Nokia Siemens Networks’ün davetlisi olarak İstanbul’a gelen GSA(Global Mobile Suppliers Association)-Global Mobil Tedarikçileri Birliği Başkanı Alan Hadden, 2015 yılında global bazda, kablosuz iletişim teknolojisi 4G (LTE) hizmet gelirlerinin 200 milyar doları geçeceğini söyledi. Hadden, aynı dönemde 3G, LTE gibi tüm teknolojiler dahil mobil pazarın 8,3 milyar aboneliğe ulaşacağını kaydetti.
Mobil teknolojide üçüncü nesil (3G) hayatımıza gireli henüz çok zaman geçmemiş olmasına rağmen Nokia Siemens Networks (NSN) gibi şirketler yeni teknolojiler geliştiriyor. İstanbul’da düzenlenen Avrasya Mobil Network Optimizasyon Zirvesi’ne Nokia Siemens Networks’ün konuğu olarak katılan Global Mobil Tedarikçiler Birliği (GSA) Başkanı Alan Hadden, yakın gelecekte global bazda kablosuz iletişim teknolojisi 4G (LTE) hizmet gelirlerinin büyük bir artış göstereceğini söyledi. LTE’nin bugüne kadarki en hızlı gelişen mobil iletişim teknolojisi olduğunu vurgulayan Hadden, 85 ülkede 237 operatörün LTE’ye yatırım yaptığını açıkladı. Alan Hadden 19 ülkede 31 ticari LTE ağının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Operatörler için gelir artışına fırsat veriyor
LTE’ye yol gösteren temel unsurları ağ kapasitesi, performans yönetimi ve verimlilik olarak sıralayan GSA Başkanı Alan Hadden, yeni ürün ve hizmetlerin gelişiminin operatörler için gelir artışı anlamına da geldiğini söyledi. Hadden, “Bu yeni teknoloji, operatörlere 2015 yılında 200 milyar dolardan fazla ek gelir sağlayacak” dedi.
LTE’nin geleceğin mobil veri talebini desteklemesine olanak sağladığını kaydeden Alan Hadden, “LTE mobil veriler için daha fazla destek sağlayabilecek bir teknoloji. Daha hızlı uplink, daha düşük gecikme süresi ve yeni video tabanlı hizmetlerin bazıları sadece LTE kullanımı ile mümkün olabilecek” dedi.
Kullanıcı trafiği sesten dataya evriliyor
Nokia Siemens Networks’ün konuya bakış açısını anlatan NSN Türkiye Satış Direktörü Ersin Demirbaş, bireysel internet kullanıcısının alışkanlıklarındaki değişimleri dile getirdi ve internet kullanıcısının kendi kişisel cihazından istediği her yerde, istediği zaman, istediği içeriğe ulaşmak istediğini söyledi. Demirbaş ayrıca kullanıcıların, daha fazla data paylasimi istediğini, bugüne kadar ses ağırlıklı olan kullanıcı trafiği profilinin 2015 ve sonrasında data transferi ağırlıklı olacağını ve buna bağlı olarak daha fazla geniş banda ihtiyaç duyulacağının altını çizdi.
Son Yorumlar