Dünyada bilgi teknolojilerinin yapısı her on yılda bir gerçekleşen bir mega dalga ile değişiyor ve dünyayı da değiştiriyor. Bu gelişmeler ışığında günümüzde “Bulut
Bilişim” konusunun önemi de fazlaca artmış durumda. Sektörün bu anlamda hizmet sunan yarışmacıları birçok alternatif çözümleri kullanıcıların önüne sunuyor. Önemli olan nokta bu alanda yatırım yapmadan önce iyice araştırmak ve doğru adım atarak ideal bir yatırıma imza atmaktır…
Son yıllarda bilgi teknolojisi alanında yeni bir çığır açan bulut bilişim, tüm ülkelerde hızla yayılmaya devam ediyor. Uluslararası araştırma kuruluşu IDC’nin paylaştığı verilere göre; 2009 yılında bulutla ilgili teknoloji, donanım ve yazılıma yapılan harcama 17 milyar dolar civarında iken, 2013 yılında bu rakamın 45 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Bulut bilişimin çok hızlı bir şekilde gelişmesi “Bulut Bilişim için Yönetim Stratejileri ne olacak?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Bulut bilişimin geleceği nasıl olacak…
Hızıyla dikkat çekiyor
Bulut kavramının kendisi, bilgisayarların kümeler halinde örgütlenmesi ve bunun da öncelikle özel yazılımlarla yapılması, yazılım uygulamalarıyla yeni BT hizmetlerinin verilmesi, sonuç olarak da yazılım uygulamaları otomasyonu bulutun en büyük farkı olarak ortaya çıkıyor. Sağladığı esneklik, modülerlik ve ölçeklenebilir yapısıyla maliyet avantajı da sağlayan bulut bilişim, bugün hem bireysel olarak hem de birçok kurum tarafından tercih ediliyor.
Kapasitenin yüzde 85’i boş
Bulutların bu kadar dikkat çekiciliğinde iki tetikleyici temel unsur bulunuyor. Birincisi, çok düşük verimle kullanılan alt yapı yatırımları. Dünya çapında araştırmalar, şirketlerde bilgi işlem kapasitesinin
yüzde 85 boş durduğunu gösteriyor, ikincisi de artan yatırımlar olarak biliniyor. Bilgi patlaması, veri depolama satışlarında her yıl yüzde 54 artan oranlarla yeni yatırım ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Şirketlerinin yatırımlarının yüzde 70’i yeni kapasite eklemek yerine, alt yapının yaşatılmasına harcıyor.
Hazır donanımlar kullanılıyor
Örneğin konuya maliyet açısından bakacak olursak; donanım, yazılım ve uygulama satın almak yerine hizmet sağlayıcıların sunduğu hazır donanım ve yazılımlar kullanılıyor. Bu sebeple oldukça yüksek bir maliyet avantajı sağlar. Zaman noktasından konuya değinecek olursak ise; sunulan hizmetlere zaman ve mekân sınırlaması olmadan erişilebiliyor. Aynı zamanda kullanılacak altyapı, platform ya da yazılımları kendi ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilir ve istediğiniz zaman üzerlerinde değişiklik yapılmasına da imkân tanıyor. Web üzerinden bütün donanım ve yazılımlarınızı yönetilebiliyor. Hizmet sağlayıcınızı değiştirerek esnek planlarınızı hayata geçirtebiliyor.
Erişim kolaylığı sağlıyor
işletmelerde iş sürekliliği başarıyı oldukça etkiliyor. Herhangi biryazılım gereksinimi yoksa kullanıcı, farklı türde cihazları kullanarak internet yoluyla uygulamaya erişebiliyor. Günümüzde popüler olan PDA, SmartPhone, Cep Telefonu, Tablet PC, Handheld vb. cihazların aktif olarak kullanılabiliyor. Dolayısıyla kullanıcılar klasik uygulamalara erişmek için bir çalışma ortamına ihtiyaç duyarken, bu yöntem sayesinde uygulamalara heryerden erişebilmeleri mümkün kılınmış oluyor.
