TBV Yönetim Kurulu Baskanı Faruk Eczacıbası, Genel Kurul’da yaptıgı konusmada Türkiye’nin son 10 yılda kaydettigi gelisimi rakamlarla özetledi. Eczacıbası, “2002’de kaç kisi online diye merak ediyorduk. Sayının artması gerektigini söylüyorduk. Aradan geçen 10 yılda eristigimiz rakamlar, küresel boyutu yakalamaya dogru gittigimizi gösteriyor. Ülkemizde 2011’de 14 milyon olan toplam internet abone sayısı, fiber ve mobil internetteki büyüme ile 2012’de 20 milyonu astı. Bir yılda 6 milyon yeni abone. Cepten internete girenlerin sayısı 4.9 milyondan 10.1 milyona çıktı. Fiber internet kullanıcı sayısı 645 bin. 3G abone sayımız 41 milyon 800 bin.
Ülkemizde twitter kullanıcı sayısı 9.6 milyona ulastı. Günde toplam 8 milyon Türkçe tweet atılıyor. Facebook
kullanıcı sayısı 31 milyon 247 bin 120. Dünyada 6., Avrupa’da ise ilk sıradayız. Bu rakamlar, Türkiye’nin,
küresel baglantıya dogru kostugunun kanıtları. ICANN (Internet Tahsisli Sayılar ve Isimler Kurumu) Türkiye’nin
sahip oldugu bu dinamizm nedeniyle Istanbul’u, Singapur ve Los Angeles ile birlikte üç uluslararası kavsak
noktasından biri yapmaya karar verdi.” TBV’nin 2012 çalısmalarına da deginen Faruk Eczacıbası, “Dijital Türkiye Platformu kurdugumuzu geçen yıl Genel Kurul’da açıklamıstım. 2012 yılı boyunca, Avrupa Birligi’nin öngördügü akıllı, sürdürülebilir ve katılımcı büyümeyi saglamak üzere belirledigi Dijital Gündem Stratejisi’nin yaygın uygulamasını saglamak amacıyla ilan ettigi “Going Local” hareketi kapsamında, Türkiye olarak yapılması gereken çalısmaların planlanması ve gerçeklestirilmesi için Dijital Türkiye Platformu olarak Avrupa Dijital Gündemi’ne Uyum Projesi’ni baslattık. Dijital Türkiye Platformu ve Digital Europe’un Digital Agenda 2020 vizyonu ile Türkiye’nin 2023 hede#eri arasında -ilke olarak- fark yok. Her iki öngörü de kalkınmayı ve refahı artırıcı adımlar öneriyor. Bu adımları, bilgi ve iletisim teknolojilerinin itici ve hızlandırıcı gücü ile yapmayı öngörüyor. Türkiye’de kamu ve sivil toplum hep birlikte 2023 Vizyonu’na dogru kilitlenmis durumda. Bu durum, Avrupa Birligi’nin kendi 2020 Vizyonu’yla büyük ölçüde paralellik içinde. Türkiye’nin Avrupa Birligi üyelik adaylıgının ulusal bir hedef oldugunu düsünerek, Avrupa Birligi’nin yol haritalarını, ülkemiz için de yol haritası olarak benimsiyoruz. Avrupa Birligi’nin 2020 hede#erini, ülkemizin ekonomik ve sosyal büyüme hede#eri olarak kabul ediyoruz.”
Fatih Projesi ile ilgili görüslerini ve TBV planlarını da aktaran Eczacıbası, “Birlesmis Milletler Insani Gelismislik Düzeyi’nde 187 ülke arasında 90. sıradayız. Bunun birçok neden arasında en önemlisi, ülkemizde örgün egitim yılı ortalamasının sadece 6.5 yıldan ibaret olması. AB ve OECD’de en düsük düzeydeyiz. Bu insani sermayenin egitim kalitesini artırmak zorundayız. Ümidimiz, FATIH Projesi’nin bu yıl içinde islemeye baslaması ve egitimde kalitenin her yıl adım adım artması. FATIH Projesi hayata geçtikten sonra bir degisimin baslayacagına inanıyorum. TBV olarak tam da bu konuda yepyeni ve örnegi olmayan bir projeye girisiyoruz. Türkiye’de egitimi, etkilesimli çoklu ortamla sunacak e-egitim malzemesinin, pedagojik ve teknolojik ölçütlere göre kalite degerlendirilmesini saglayacak bir mekanizma yaratmak ve analitik düsünmeyi özendirmek için Egitim Reformu Girisimi (ERG), akademiközel sektör uzmanlarından olusan bir platformla konu üzerinde çalısmaya henüz baslamıs bulunuyoruz” dedi.
Son Yorumlar