen yıl artıyor. Araştırmalara göre dünyada paket servisle yemek siparişi alan bulut mutfaklar toplam pazarın yüzde 9’unu ulaşmış durumda. Bu rakamın 2023 yılı içinde yüzde 16’ya yükselmesi bekleniyor…
Türkiye’de bulut mutfak sektörünün öncü şirketi Rafinera Cloud Kitchen (RCK) CEO’su Didem Altınbaşak Tulgan “Halen 63 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen pazarın, 2030 da 6 kat büyüyerek 373 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bulut mutfak konsepti son yılllarda ortaya çıkmış bir kavram. 2018 yılında yaygınlaşmaya başladı, pandemi dönemindeki karantiların ve fiziki restoranların kapalı olmasıyla çok hızlı büyüdü. Buna bir de maliyet avantajı eklendi. Biz de RCK’i pandemi döneminde kurduk. Konsept sadece Avrupa ve Amerika’da değil, Dubai, Hindistan gibi bölgelerde de hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’de büyük potansiyel var, bu da pazarı hızla büyütüyor” dedi.
Bulut mutfakta RCK modeli
Bulut mutfak modelinin coğrafi bölgelere ve Pazar dinamiklerine göre farklı şekillerde uygulandığına dikkat çeken Tulgan “Bulut mutfağın dünyada farklı modelleri var. Tek bir markaya ait mutfaklar, birkaç şirketin ortak kullandığı mutfaklar, bölmelere ayrılmış ve her bölmenin bir restorana kiralandığı modeller mevcut. Bizim RCK modelimiz tüm bunların farklı ve benzersiz. Merkezi mutfak ve ona bağlı uydu mutfaklardan oluşuyor. Arkasında ciddi bir arge çalışması var. Ürünlerimiz büyük bölümü merkezde hazırlanıyor ve uydu mutfaklarda son dokunuşları yapılarak tüketiciye ulaştırılıyor. Bu da bize kalite ve standartizasyon imkanı sunuyor. Özellikle büyüme evresinde büyük avantaj sağlıyor”
Maliyetlerde Yüzde 30’lara varan tasarruf
Bulut mutfakların paket servis odaklı olmasının tüketiciye olumlu yansıdığına dikkat çeken Didem Altınbaşak Tulgan “Fiziki restoranlar olan, restoran kirası, servis, garson vb. pek çok gider bulut mutfaklarda bulunmuyor. Ortak giderler çok sayıda marka arasında bölüşülüyor, bu da yüzde 30’lara varan tasarruf sağlıyor. Ayrıca paket servise özel hazırlanan lezzetler ve sunumlarla tüketici memnuniyeti her zaman ön planda tutuluyor” dedi.
Rafinera Cloud Kitchen (RCK), halen 25 marka, 4 şube ve 5 ayrı platformda hizmet veriyor. Paket servis aracılığıyla tüketiciye hızlı ve sıcak ulaştırılan RCK ürünlerinde, maliyet avantajının yanı sıra kalite ve lezzet her zaman ön planda tutuluyor. Yakında devreye girecek RCK Hub üzerinden sipariş almaya da başlayacak olan şirket, böylece tüketicilere aynı anda 25 marka üzerinden sipariş verme imkanı sunacak.
Müşterilerine online platformlar üzerinden ulaşan RCK sistemi, merkezi mutfak ve bu mutfağa bağlı çok sayıda uydu mutfaktan oluşuyor. Merkezde ön hazırlığı yapılan yemekler, uydu mutfaklarda son dokunuşları yapılarak tüketiciye ulaştırılıyor. Paylaşımlı bu mutfaklar aynı anda tüm RCK markalarına hizmet verebiliyor.
RCK bünyesinde halen Nera Burger, Taco Baila, Kila Burger, Pıtı Mantı, Leyna Falafel, Mezepoly, Mochita Cakes, Köfte 33, Kanattown, Yanda Pilav, Gina Bowl, Fresh’n Zen Wrapetito, Tosyalı Pilavcı, Köfteci Basri ve Cennet Hanım Mantı Evi bulunuyordu. Yeni eklenen Meşhur Kavacık Dönercisi, Pizza Portas, Fırtına Büfe, Kronos Burger&Sandwiches, Mint Salad Shop, Cambaz Sokak Lezzetleri, Dide Pide, Tostica ve İnegölcü Latif Usta ile RCK’in aktif marka sayısı 25’e yükseldi.
Müşteri memnuniyetini ve lezzeti odak noktasına alan RCK, dağıtımı kendi kuryeleriyle, enerjiyi motor çakmak gözünden alan ısıtıcılı çantalarıyla yapıyor. Teknolojiyi etkin kullanan şirket kendisine ait “gazla” yazılımı üzerinden rota optimizasyonu üzerine çalışmalar yürütüyor, lezzetlerini hızla tüketicilerle buluşturuyor.
Öncelikli hedeflerinin yeni marka ve yeni mutfaklarla hızlı büyüme olduğunu belirten RCK CEO’su Didem Altınbaşak Tulgan, “Amacımız Türkiye penetrasyonu tamamladıktan sonra yurtdışına açılmak” dedi.
Son Yorumlar