Çağımızın hastalığı olarak kabul edilen ve tüm dünyada yaygın olarak görülen “teknoloji bağımlılığı” ile ilgili farkındalık oluşturmak, çözümler bulmak ve önleyici tedbirler almak amacıyla düzenlenen II. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu açıklamalarda bulundu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da katıldığı kongrede konuşan Bakan Müezzinoğlu, bu kongre ile hayati bir konunun ele alındığını belirtti.
II. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakan yardımcısı Orhan Erdem, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yıldız ve pek çok önemli ismin katılımıyla, 26-27 Ekim Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
II. Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nde konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Teknoloji bizi mahkum etmeye başladığı an durup düşünmeliyiz. Çağın bütün imkan ve nimetlerinden yararlanmalı, ama insanı ruhen ve fiziken merkeze almalı. Bu konuda aileye, öğretmenlere, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına, idarecilere büyük görevler düşüyor” dedi.
‘Çocuğu Sanal Dünyaya İten Kim?’
Torunları olduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, “Çocuğun durması için hemen ipad açıyorlar ya da çizgi film izletiyorlar. Sonra anneler sohbet ediyor. Çocuk senden sadece bunları istemiyor. Çocuk senden kendisini önemsemeni istiyor. Çocuk içine kapalı deniyor. Çocuğun artık sanal arkadaşları var. O çocuğu oraya iten kim? Çocuğun ruh sağlığı için zaman ayırmak görevimizdir” diye konuştu.
‘Sayın Valim Kadar Bağımlı Olmamak Lazım’
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da teknolojinin zararlarına dikkat çektiği kongrede Bakan Müezzinoğlu, Vali Mutlu’ya esprili bir şekilde: “Sayın Valim gecenin ikisinde yazarak (Twitter) takipçilerini kendine bağlı yapıyorsunuz. O zamanı eşine, çocuğuna ayırsa aile huzuru açısından daha iyi olacak. Sayın Valim kadar bağımlı olmamak lazım” dedi.
Kült Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümmü Gülşen Öztürk açılış konuşmasında, “Teknoloji bağımlılığı insanın sağlığını bozup hayatını tehdit eden tıp hastalıkları kadar tehlikelidir. Bu tehlike toplumumuzu ve onun temel taşı olan ailemizi derinden etkileyip tahrip edecek boyuta gelmiştir. Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması, teknoloji bağımlılığını iyice gün yüzüne çıkardı. Sıcak aile bağları yerine soğuk kablolu ya da kablosuz bağların getirdiği ilişkileri tercih eder hale geldik. Kült Derneği olarak, toplumumuzu temelden etkileyen bu sorunu toplumun gündemine taşımak, bilimsel yaklaşımları yaygınlaştırıp çözüm yollarını ortaya koyacak yaklaşımlarda bulunduk.” diyerek teknoloji bağımlılığına dikkat çekti.
MEB, Kült Derneği, Esenler Belediyesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen kongreye Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Garry Small, Harvard Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Michael Rich, “The Dumbest Generation” kitabıyla sosyal medya ve internet kültürünün olumsuz yanlarını topa tuttuğu için Amerika’da adını sıkça duyuran Prof. Dr. Mark Bauerlein, Pekin Devlet Hastanesi Bağımlılık Tedavisi Merkezi’nin yöneticiliği yapan Prof. Dr. Tao Ran, Harvard Üniversitesi’nde genç ergenler üzerinde video oyunlarının etkisini araştıran hükümet destekli 1,5 milyon dolarlık bir projenin baş araştırmacısı olan Dr. Cheryl K. Olson, Moskova Lomonosov Devlet Üniversitesi Psikoloji bölümünde sibermekanın psikolojisi üzerine ders vermekte olan Prof. Dr. Alexander E. Voiskounsky ve yurt içinden pek çok akademisyenin katılımı ile ‘Teknoloji bağımlılığının önemi ve yapılması gerekenler’ konuşuldu.
Son Yorumlar