Nesnelerin İnterneti gerçek ve imalat ortamına nüfuz ediyor. Endüstriyel IP otomasyon, kontrol ve tesis yönetimini verimliliği artırmak için tek altyapı içerisinde birleştirmenizi sağlayabiliyor.
Bu “Nesnelerin” çoğu halihazırda fabrika düzeyinde işlemektedir. Günümüzde, IP-etkin mikroişlemciler –dijital cihazların içindeki beyinler- I/O modülleri ve değişken frekanslı sürücüler gibi konvansiyonel otomasyon ekipmanlarını sorunsuz bir şekilde bağlamaktadır. Fakat endüstriyel görünümün dönüşümünün arkasındaki gerçek katalizör diğer disiplinlerden alınan dijital cihazların büyümesidir. Video kameralar, RFID okuyucular, dijital tabletler, güvenlik kartları; bu açık standartlı, IP-etkin cihazlar ve diğerleri üretim, proses operasyonlarının üretim kalitesi, verimliliği, güvenliği ve emniyetinde yeni ufuklar açmaktadır.
Daha güçlü teknolojik trendler de Nesnelerin İnterneti’nin endüstriyel dokuda daha derinlemesine genişlemesini tetikleyecektir. Bu faktörler donanım ve yazılımı çok daha üstün performans ve bağlantı düzeyleri için endüstriyel Ethernet üzerinden birleştirme konusunda benzersiz bir beceriyi içermektedir. Buna bir de daha düşük maliyetlerle mevcut işlemci gücü, depolama alanı ve bant genişliğinde üssel artış eklenmektedir.
Bu fikirden olası en büyük faydayı elde etmek için, bir tesisteki tüm cihazların birbirleriyle ve IP merkezli bir birleştirilmiş ağ altyapısı ile konuşması gereklidir. Çünkü sadece İnternet Protokolü paketi –dünyanın tanımlayıcı ağ teknolojisi- Nesnelerin İnternetinin ölçeklendirilebilirliği ve uyumlu birlikte var oluşunu sağlayabilir ve yenilikçi hizmetlerini destekleyebilir. Endüstriyel IP’ ye girin. Bugün ve yarın, tüm endüstriyel ağ altyapıları her uygulama için IP yazılım paketinin uçtan uca bağlantısını kontrol edecektir.
Endüstriyel IP’nin Önündeki Engeller
Endüstriyel ağın tüm avantajlarına rağmen, otomasyon dünyasının bir kısmı hala tekil uygulamalar için tekil ağlar kullanmaktadır.
Ancak çoklu ağları çalıştırmanın ve bunları kalan IP bağlantılı operasyona bağlamak için gerekli donanımı eklemenin maliyeti hayli yüksektir. Altyapıların fiyatı ve karmaşıklığı, IP-bağlantılı cihazlar tesisler içerisinde çoğalmaya devam ettikçe yükselerek, bunları bağlayacak çok miktarda ilave alet-edevat gerektirmektedir.
Çoklu ağ kullanımı bağlantı ekipmanlarında fazladan maliyet getirdiği gibi iki ya da üç ağ sadece bir ağdan daha fazla fiziksel alan kullanmakta ve çoklu ağları yönetmek ve korumak daha fazla insan ve eğitim gerektirmektedir.
En önemlisi de, böyle karmaşık bir ağ altyapısı geleceğin dijital taleplerini karşılamak ve fırsatlardan tam anlamıyla yararlanmak için gerekli olacak ölçeklendirilebilirlik ve esneklikten yoksundur.
Sözgelimi:
• “Kestirimci”e tanılamayla erişebilseydiniz, yani tesisinizde neler olduğunun yanında, olması olası sorunları da bilseydiniz?
• Tesis dışı uzmanlar anlık mesajlaşma, ses ya da video dahil multimedya veri akışını analiz ederek artan işgücünün etkisini azaltabilseydi?
• Fabrikadaki her avuç içi dijital cihaz her sabit cihazın durumunu raporlayarak, personele gerçek zamanlı, eyleme geçilebilir bilgilere mobil erişim sağlayabilseydi?
• Giyilebilir sensörler fabrikadaki her işçinin konumunu izleyerek, yangın durumunda herkesin dışarı çıkmasını sağlamanıza olanak tanısaydı?
• Sisteminizde bir sensörün endüstriyel ağa bir PC’nin ofisteki bağlantısı kadar güvenli bir şekilde bağlanmasına olanak tanıyan her yana yayılan bir güvenlik çözümünüz olsaydı?
