Future Healthcare İstanbul Konferansı’nın gold sponsoru olan Philips Türkiye, geleceğin sağlık teknolojilerini ve dijitalleşmeyi alanında uzman doktorlarla masaya yatırdı. Philips Türkiye, Future Healthcare Konferansı’nda ‘Sağlıkta Dijital Dönüşüm’ ve ‘Sağlık Teknolojilerinde Kadın Liderler’ panellerine katıldı…
Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak’ın moderatörlüğünü üstlendiği ‘Sağlıkta Dijital Dönüşüm’ paneline Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, Amerikan Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Kulaç katılarak sağlık sektörünün geleceğini değerlendirdiler.
Haluk Karabatak: “Türk sağlık sistemi dijital sağlık teknolojilerine hazır”
Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, yaptığı konuşmada sağlık alanında daha az maliyetli bakıma ve dijitalleşmeye yönelik artan bir trendin yanı sıra çoğalan kronik hastalıkların ve artan yaş ortalaması ile sürekli büyüyen bir nüfusun ihtiyaçlarına bir an önce çare bulunması, bunu yaparken de artan maliyetleri düşürmek gerektiğinin altını çizdi. Sağlık teknolojilerinin dijitalleşmesi hastaların daha kaliteli çözümlere ulaştıracağına ve Türk sağlık sisteminin dijital sağlık teknolojilerine çok hazır olduğuna vurgu yapan Karabatak; “Sağlık teknolojisinde amacımız Dörtlü Hedef’e ulaşmamızı sağlayacak akıllı çözümleri oluşturmak. Bu Dörtlü Hedef: Daha düşük maliyetle daha iyi sonuçlar ile hasta ve personel deneyiminin iyileştirilmesi. Dördü de çok basit hedefler ancak aynı anda elde edilmesi bir o kadar zor” dedi.
Karabatak sözlerine şu şekilde devam etti; “Dijital sağlık teknolojilerinin düşünülenin aksine insanı merkez alarak çözümler sunacağına inanıyorum. Sağlıkla ilgili derinlemesine düşünmemiz gerekiyor. Sağlık, daha uçtan uca bir yaklaşımı benimseyen hizmet odaklı bir sektör haline geliyor. Sağlıkta dijital dönüşüm; hastaları tıbbi görevlilerle, tıbbi görevlileri hastalarla hem hastane içinde hem hastane dışında kusursuz bir şekilde birbirleri ile iletişime geçirip, gerçek bir sağlık ağı oluşturarak gerçekleştirilebilir.’’
Prof. Dr. Murat Aksoy: “Sağlık sektörü ile birlikte sağlık bakımı da kişiselleşecek”
Panelde yer alan Amerikan Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, dijital sağlık teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda hastalıkların doğru teşhis ve tedavisinde büyük rol oynayacağını ifade etti. Dijital sağlık teknolojileri sayesinde hasta bakımı ve tedavisinde kalitenin artacağına, hastaların yaşam standartlarının iyileşeceğine dikkat çeken Aksoy: “Teknoloji her alanda olduğu gibi sağlık alanında da değişimi başlattı. Gelecekte sağlık hizmetlerinde yapay zekâ etkin olarak kullanılacak. Bu bakımdan değerlendirdiğimizde yapay zekâ uygulamalarının sağlık üzerindeki etkisi giderek büyüyecek ve en önemlisi dijitalleşen sağlık sektörü ile birlikte sağlık hizmetleri de kişiselleşecek. Bunu şöyle açıklamak mümkün; aynı hastalığa sahip olan iki farklı hastaya birbirinden farklı ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri uygulayarak kişisel tedavi önerilerinde bulunabileceğiz. Doktorların verileri inceleyerek bir hastalığı iyileştirmesinin önünü açan yapay zekâ, hastalık teşhisinde yüzlerce benzer vakayı inceleyerek teşhis ve tedavide kolaylıkla uygulanabilen güvenli bir yöntem olacak. Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren akıllı cihazlardan elde edilen veriler, hastane kayıtları ve genel sağlık bilgilerini bağlantılı bir şekilde değerlendirebilmek de mümkün olacak” dedi.
Dr. İbrahim Kulaç: “Sağlıkta dijital dönüşüm patoloji disiplini için önem arz ediyor”
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Kulaç ise “Patoloji disiplini sağlıkta dijital dönüşümün önemli ölçüde hissedildiği bir disiplin. Dijital patolojinin rutin kullanıma girmesiyle birlikte ofis anlayışımız hastane odalarının çok ötesine geçti. Ayrıca dijital patoloji sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki hastaya uzaktan hızlıca tanı vermek artık mümkün, bu da konsültasyon hizmetlerinde önemli bir olanak sağlıyor. Ayrıca ileride çok daha aktif kullanılacağına inandığım yapay zekâ uygulamaları ise patoloji pratiğinde büyük bir değişime neden olacak. Yapay zekâ uygulamaları biz patoloji uzmanlarının gerisinde bir tarama basamağı olarak görev alacak diye düşünmekteyim” dedi.
Prof. Dr. İsmail Cinel: “Yapay zekâ ve akıllı teknolojiler hasta güvenliğini artıracak”
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel konuşmasında; “Yapay zekâ ve gelecek sağlık teknolojileri doğru kullanıldığı taktirde hastanelerde, özellikle de yoğun bakım ünitelerinde “Hasta Güvenliği” çok daha yukarılara çıkacaktır. Yapay zekâ ve akıllı teknolojiler aynı zamanda hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların hayatını kolaylaştıracaktır. Yoğun bakım yatağı gereken bir hastanın triyajında da işlev görecek olan yeni teknolojiler; hastanın hangi seviye yoğun bakım ünitesinde yatması gerektiğinden, nereye tam adres olarak yatabileceğine kadar çok detaylı ve hızlı sürede bizlere bilgi sunacaklardır. Bu da bizleri ve hastayı maliyet ve zaman yönetimi açısından oldukça rahatlatacaktır’’ dedi.
#Philips Türkiye, #Sağlıkta Dijital Dönüşüm, #Future Healthcare İstanbul Konferansı
Son Yorumlar