Siber Güvenlik Standartları Çalıştayı, Huawei öncülüğünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) mahiyetinde ve ASELSAN’ın desteğiyle, 12-13 Mayıs 2015 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Türkiye’nin siber güvenlik gündemi özelinde uzun süredir kapsamlı çalışmaları organize ediyor. BTK bünyesinde ilgili kurum, kuruluşların katılımıyla “Güvenlik Standardizasyonu Çalışma Grubu” düzenli olarak çalışmalarını sürdürüyor. BTK bünyesinde oluşturulan çalışma grubunda HUAWEI, AVEA, ESER TELEKOM, KAREL, KOÇ NET, TSE, TTNET, TURKCELL, TURKTELEKOM ve TÜRKSAT’tan temsilciler yer aldı. Çalışmaları desteklemek amacıyla HUAWEI genel merkezinden ve Avrupa ofisinden uzmanlar da çalıştayda hazır bulundu.
Çalıştay, Huawei Almanya Güvenlik Birimi Direktörü Ulf Feger, HUAWEI Standardizasyon ve Endüstri Bölümü Müdür Yardımcısı Fan Dongyang, Huawei Global Siber Güvenlik uzmanı Li Yuhang ve HUAWEI Türkiye İnovasyon Bölümü Direktörü Özcan Özay’ın katılımıyla gerçekleşti.
BTK’nın inisiyatifi doğrultusunda kurulan birçok komiteden biri olan “Güvenlik Standardizasyon Çalışma Grubu”, standartlarının analizi ve Türkiye uyarlamaları üzerine çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor. Bu amaç doğrultusunda BTK, tüm sektörel paydaşlarla birlikte bu standartlar üzerine yoğunlaşarak, çalışma gruplarını bu önemli çalıştaya davet etti. HUAWEI Türkiye de bünyesinde bulunan özel uzmanlık grupları ile bu çalışmalara aktif olarak katılmaya devam ederken, “Güvenlik Mimarisi Sistemi” ve “Siber Güvenlik” başlıkları altında bu çalışmaların önemli bir parçası olarak çalıştaylardaki yerini aldı. Huawei, bugün de bu ekosistemin önemli sektörel paydaşlarından biri olarak sürece katkı sağlamaya devam ediyor.
Çalıştay’ın açılışında kürsüye çıkan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Nihat Sümer yaptığı değerlendirmede şöyle dedi; “Hızla gelişmekte olan ülkemizin rekabette öne çıkabilmesi için bilişim ve siber güvenlik konusunda da yetkinliğini arttırması gerekmektedir. BTK olarak 2014 yılında Standardizasyon çatı grubu ve alt çalışma grupları kurmaya başladık. Haberleşme, e-devlet uygulamaları gibi günlük hayatımızı etkileyen siber güvenlik konularının önemi artarken, bu anlamda uluslararası yetkinliğimizin geliştirilebilmesi için çalışmalarımız da sürüyor. Bu vesile ile düzenlenen çalıştay, güvenlik konusunda paydaşlar arasında fikir alışverişi ortamı sağlayacaktır. Çalıştaya destek veren Huawei’e ve Aselsan’a teşekkürlerimi sunarım.”
Huawei Almanya Güvenlik Birimi Direktörü Ulf Feger de konuşmasında; “HUAWEI bugün ortaya koyduğu teknolojiyle, hem bugün hem de gelecekte karşılaşmayı beklediğimiz birçok sorunu çözecek birikime sahip bir bilişim şirketidir. Bilişim güvenliğindeki mücadele asla tam olarak bir tarafın zaferiyle sonuçlanmayacak ama ortaya koyduğumuz çözümlerle her zaman bir adım önde olarak ve tüm saldırı girişimlerinin etkisini azaltarak, verilerimizi en iyi şekilde korumaya devam edeceğiz. Huawei, tüm birikim ve teknolojisini, kurumsal yaşamın dijital iş güvenliğini maksimum düzeyde sağlamak için kullanıyor. Tüm bu alanlarda, AR-GE birimlerimizin de desteğiyle, kurumsal müşterilerimizle birlikte en iyi performans için mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.
Huawei Türkiye İşbirliği ve İnovasyon Bölümü Direktörü Özcan Özay ise Siber Güvenlik Standartları Çalıştayı ile ilgili olarak; “Bilişimle değişen dünya bazı konularda yeni arayışlar içinde olmamızı gerektiriyor. Sürdürülebilir gelişim için, ulaşım, ticaret ve kamu sektörlerinin bilişim odaklı büyümesi son derece önemli. HUAWEI, Türkiye’de siber güvenlik süreçlerine yönelik desteğini global Huawei standartları çerçevesinde sürdürüyor. İlk siber güvenlik stratejisini 1999 yılında hayata geçiren Huawei, bugün 140 ülkede, kendini kanıtlamış projeler eşliğinde, bu alanda yoğun bir şekilde çalışıyor. Ürün ve çözümleri 500 operatör tarafından benimsenen Huawei, bu şekilde 3 milyar kullanıcıya da ulaşmış oluyor. Huawei, kamu kurumları ile gerçekleştirdiği işbirliği çalışmalarıyla, tüm ekosistem için tam güvenli bir dijital yaşam için ödün vermeden çalışmaya devam edecek. Bu yıl da yeni nesil çözümlerimizle Siber Güvenlik Standartları Çalıştayı’nın bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. BTK’nın standardizasyon çalıştaylarına, Türkiye’den ve global ekibimizden profesyonel çalışanlarımızla maksimum katkıyı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.
Siber Güvenlik Standartları Çalıştayı; Aselsan Siber Güvenlik Program Direktörü Bikem Temurcu, Huawei Almanya Güvenlik Birimi Direktörü Ulf Feger, Huawei Türkiye İşbirliği ve İnovasyon Bölümü Direktörü Özcan Özay ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Nihat Sümer’in açılış konuşmalarıyla başladı. Çalıştay, BTK, Huawei ve TSE’nin sunumlarıyla devam etti.
Son Yorumlar