2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasına birkaç gün kaldı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci 12 Eylül’de eğitime başlayacak…
1 milyonun üzerinde öğrenci okula ilk kez başlayacak olmanın heyecanını yaşarken; diğerleri ise yaz tatilinin bitmesinin burukluğu ile uzun süredir ayrı kaldıkları arkadaşlarına kavuşacak olmanın sevinci arasında karmakarışık duygular içinde gidip geliyorlar. Öğrenci velileri ise bütçeyi fazla sarsmadan okul alışverişlerini yapmanın yollarını arıyor.
Her kente özgü ucuz alışverişlerin yapıldığı merkezler, kırtasiyeciler, marketler velilerin akınına uğruyor. İnternetteki sanal mağazalar da düzenledikleri cazip kampanyalarla okula dönüş pazarındaki pastadan olabildiğince büyük pay almak istiyor.
Çantayı doldurmanın maliyeti 500-2500 TL
500’e yakın sanal mağazadan alışveriş yapanlara nakit para ödeyen Avantajix.com’un Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş, her sektörde olduğu gibi okul malzemeleri olan kitap ve kırtasiyede de fiyatların yüzde 100’e yakın oranda arttığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Geçen yıl bir okul çantasını doldurmak, alınacak ürünlerin kalitesine göre 300 ila 1000 TL arasında değişiyordu. Bu yıl en ucuz ürünlerle çanta 500 TL’ye doluyor, kaliteli ürünlerle doldurulduğunda ise cepten çıkan para 2500 TL’yi buluyor. Fiyatlardaki artış doğal olarak pazar hacmine de yansıyacaktır.
Geçen yıl birçok okul pandemi koşullarında eğitim yaptı. Uzaktan eğitim alan öğrencilerin, kitap ve kırtasiye için yaptığı alışverişler okula gitmedikleri için beklentilerin altında kaldı. Artık, pandemi koşulları ortadan kalktığından bu yıl öğrencilerin istekleri normalden biraz daha fazla olacaktır.
Sektör, Eylül ayında 20 Milyar TL’lik satış hedefliyor. Bunun 1 milyar TL’sini okul öncesi, 12,5 milyar TL’sini ilköğretim, 6,5 milyar TL’sini ise lise öğrencileri için yapılacak harcamalar oluşturacak.”
E-Ticaretin hedefi 4-5 milyar TL
E-Ticaretin, cazip fiyatlar ve düzenlenecek kampanyalarla okula dönüş pazarından yüzde 20-25 aralığında pay alacağını vurgulayan Sevda Köseibiş, “E-Ticaretin okula dönüş pazarından alacağı pay 4-5 milyar TL civarında olacaktır. Geçen yıl bu rakam 2 milyar TL civarındaydı. İnternet üzerinden satışlarda geçen yıla göre yüzde 100-125 aralığında artış bekliyoruz” dedi.
İnternetten okul alışverişi yapmanın avantajları
Köseibiş’e göre, internetten okul alışverişi yapmanın avantajları şöyle:
Üründe Zengin Seçenekler: Bir dükkân ve mağaza içine sığmayacak kadar çok ürünü online mağazalarda bulmak mümkün. Öyle ki sadece kırtasiye malzemesi olarak internette 90 bin ürün satışa sunuluyor.
Güven Verici Olması-İade Kolaylığı: Ucuzluk merkezlerinde alışverişler genellikle kayıt dışı yapılıyor. Online alışveriş sitelerinde ise kayıtlı, şeffaf ve faturalı işlem yapmak kullanıcılara güven veriyor. İade işlemlerindeki kolaylık da online alışverişi cazip kılıyor.
Ürün ve Fiyat Karşılaştırma İmkanı: Oturduğu yerden birçok markanın mağazasını gezme fırsatı bulan kullanıcılar bu sayede aynı ürünün farklı modellerini karşılaştırabiliyorlar. Bununla birlikte fiyat karşılaştırmaları yaparak satın almaya karar verdikleri ürünün en ucuzuna ulaşabiliyorlar Ayrıca, sanal mağazalara Avantajix.com üzerinden giderek ve yaptıkları her alışveriş karşılığında nakit para iadesi toplayarak, okul alışverişleri karşılığında hiç hesapta olmayan ekstra paralar kazanabiliyorlar.
Ücretsiz Kargo İmkânı: Online alışveriş siteleri belli bir rakama ulaşılması halinde ücretsiz kargo hizmeti verebiliyor. Böylelikle, ucuzluk merkezine giderken kaybedilen zaman ve yol masrafı da ortadan kalkıyor.
Son Yorumlar