Microsoft, 5 Şubat “Güvenli İnternet Günü”nde (Safer Internet Day), yıllık Microsoft Bilgisayar Güvenlik Endeksi’nin (MCSI) ikincisini yayınladı.
Microsoft’un açıkladığı endeksin sonuçlarına göre global katılımcıların yüzde 55’i birden fazla çevrimiçi riskle karşı karşıya kalmasına rağmen sadece yüzde 16’sı verilerini korumak için tedbir alıyor. Türkiye’de de benzer şekilde, katılımcıların sadece yüzde 17’si çevrimiçi risklere karşı güvenlik önlemleri alıyor. Microsoft Bilgisayar Güvenlik Endeksi’nde ayrıca mobil güvenlik davranışları da incelendi. Katılımcıların yüzde 42’si kişisel bilgisayarlarında güncellemeleri yüklemesine karşın sadece yüzde 28’inin mobil cihazlarında düzenli güncellemeler yaparak risklerini potansiyel olarak çözdüğü sonucu ortaya çıktı.
Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel; “Mobil cihazlar da genellikle evde kullanılan bilgisayarlar kadar değerli kişisel veri barındırır. Bu da mobil cihazları veri hırsızları için maalesef aynı derecede çekici kılıyor. Son yayınlanan Microsoft Bilgisayar Güvenlik Endeksi, kullanıcılar internete nereden veya nasıl erişirlerse erişsinler, daha güvenli çevrimiçi alışkanlıklar edinmesinin önemli olduğunu gösteriyor. Mağdur olmamak için ise kullanılabilecek teknolojiler mevcut, herkesin bu konuda farkındalığının olması ve zarar görmemesi bizler için çok önemli” dedi.
MCSI, 20 ülkeden ve bölgeden 10.000’den fazla PC, akıllı telefon ve tablet kullanıcısıyla çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarıyla ilgili anket gerçekleştirdi ve yanıtlarına göre 0 ile 100 arasında bir puanlama yaptı. Global ortalama PC için 34, mobil için ise 40 oldu.
Microsoft Bilgisayar Güvenlik Endeksi’nde elde edilen diğer önemli global bilgiler;
– Katılımcıların yüzde 47’si şifre veya hesap bilgileri hırsızlığını bir endişe olarak belirtiyor; yüzde 33’ü güvenli web sitelerini kullandığını, yüzde 28’i ise açık Wi-Fi bağlantılarını mobil cihazlarında kullanmadıklarını söylüyor.
– Katılımcıların yüzde 48’i bilgisayar virüsleri konusunda endişeli olduğunu, yüzde 44’ü güvenlik duvarlarını açık bıraktıklarını ve yüzde 53’ü PC’lerine anti virüs yazılımları kurduklarını söylüyor.
– Ankete katılanların yüzde 45’i kimliklerinin çalınmasıyla ilgili endişeli olduğunu söylerken, yüzde 34’ünün mobil cihazlarının açılışında bir PIN (kişisel tanımlama numarası) kullandığı belirtiliyor. Yüzde 38’lik kesim ise kendilerini kimlik hırsızlığını önlemeye yardımcı olacak en son önlemler konusunda eğitiyor.
Türkiye’de durum;
– Yüzde 36’lık bir kesim, PC’lerinde yazılım güncellemeleri gerçekleştirirken, yüzde 28’lik bir kesim ise mobil cihazlarda düzenli olarak güncelleme yapıyor.
– Güvenlik konusunda ise yüzde 41’lik bir kullanıcı kitlesinin güvenli web sitelerini kullanmaya dikkat ettikleri, yüzde 36’sının mobil cihazlarında açık Wi-Fi noktalarını kullanmaktan kaçındığı, yüzde 35’inin ise güvenlik duvarı çalıştırdığı belirlendi.
– Kullanıcıların yüzde 53’ünün virüsler konusunda endişe duyduğu, yüzde 39’unun ise PC’lerinde antivirüs yazılımı kullandığı da ortaya çıkan veriler arasında.
– Kimlik hırsızlığı konusunda ise araştırmaya katılanların yüzde 43’ünün şifre ve hesap bilgileri hırsızlığı konusunda endişe duyduğu, yüzde 38’lik kesimin mobil cihazlarında PIN kodu kullanmayı tercih ettiği, yüzde 36’sının ise kimlik hırsızlığından korunmak için eğitim aldığı gözlemlendi.
Microsoft, http://www.microsoft.com/security adresinde pek çok çevrimiçi güvenlik aracı ve kaynak sunuyor. Bunlar arasında müşterilerin çevrimiçi olduklarında daha güvenli kalmalarını sağlayacak pratik adımlar:
– Bilgisayarınızı ve kişisel hesaplarınızı güçlü şifrelerle, cep telefonunuzu ise dört haneli size özel bir PIN kodu ile kilitleyin.
– Genel kullanıma açık bilgisayarlarda ya da “ödünç alınmış” veya genele açık Wi-Fi bağlantılarını (hotspot gibi) kullanarak fatura ödeme, bankacılık işlemleri, alışveriş ya da diğer hassas işleri gerçekleştirmeyin.
– Meraklı gözlere karşı dikkatli olun. Şifrelerinizi, PIN kodlarınızı, kullanıcı adlarınızı veya diğer verilerinizi ele geçirmek isteyen kötü niyetli kişiler ekranınızı veya siz bu bilgileri yazarken parmaklarınızı izleyebilir.
– Şüpheli mesajlara dikkatli yaklaşın. Mesaj güvenilir bir kaynaktan gelse bile doğru olamayacak kadar iyi görünen tekliflerden ve bunları gönderenlerden uzak durun.
– Bir web sayfasının güvenli ve yasal olduğuna dair işaretler arayın. Hassas verilerinizi girmeden önce, şifreleme kanıtları var mı diye kontrol edin (Örneğin, “https” ile başlayan bir web adresi veya adresin yanında veya pencerenin sağ alt köşesinde yer alan bir asma kilit işareti).
– Gelen kutunuzda ki istenmeyen e-postaları azaltın. Ana e-posta adresinizi ve anında mesajlaşma isminizi, sadece tanıdığınız insanlarla veya saygın kuruluşlarla paylaşın.
– Sosyal ağ sayfanızı internet dizinlerinde (Beyaz sayfalar gibi) veya iş ilanı sitelerinde listelemekten kaçının.
Microsoft Bilgisayar Güvenlik Endeksi anketine katılan ülkeler: Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanalda, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Malezya, Meksika, Rusya, Singapur, İspanya, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD.
Son Yorumlar