F-Secure, 2013 yılının ikinci yarısına ait güvenlik raporunu açıkladı. Web tabanlı tehditlerin yaygınlaştığına ve Android platformunun açık hedef haline geldiğine dikkat çekilen raporda, kaynağı ve amacı ne olursa olsun tüm tehditlere karşı tavizsiz bir şekilde engel olmanın F-Secure tarafından değişmez bir misyon olarak sürdürüleceği vurgulandı.
F-Secure, 2013 yılının ikinci yarısında dünya genelindeki tehditlerin niteliğini ve yayılımını ortaya koyan detaylı verilerin paylaşıldığı güvenlik raporunu yayınladı. Raporda, farklı coğrafyalarda zaman zaman gündeme gelen ve devletlerin farklı amaçlar için hazırladığı her türlü zararlı yazılımın, herhangi bir amaç veya politik ayrım gözetilmeksizin F-Secure güvenlik yazılımları tarafından engelleneceği ve temizleneceği vurgulandı.
F-Secure Labs tarafından yayınlanan rapor, web tabanlı zararlı yazılımların 2013 yılının ikinci yarısında ilk yarıya oranla iki kat arttığını ortaya koydu. 2013 yılı boyunca mobil platformlara yöneldiği tespit edilen tehditlerin yüzde 97’si ise Android platformunu hedef aldı.
Mikko Hypponen: “Kişisel Gizliliğinizi Her Şeyin Üzerinde Tutuyoruz”
Kaynağı ve amacı ne olursa olsun, izinsiz olarak sistemlere sızan ve toplu gözetlemeye izin veren her türlü yazılım ve tehdide karşı F-Secure tarafından “sıfır tolerans” gösterileceğini ifade eden F-Secure Labs Araştırma Birimi Lideri Mikko Hypponen, şunları söyledi:
“F-Secure olarak kaynağı ve amacı ne olursa olsun her türlü tehdidi engellemeyi misyon olarak belirledik. Ürünlerimizi geliştirirken kişisel gizliliğinizi ve güvenliğinizi her şeyin üzerinde tutuyoruz. Sadece paylaştığınız değil, paylaştığınızın farkında bile olmadığınız bilgileri korumak için çalışmaya devam edeceğiz.”
Web Tabanlı Saldırılar Liderliği Elinde Tutuyor
Rapora göre kullanıcıları zararlı yazılım içeren web sitelerine yönlendirerek gerçekleştirilen web tabanlı saldırılar, bu dönemde tespit edilen saldırıların yüzde 26’sını oluşturdu. İkinci sırada yer alan tehdit ise yüzde 20 ile Conficker solucanı oldu.
Raporda en çok rastlanan ilk 3 tehdidin üçü de Java tabanlı olmakla birlikte, kullanıcıların sistemindeki Java açıkları 2013’ün ikinci yarısında azalma eğilimi gösterdi. Mac sistemleri hedef alan tehditler yavaş fakat kararlı adımlarla yükselirken, 2013 yılında 51 adet yeni Mac tehdidi rapor edildi.
Mobilde En Çok Android’in Başı Belada
2013 yılında mobil tehditlerin yüzde 97’si Android platformunu hedef alırken, yüzde 3’ü Symbian’a yöneldi. Geçtiğimiz yıl Android’i hedef alan 804 adet yeni zararlı yazılım ailesi ve varyant tespit edilirken, 2012 yılında bu sayı 238 olarak rapor edilmişti. Android ve Symbian harici diğer mobil platformlarda tehdit tespit edilmedi.
Android tehditlerinin en yoğun olarak görüldüğü ilk 10 ülkede 140 bin bulaşma rapor edildi. Bulaşmaların yüzde 42’si Suudi Arabistan, yüzde 33’ü Hindistan’da raporlandı. Avrupa ülkelerinden rapor edilen tehditler toplam tehditlerin yüzde 15’ini, ABD’deki tehditler yüzde 5’ini oluşturdu. En popüler bulaşma yöntemi, güvensiz kaynaklardan ve sahte uygulama dükkanlarından indirilen yazılımlarla oldu.
Raporda Başka Neler Var?
Raporda yer alan diğer ilgi çekici başlıklar şöyle sıralanıyor:
- Web güvenliği ve kullanıcıların haberi olmadan davranış verilerini kayıt altına almak için kullanılan yöntemler neler?
- Dünyada Android sistemlere zararlı yazılım bulaşma riskinin en yüksek olduğu şehirler hangileri?
- 8 Nisan’da Microsoft tarafından sunulan resmi destek sona erdikten sonra Windows XP kullanmaya devam ederseniz ne olacak?
- Yetişkinlere özel sitelerden ve Java’dan uzak durmanın çevrimiçi güvenliğinizi olunmlu etkiler mi?
- BlackHole kitinin yapıcısının hapse atılmasıyla bundan sonra neler olacak?
- Mevade botnet ağının Tor kullanarak trafik denetiminden nasıl kurtuluyor?
- Gelişen Asya’da tehditlerin nasıl bir yol izleyecek?
Son Yorumlar