Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Silikon Vadisi’nde HP’yi ziyaret ederek Ar-Ge ve 3D baskı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, temaslarda bulunmak üzere gittiği Amerika Birleşik Devletleri Palo Alto’da yer alan Silikon Vadisi’nde HP’yi ziyaret etti. Teknoloji alanındaki en son yeniliklere dair HP yetkililerinden bilgi alan Bakan Fikri Işık, Türkiye’de bir bilişim vadisi kurma hedefine yönelik olarak oluşturulması planlanan ekosistemin en önemli parçalarından biri olarak gördükleri HP’nin, Türkiye’nin Ar-Ge alanında yapacağı atılımlara sunacağı katkıları çok önemsediğini ifade etti. Bakan Işık’a ziyareti boyunca HP Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak ve HP Türkiye Baskı ve Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Filiz Akdede de eşlik etti.
HP’nin en son geliştirdiği üst düzey teknoloji uygulamalarından 3D baskı, Memristor ve HP Sprout ile yakından ilgilenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “HP, bugün bir dünya devi olmasını 1940’larda başladığı Ar-Ge çalışmalarına borçlu. HP’nin çalışmaları, Türkiye’de kurulacak bilişim vadisinin altyapı çalışmaları için de örnek oluşturacak” açıklamasını yaptı.
HP “Harmanlanmış Gerçeklik” ile 3D baskı teknolojisinin geleceğini belirliyor
Bakan Fikri Işık’ın yakından ilgilendiği HP 3D baskı teknolojisi, yeni “Harmanlanmış Gerçeklik” vizyonuna dayanıyor. Harmanlanmış Gerçeklik ekosistemi “HP MultiJet Fusion” ve “HP Sprout” olmak üzere iki yeni teknoloji ile destekleniyor. HP MultiJet Fusion, 3D baskı teknolojisini ticari alana taşıma alanında devrimsel nitelikte yenilikler sunarken, HP Sprout, kullanıcı deneyimini yeniden tanımlayan ve geleceğin üç boyutlu teknolojileri için de bir temel oluşturacak, türünün tek örneği bir bilişim platformu olarak öne çıkıyor.
10 kat daha hızlı 3D baskıyı daha ucuza sunacak
2D baskı alanında son 30 yılın dünya lideri olan HP, uzmanlığını 3D alanına taşıyarak oluşturduğu HP MultiJet Fusion teknolojisi ile bu alanda bir devrime imza atmayı hedefliyor. 3D yazıcıların ticarileşmesi ve bireysel kullanıma açılması için hız, kalite ve maliyet unsurlarını çözen HP, MultiJet Fusion teknolojisiyle, mevcut en hızlı 3D baskı teknolojisinden 10 kat daha hızlı baskı alınabilmesini sağlayacak. Üstelik bu yeniliği daha düşük maliyetle sunacak.
HP’den fiziksel ve dijital dünyaları birleştiren dev platform: Sprout
HP’nin imza attığı yeniliklerden bir diğeri de, fiziksel ve dijital dünyalar arasındaki sınırları kaldıran Sprout bilişim platformu. 23 inç dokunmatik ekranlı Sprout, bir bilgisayarın çok ötesine geçerek dahili projektörü sayesinde önüne konulan kitap, defter gibi nesneleri bilgisayar ortamına aktarabiliyor. Bu sayede önceden fiziksel olan her türlü obje dijitalleşiyor ve Sprout’un uygulamaları sayesinde başka objelere dönüştürülebiliyor.
Işık hızında veri depolama: HP Memristor teknolojisi
HP yetkililerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a ve Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’na hakkında bilgi verdiği bir diğer teknoloji de memristor teknolojisi oldu. Verinin ışık üzerinden iletilmesi ile hız ve güç verimliliği alanlarında çığır atan fotonik teknolojisinin yanı sıra, büyük veriyi görselleştirerek hızlı karar almayı sağlayan çözümler ve yazılım tabanlı hesaplamayı gerçeğe dönüştüren, evrensel bellek mimarisine sahip Memristor teknolojisi, ışık hızında veri depolama yeniliğiyle bilişim mimarisinde çığır açacak.
Gördüklerinden çok etkilendiğini belirten Bakan Fikri Işık, “Türkiye teknolojiyi tüketen değil, üreten bir ekosisteme sahip olacak ve Bilişim Vadisi bu ekosistemin kalbi olacak. HP gibi küresel firmaların bu projeye yatırım yapması ve Ar-Ge çalışmalarını Bilişim Vadisi’nden yönetmesi noktasında önemli temaslarda bulunduk” ifadelerini kullandı.
Son Yorumlar