Bu beceriler ve daha fazlası önümüzdeki 10 ila 15 yılda Nesnelerin İnternetinin bir parçası haline gelecek çoğu akıllı cihaz sayesinde mümkün olacaktır. Bu dijital Nesnelerin büyük çoğunluğu, kapsayıcı birlikte çalışabilirliğinden ötürü, doğal olarak IP’ye bağlıdır.
Ancak Endüstriyel IP’nin en büyük değeri, üretim prosesleriyle ilgili bilgi miktarını artırması ve iletişim düzeyini yükseltmesi ve böylece hız ve yeniliğe daha fazla alan açmasıdır.
IP Teknolojisindeki İlerlemeler
Standart olmayan, çoklu ağlarda kalan otomasyon sağlayıcıları müşterilerini ayrı ağların yüksek performanslı üretime neden olduğuna ikna etmiştir.
EtherNet/IPTM’nin yaygın olarak benimsenmesi ve kullanımı bu miti yok etmiştir. EtherNet/IP, IP’nin gücünü bastırmak yerine, yazılım protokolünü işe koşarak, endüstriyel üreticilerin IP’nin desteklediği daha yüksek düzeyde protokollerden kolaylıkla yararlanmasına olanak tanımaktadır.
Bilişim dünyasının kalanının ve birçok başka endüstrinin kanıksadığı işlevler bunlardandır. Sözgelimi dosya göndermek için FTP, e-mail göndermek için SMTP, web tarama için http ve VoIP (İnternet Protokolü üzerinden Ses) gibi daha yeni ve güçlü dijital iletişim teknolojileri.
Özel olarak endüstriyel uygulamalar için Common Industrial Protocol (CIPTM) gibi başka protokoller geliştirilmiştir. CIP üretim otomasyonu uygulamaları için kapsamlı bir mesaj ve hizmet paketini içermektedir – kontrol, güvenlik, senkronizasyon, hareket, konfigürasyon ve bilgi- ve bu üretim uygulamalarını kurum ve İnternet uygulamalarına entegre etmek için tasarlanmıştır.
Bu iletişim devriminden tam olarak faydalanmak için, tüm endüstriyel otomasyon uygulamaları içerisindeki tüm alt sistemleri destekleyen bütüncül bir dijital iletişime geçmelidir. Bu alt sistemler, birlikte var olmayı sağlayan ve paylaşılan hizmetleri tutarlı bir şekilde etkinleştiren IP ile, operasyonel yönetim hizmetleri haline gelmelidir.
Endüstriyel IP otomasyon, gözetim, tesis yönetimi ve erişim kontrolü sistemlerini dağıtım ve işletim maliyetlerini azaltmak üzere tek altyapıda bir araya getirebilir. Endüstriyel IP güvenlik politikası, uygulama ve prosedür tutarlılığı sağlayacaktır. Bunlar kopyalanmış ağları bertaraf ederek, üretimi geliştirmeye ve yeniliği artırmaya odaklanmak için hem insan kaynakları hem de finansal kaynaklarını serbestleştirerek başarılmaktadır.
Yeni Endüstriyel IP Topluluğu Dağıtımı Destekliyor
Dijital devrimin meyvelerini toplamak için, endüstriyel operasyonlar İnternet Protokolü’nün (IP) uçtan uca bağlantısını kullanan iletişim “doku”suna ihtiyaç duymaktadır. Cisco, Panduit ve Rockwell Automation IT, mühendislik, bakım ve işletim profesyonellerinin bilgi ve strateji alışverişinde bulunabileceği bir online topluluk oluşturdu.
Bugün birçok üretici çoklu ağlar ve ayrı cihazlar kullanmaktadır ve bunların hepsi IT uyumlu değildir. Cisco, Panduit ve Rockwell Automation şirketlerin tesis operasyonları içerisindeki tüm iletişimi ve uygulamaları destekleyecek bir IP tabanlı altyapının yararlarını görmesi için bir araya geliyor.
Bu yararlar video kameralar, RFID okuyucular ve dijital tabletler gibi dijital cihazlar ile prosesler, sistemler ve insanlar arasında –tesisten uzaktaki ofise kadar- sorunsuz iletişimle mümkün olan gelişmiş üretkenlik ve operasyonel verimliliği içermektedir. IP bu yenilikçi cihazların tesis katında optimum güvenlik, performans ve entegrasyon kolaylığı düzeyleri sağlayan bir şekilde uygulanmasını sağlamaktadır.
Son Yorumlar