Bulut teknolojisinin üç yapıtaşı
Bulut teknolojisinin üç yapıtaşı SaaS [Softvvare as a Service], PaaS [Platform as a Service] ve laaS’tır (Infrastructuı-e as a Service). Bunların hepsi de şirketlerin ya da kullanıcıların, bulut sağlayıcısındaki tüm uygulamaları çalıştırabilmelerini ve o sunucular üzerinde veri depolayabilirlerini sağlıyor. Her biri farklı düzeylerde esneklik ve kontrol imkânı veriyor. SaaS, kullanıcıların mevcut online uygulamaları çalıştırmalarını, PaaS da sağlayıcıdan alınan belli araç ve dillerle kullanıcıların kendi bulut uygulamalarını oluşturmaları anlamına geliyor.
Çeşitli sınıfları var
Bulut Bilişim Hizmetleri’nin sunumu ya da kullanımı birbirinden farklı senaryolarla gerçekleştiriliyor. Sunulan hizmetin hedef kitlesinin ve amacının da bu noktada rolünün büyük olduğunu söylenebilir. Kişilerin, bu hizmetleri kullanış amacı, hizmetlerin sunuluş şeklini de farklılaştınyor. “Bulut” kelimesi arkasında yatan anlamı hatırlayacak olursak; bir yerlerde sunulan hizmeti ifade ediyor. Önceleri bu “biryer” ifadesi özellikle büyük çaplı kurumlar için bir tereddüt oluşturmuştu. Bir Hizmet Sağlayıcı’nın bünyesinde barındırılan çok sayıda irili ufaklı kurumun verileri ve bu verilerin güvenliğinin servis sağlayıcı tarafından korunma zorunluluğu beraberinde hizmetlerin farklı sanal duvarlar içerisinde sunulmasını sağlıyor.
Maliyetli bir çözüm
Public Cloud: Bulut Bilişimin yapısını oluşturuyor. Bütün hizmetlerin internet üzerinden birden çok kurum, kuruluş ve bireyler arasında paylaştırılmasını ele alıyor.
Private Cloud: Bu yapı da kurum ve kuruluşlar, güvenlik sebebiyle, kendi hizmetlerini internet ortamında herkesin erişimine açık olmayan özel ağlar içerisinde alıyorlar. Bu yönüyle daha maliyetli bir çözüm oluşturmaktadır.
Community Cloud: Biryada birden fazla kurumun ortak bir alanda hizmetleri paylaşmasıdır. Kendi topluluklarını oluşturan bu kurum ve kuruluşlar internet ortamından farklı olarak kendi veri merkezlerini ortak olarak paylaşıma açarak var olan servislerini birlikte kullanırlar. Bir kurum, topluluk içindeki diğer kurumlara özel bir hizmet sağlarken, bir başka kurum yine topluluk içindeki diğer kurumlara farklı bir hizmet sunmaktadır. Böylece kaynaklarını daha az maliyetli bir çözüm ile paylaştırıyor…
Peki, içerik ne kadar güvenli?
Teknoloji dünyası, bulut bilişim projelerinin sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için sanallaştırılan içeriğin güvenli ve sürekliliği yüksek bir ortamda barındırılmasının çok önemli olduğunun altını çiziyor. Kurumların veri merkezlerinde neyi buluta taşıyacakları ve neyi taşımalarına gerek olmadığını tespit etmek, kurumsal ihtiyaçlara göre bilinçli kararlar almak çok önemli. Buluta taşınan iş yüklerinin, bu iş yükünün gerektirdiği hizmet seviyesi anlaşması ile uyumlu olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.
Bireysel olarak tercih ediliyor
Dünyadaki veri paylaşımının arttığı ve bununla birlikte arşivleme ihtiyacının da paralel olarak artacağı düşünülürse bireysel alanda da bulut bilişim kullanımı da gün geçtikçe daha da önemli hale gelecek ve artacaktır. Bu alanda çözüm sunan firmalar tarafından bireysel kullanıcılara, kurumsal kullanıcılardan farklı olarak, kişisel bilgisayar, e-ileti, müzik, oyun, tarzı hizmetler tek tek ya da paketlenerek sunuluyor.
Son Yorumlar