Türksat AŞ ile Ankara ve Marmara üniversiteleri işbirliğiyle düzenlenen Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) Zirvesi 19 Nisan 2016 tarihinde ATO Congresium’da kamudan ve üniversitelerden yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Zirveye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ile birlikte Bakanlığa bağlı kurumların üst düzey yöneticileri katıldı.
Bakan Yıldırım etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, 2001’de hükümetin ilk defa e-Avrupa Eylem Projesi’ne katılma kararı aldıklarını belirterek, “Biz göreve gelir gelmez, ilk yaptığımız iş e-Dönüşüm Türkiye Projesi olmuştur. Bu proje, Türkiye’nin, milletin bilgi toplumuna dönüşümünün başladığı bir süreçtir. Bu sürecin bugün Belgenet’e gelinceye kadar Bakanlığımızın en az 8-10 yasal düzenlemesi var. 2008 sonunda e-Devlet’i kurduk. e-Devlet, eleştiren devletten ‘e’leştiren devlete geçiş sürecidir. Kağıttan, bürokrasiden tuşa geçiş dönemidir. Adına da o zaman bürokrasi tuş oldu dedik.” ifadelerini kullandı.
“Akıl terine yatırım yapmaya devam edeceğiz”
Türksat’ın kuruluşu ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldırım, Türksat’ın en önemli hizmetinin e-Devlet ve milli yazılım olduğunu söyledi. Yıldırım, yerli yazılımların önemine dikkati çekerek, “Yerli yazılımda iyi durumda değiliz ama çok yetkin, çok hızlı yetişen genç nüfusumuz var” değerlendirmesinde bulundu.
Bilişim ve iletişimde çalışanların sayısının 80 bini bulduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, bundan sonraki işin, burada sinerji oluşturmak, bu gücü ve kabiliyeti markaya dönüştürerek, Türkiye’yi yazılım üssü haline getirmek olduğunu kaydetti.
Hindistan’ın zengin olmadığını ancak bilişimden 100 milyon doların üzerinden GSMH’ya kaynak sağladığını belirten Yıldırım, Türkiye’nin bundan çok daha fazlasını yapacağını çünkü Türkiye’deki ürünlerin, katma değeri çok daha yüksek, mühendislik ve teknolojik seviyesi gelişmiş olduğunu bildirdi.
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen : “Belgenet kullanıcı sayısı 177 bini aştı”
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen konuşmasında, EBYS’lerde kurumsal belgelerin yasal mevzuatlara uygun şekilde elektronik ortamda güvenli ve etkin yönetilmesi unsurunun öne çıktığını belirterek, teknolojik ve yasal gelişmelerin sistemde hızla uygulanmasının sürdürülebilirlik açısından önem taşıdığını söyledi.
Şen, Türksat’ın kurumsal hizmet sağlayıcılığı yolundaki çalışmalarının hızla arttığına dikkati çekerek, “Sayın Bakanımızın talimatları ve öngörüleri doğrultusunda 2010 yılında geliştirilmeye başlanan, 2012 yılında hizmete sunulan, bugün itibarıyla 30’a yakın kurum ve 177 binden fazla kullanıcı tarafından kullanılan Belgenet sistemi kullanım alanını her geçen gün artırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’de birçok kurumun EBYS’yi kullanmaya başladığına işaret eden Şen, buna rağmen kurumların kendi aralarındaki yazışmalarını kağıt ortamında devam ettirdiğini dile getirdi.
Şen, çok az sayıda kurumun Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile belge akışı sağladığını belirterek, Türksat olarak bu gereksinimi geçmiş günlerde öngörerek ilk günden itibaren kamunun ortak EBYS çözümü olma hedefiyle yola çıktıklarını vurguladı.
Belgenet teknolojisini bu ihtiyacı karşılayan bir çözüm olarak geliştirdiklerini dile getiren Şen, şunları kaydetti:
“Umuyoruz ki yakın gelecekte kurumlar sahip oldukları EBYS’leri kullanarak fiziksel ortamdaki kağıt yönteminden vazgeçerek veri değişimi sağlayabilecekler. Türksat tarafından geliştirilmiş milli yazılım niteliğindeki Arşivnet şu anda hizmete sunulmak üzere. EBYS konusundaki yasal mevzuatlarla uyumunun yanı sıra Arşivnet ile arşiv dökümanlarının elektronik ortamda saklanması, tasniflenmesi ve tüm arşiv sürecinin yönetilmesi öngörülüyor.”
Şen, Java platformunda ve EBYS’den bağımsız olarak üretilen Arşivnet’in, tarama modülüyle fiziksel ortamda üretilen evrakları da arşivleme sürecine dahil edebildiğini söyledi.
Söz konusu ürün ile belgelerin “dijital çöplük” olmaktan kurtarılacağına dikkati çeken Şen, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıyla yürüttükleri e-KKTC projesi kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüm kamu kurumları arasındaki iletişimi çok yakında Belgenet üzerinden yönetmeye başlayacaklarını ifade etti.
Ankara Üniversitesi Rektörü İbiş : “Türksat, EBYS’ye geçme sürecinde çözüm ortağımız oldu.”
Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ise Ankara Üniversitesi’nin elektronik imza, elektronik arşiv konusunda önemli adımlar attığını ve elektronik imzaya ilk geçen üniversite olduğunu söyledi.
Elektronik arşiv sisteminin, kurumların veriyi doğru değerlendirmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan İbiş, “Kurumların bilgiyi çok iyi saklaması, hafızasını ve belleğini güçlü tutması gerekiyor. Elektronik bellek, elektronik arşiv konusundaki çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu süreçte en büyük desteğimiz Türksat oldu. Türksat’la beraber çözüm ortağı olma yolunda emin adımlarla ilerleme gururunu taşıyoruz. Bu birlikteliğimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu ise Türksat’ın bilişim alanında yürüttüğü faaliyetleri ve etkinlikleri anlattığı zirvedeki konuşmasında milli yazılımın önemine dikkat çekerek, “Milli oranı arttırılmış yazılımlar kullanmamız gerekiyor” dedi.
Hâlihazırda 300 adet bilişim uzmanıyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Çöllüoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık ve danışmanlık yapan 300 adet uzmanımız var. Biz EBYS gibi spesifik birkaç ürün dışında yazılım geliştirmiyoruz. Bunları özel sektörle birlikte, onları destekleyerek, kamu kurumları ile aralarında köprü kurarak ve projelerini bizzat yöneterek yapıyoruz. 65 kurum ve kuruluş ile 100’ün üzerinde aktif projemiz var. Kısacası e-dönüşüm ile ilgili kurumlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.”
#TürksatAŞ #AnkaraÜniversitesi #MarmaraÜniversitesi #ElektronikBelgeYönetimSistemiZirvesi (#EBYS) #ATOCongresium #UlaştırmaDenizcilikveHaberleşmeBakanı #BinaliYıldırım, #TürksatGenelMüdürü, #CenkŞen, #Manset
Son Yorumlar