Türkiye’de sıkça dile getirilen ‘yükte hafif pahada ağır’ üretim modeline en güzel örneklerden biri İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Anka Mikroelektronik Sistemler (ANKASYS) firmasından geldi. Şirket, müşterileri adına gerçekleştirdiği mikroçip tasarımları ile hem Türkiye’de hem de dünya pazarında kendine yer buldu. Şu ana kadar 5 ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi başaran firma sektöründeki dev firmalarla da iş birliği yapıyor.
İki girişimcinin zaferi
2013 yılında İnan Erdem ve Gökhan Işık tarafından kurulan ANKASYS, Türkiye’de eksikliği hissedilen tümleşik devre tasarım ve doğrulama alanında uzmanlık kazanmış durumda. Ülkemizdeki savunma sanayi şirketleri için de tasarım ve doğrulama hizmetleri verdiklerini ifade eden Gökhan Işık, “3.5 yıldır bu alanda ihracat da yapıyoruz. ABD, Almanya, Belçika, İsviçre ve İrlanda’daki şirketler için tasarım yaptık. Bu firmaların birçok projesinde çeşitli görevler aldık/alıyoruz. Bu projeler vesilesiyle hem teknik tecrübemiz artıyor hem de küresel pazarlarda rekabet edebilecek bir şirkete doğru adım adım ilerliyoruz” diyor.
Büyük projeler motivasyon yaratıyor
Türkiye’nin son yıllarda hayata geçirmeyi hedeflediği büyük projelerin kendileri gibi KOBİ’ler için motivasyon kaynağı olduğunu ifade eden Işık, “Özellikle savunma, uzay ve havacılık sektöründe sözü edilen ve yürütülmekte olan projeler ekosistem oluşmasına ön ayak olması, kuruluş aşamasında KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları nakit akışını sağlamaları, bu tip projelerde sağlanması gereken yüksek standartlarda tasarım ve üretim kabiliyetinin elde edilmesine katkısı, yeni mühendislerin eğitilmesi ve tecrübelerinin artmasını sağlaması ve diğer bir çok nedenden ötürü çok faydalı.” diye konuşuyor.
Cihazların temel fonksiyonel bileşenlerini tasarlıyorlar
Mikroçip tasarlamanın ne tür iş süreçlerini kapsadığı da merak edilen konuların başında geliyor. Işık’ın bu konudaki açıklamaları şu şekilde: “Kamuoyunda cihazın beyni denilen, bizlerin ise fonksiyonlarına göre çeşitli isimlerle sınıflandırdığımız mikroçiplerin tasarım süreçleri bir hayli karmaşık. Çok çeşitli yazılımlar kullanılarak ve birçok aşamadan geçilerek doğru çalışan bir mikroçipe ulaşılıyor. Mikroçipler, elektronik cihazların en temel elemanlarıdır. Örneğin, bir cep telefonunda onlarca mikroçip (uygulama işlemcisi, grafik işlemcisi, wlan, bluetooth, nfc, gps, fm, nem ve sıcaklık algılayıcıları, ivmeölçer, çeşitli arayüz çipleri, vs…) kullanılmaktadır ve bunların her biri bir veya birden çok işlevi yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. Örneğin bir wlan çipi cep telefonunun kablosuz ağa bağlanmasını ve oradan veri alıp vermesini sağlar. Esasen bu mikroçiplerin yaptığı işlevler ayrık devre elemanları ile de yapılabilir, ancak devrenin daha küçük, daha az güç harcayan ve daha düşük maliyetli olması istendiğinde mikroçiplerin kullanılması elzem olur. Bu açıdan bakıldığında bizlerin yaptığı iş üst seviye işletim sistemi ve uygulamaların yapmak istediği işleri gerçekten yapacak, fiziki mikro devre bloklarının geliştirmesi olarak özetlenebilir.”
4 konuda uzmanlaştı
Şu an itibariyle 14 kişilik bir takıma ulaşan firmanın 4 ana alanda faaliyeti bulunuyor. Gökhan Işık bu çalışmalarını şu sözlerle özetliyor: “Birinci faaliyet alanımız eğitim. ANKASYS mikroçip/FPGA tasarım ve doğrulaması ve yazılım alanında eğitim paketleri sunmakta. ANKASYS’in eğitim hizmetleri vermesindeki temel amaç ülkemizde mikroçip tasarımı konusunda eğitim almış insan sayısını artırmak. İkinci faaliyet alanımız, ‘Alt Yüklenicilik/Mühendislik Hizmetleri’. Müşterilerimize gerek kendi ofislerinde gerekse de uzaktan mühendislik hizmetleri veriyoruz. Bugüne kadar hem yurt dışında (Almanya, İsviçre, İrlanda, Belçika, ABD gibi) hem yurt içinde birçok kuruma hizmet verip, 30’un üzerinde mikroçip tasarımı yaptık. Bu sayede ülkemizin ihracatına da kendi ölçeğimizde katkı sağladık.”
Ar-Ge’ye ağırlık verdi
Üçüncü faaliyet alanlarının Ar-Ge olduğunu ifade eden Işık sözlerine şöyle devam etti: “Kendi bünyemizde ve İTÜ ile araştırma geliştirme faaliyetleri yürütmekteyiz. Bugünlerde önümüzdeki yıllarda adından çok konuşulacak RISCV ISA üzerinde çalışmalarımız yoğunlaştırdık. Son olarak da IP/VIP (yazılım/donanım fikri mülkiyeti/donanım fikri mülkiyeti) geliştirilmesinden bahsedebiliriz. ANKASYS olarak müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına özgün gömülü yazılım ve donanım geliştirme faaliyetleri yapabiliyoruz.”
Yeni hedefler koydu
Şirketin hedefleri arasında küresel arenada güçlenmenin olduğunu ifade eden Işık sözlerini şöyle tamamlıyor: “Günümüzde entegrasyon, yani bir çok sistem bileşeninin tek bir mikroçip üzerinde gerçeklenmesi, elektronik devrelerde sistem maliyetinin, güç ihtiyacının ve devrenin kapladığı hacmin azalması için olmazsa olmazdır. Tam bu noktada bilgi birikimimizle her türlü ticari şirkete, araştırma ve geliştirme merkezlerine, uzay ve havacılık ve savunma sanayi şirketlerimize mikroçip ve FPGA tasarım faaliyetlerinde yardımcı olmayı hedeflemekteyiz. Bununla beraber hali hazırda dünyada yarıiletken tasarım ve üretiminde söz sahibi firmalara vermekte olduğumuz mühendislik hizmetlerimizin hacmini daha da artırmak hedeflerimiz arasında.”
#dunyadevleri, #mikroçip, #tasarım, #ar-ge, #guncel
Son Yorumlar