MÜSİAD Bilişim Sektör Kurulu tarafından MÜSİAD Ankara Şubesi ev sahipliğinde 20 Mart Çarşamba günü “Millî Bilişim Hamlesinde Kamunun Rolü” ana temalı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi…
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Özyurt ve Bilişim Sektör Kurulu Başkanı Fahrettin Oylum’un katılımlarıyla gerçekleştirilen programda, Codevist Kurucu Ortağı Fatih COŞKUN, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Selim KARABULUT, General Mobile Genel Müdürü Muzaffer GÖLCÜ, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih KACIR, Tarım Kredi Kooperatifleri TARNET AŞ. Genel Müdürü Huzeyfe YILMAZ, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik Ve Tic. AŞ. Genel Müdürü Murat İKİNCİ, Medyasoft Genel Müdürü Mehmet İhsan TAŞER ve Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Dr. Şeref OĞUZ konuşmacı olarak yer aldı.
Cesaretle Dönüşüme Katkı Sunanlar, Gelecekte Söz Sahibi Olacak
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Özyurt, milli ve yerli üretim konusuna dikkat çekti. Özyurt, “ Dünya bugün, bundan 20 yıl önce tasavvur dahi edemeyeceğimiz bir hızla ve yine hayallerimizin ötesinde bir yöne doğru ilerliyor, dönüşüyor. Ve bu, elbette teknoloji ve bilim desteğiyle gerçekleşiyor. Bu süreçten güçlü çıkacak olanlar, bir kenarda durarak izleyenler değil, cesaretle dönüşüme katkı sunanlar olacaktır. Çünkü ancak dönüşümde payı olan ülkeler gelecekte söz sahibi olma idealini gerçekleştirebilir. Türkiye’mizin, bu ideale kavuşabilecek gücü ve potansiyeli var. MÜSİAD olarak her fırsatta dile getirdiğimiz konulardan biri, milli ve yerli üretimin önemi oluyor. Türkiye’nin artık hiç vakit kaybetmeden, stratejik sektörler başta olmak üzere birçok alanda yerli ve milli üretimi başlatması ve var olan kapasitelerini artırması lazım” dedi.
Ticarileşme Vurgusu
Özyurt’un ardından kürsüye gelen Fahrettin Oylum, Türkiye’de her yıl Ar-Ge çalışmaları neticesinde yüzlerce ürünün geliştirildiğini ancak bu ürünlerin ticarileştirilmesi noktasında hak edilen seviyeye ulaşılamadığını kaydetti.
Yetişmiş insan kaynağının etkin bir şekilde kullanılmasına dikkat çeken Oylum, “”Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi bilişim sektörü de teknolojik gelişmelerden payını alarak yazılımın daha etkin bir ekonomik değer haline dönüştüğü bir sektör haline gelmiştir. En önemli ham maddesi insan zekâsı olan bu sektörde yetişmiş insan kalitesi ile oluşturulabilecek katma değer oransal olarak sınırsız bir boyut kazanmıştır. Dolayısıyla insan kaynağının verimli ve doğru alanda kullanılması yazılım sektörüyle elde edilebilecek ülke ekonomik kazanımlarına oransal olarak hatırı sayılır bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Ülkemizin Geleceğinin İnşasında Milli Bilişim Hamlesi Önemli Rol Üstleniyor
MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar ise, Milli Bilişim’in gelişmesinde kamuya düşen sorumluluklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Acar, “ Özellikle kamuda kullanılan yabancı menşeli ürünlerin yerlileştirilmesi ve hatta millîleştirilmesi hususunda verilebilecek destekler, hem ülkemizin ekonomik alanda gelişmesine hem de teknoloji alanında lider ülkelerle rekabet edebilecek düzeye gelmesine katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Şeref Oğuz’un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise, ülkemizde 60-70 bin dolaylarında yazılımcı olduğunu ve bu sayının 240 bin seviyelerine çıkartılması gerektiğini vurguladı.
Medya Soft CEO’su İhsan Taser ise “Yabancı firmalara gösterilen müsamaha yerli firmalara gösterilse, onlara uygulanan ödeme disiplini yerli firmalara da uygulansa sorun kalmaz” şeklinde konuştu.
#MÜSİAD, #Bilişim, #SanayiveTeknoloji
Son Yorumlar