Resmi açılışı 27 Şubat 2010’da gerçekleştirilen Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, 6’ncı yılını geride bıraktı. Altı yıl içinde 100 milyon dolarlık yatırımla, her geçen gün daha fazla büyüyen ve gelişen, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nca da sertifikalandırılan Huawei’nin Ar-Ge üssü, bugün 380 kişilik kadrosuyla bilişim dünyasına katma değer sağlamaya devam ediyor.
Küresel bilgi ve iletişim teknolojileri alanının lider şirketi Huawei, 2010 yılında hayata geçirdiği Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin 6’ıncı yılını kutluyor. Bugüne kadar 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilen ve 2016 yılında 22,8 milyon dolar ek yatırım yapılması planlanan Türkiye Huawei Ar-Ge Merkezi, yazılım alanında ses getirecek yeni projeler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde; katma değerli servisler, ücretlendirme, faturalandırma, çağrı merkezi, müşteri ilişkileri yönetimi, müşteri deneyimi ve servis kalitesi yönetimi ile ilgili yazılım geliştirme süreçleri gerçekleştiriliyor.
Huawei Türkiye Genel Müdürü Li Shen, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin altıncı yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada; “Yüzde 85’i Türk çalışanlardan oluşan Huawei Türkiye, 14 yıl boyunca taşıyıcı ağlar, kurumsal çözümler ve son kullanıcı ürünleri alanlarında faaliyet gösterirken, lider bilgi teknolojileri firması olarak, Türk toplumuna hizmet vermeyi sürdürmektedir. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin işleyişi kapsamında, Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz 100 milyon dolarlık yatırımla birlikte, yazılım endüstrisinin gelişimine büyük önem vermekteyiz. Bilgi teknolojileri odaklı ürün ve çözümlerimizle, Türkiye’deki bireysel ve kurumsal kullanıcıların ihtiyaçlarını; telekomünikasyon, enerji, eğitim, sağlık ve servis sağlayıcılar nezdinde karşılamaya devam edeceğiz” dedi.
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing ise merkezin 6’ıncı yılı ile ilgili olarak şunları söyledi; “Türkiye’nin bilişim geleceği için bir teknoloji yatırımı niteliğinde olan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, Türkiye’de telekomünikasyon alanında CMMI 3 sertifikasına sahip ilk merkez olması vesilesiyle de gurur verici bir oluşum. Türkiye’nin akademik kurumları ile işbirliği içinde çalışan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, nitelikli projeleri ile birçok sektörün bilgi teknolojileri ile gelişimine katkıda bulunuyor.”
Wu Lianqing ayrıca şunları söyledi; “Yıllık gelişim planları çerçevesinde, Huawei’nin akademik kurumlarla işbirliği içerisinde; ODTÜ, İTÜ, Gazi, Yeditepe, Doğuş, Boğaziçi ve Gebze Teknik üniversiteleriyle yeni projeler geliştirmek üzere birlikte yoğun olarak çalışılmaktadır. Yapay Zekâ, Büyük Veri, Akıllı Arama, Semantik Web, Doğal Dil İşleme gibi yüksek teknoloji ve bilimsel araştırma gerektiren yeni yazılım prototipleri, ürün haline getirilerek, başta Avrupa olmak üzere, Huawei Genel Merkezi tarafından pazara sunulmaktadır.” Huawei Ar-Ge Direktörü, bu alanlarda çalışan mühendislere, araştırmacılara ve akademisyenlere Huawei Ar-Ge’nin kapılarının her zaman açık olduğunu, beraberce benzer alanlarda daha çok Ar-Ge projeleri yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.
Kararlı büyümesini sürdüren Huawei Türkiye Merkezi Ar-Ge Merkezi, kurulduğu günden bu yana süreç yönetim sistemi ile yönetiliyor. Kurum, 2015 yılı içerisinde -CMMI-V1.3 Olgunluk Seviyesi 3- belgesini de alarak başarılarına bir yenisini daha ekledi. Bu belge ile Huawei Türkiye Merkezi Ar-Ge Merkezi’nin ürün geliştirme süreçlerinde kalite yönetim anlayışı olgunluğu da onaylanmış oldu. 2016 yılı içerisinde de Huawei Türkiye Merkezi Ar-Ge Merkezi, CMMI-V1.3 daha üst seviye belgelerini almak üzere çalışmalarına devam edecek.
Tamamı Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde Üretildi
Bugüne kadar birçok inovatif projeye imza atan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, bugünün popüler teknoloji ajandası özelinde, birçok bireysel ve kurumsal teknoloji yeniliğini hayata geçiriyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden, “Değişik iletişim ağlarını birleştiren ve operatörlerin kullanıcılarına birden fazla katma değerli servisi aynı anda sunmalarını sağlayan NGIN”, bu projelerden biri. “Set üstü cihazlar, web ve mobil ara yüzleriyle abonelere geniş bant internet üzerinden zengin TV içeriği izleme olanağı sunan IPTV”, “Operatörlere tümleşik ücretlendirme ve faturalandırma kolaylığı sağlayan BSS çözümleri” gibi projelerin yanı sıra, birçok yenilikçi ürün ve proje merkezin üretim kapsamına eklenmeye devam ediyor.
Bunlara örnek olarak, müşteri deneyimlerini ve operatörün sağladığı servislerin kalitesini, büyük veri analiz teknikleri kullanarak sunan “SmartCare” ile birlikte kullanıcıya sahne şablon seçimi sunarak videosunu istediği şekilde oluşturma seçeneği sunan ve raporları video şeklinde göstermeye olanak sağlayan “Videolaştırma” projeleri gösterilebilir. Bir diğer örnek ise her türlü video için manuel olarak reklam, içerik ve görsel etiketleme imkânı sunan ve bununla birlikte yeni bir pazarlama kapısı açan “Video Etiketleme” projesi. Ayrıca Yapay Zeka, Büyük Veri, Akıllı Arama, Semantik Web, Doğal Dil İşleme gibi yüksek teknoloji ve bilimsel araştırma gerektiren yeni yazılım konularında prototip ve ürünlerin üretimi de merkezin faaliyetleri dahilinde yer alıyor.
Huawei, daha yenilikçi bir eko-sistem yaratmak için akademik kurumlarla da işbirliği içinde çalışamaya devam ediyor. Üniversiteler de bu bilimsel işbirliğine tüm güçleriyle katkı sağlıyor. Sektörün önde gelen kurumları da Türkiye’nin teknolojik gelişimine destek olmayı sürdürüyor. Huawei tüm bu eko-sistem içinde dijital dünyaya açılan yolda bir köprü görevi görüyor. Ek olarak Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, 4.5G ağları için yerel yazılımlar geliştirmeye de hazır.
“Geleceğin Tohumları Sosyal Sorumluluk Projesi” ile Daha Yetenekli BT Çalışanları Yetişiyor
Bilişim alanındaki işgücünün gelişiminin desteklenmesini hedefleyen Huawei Türkiye, 2015 yazında Türkiye’de önde gelen 4 üniversiteden 15 başarılı üniversite öğrencisini, “Seeds for the Future – Gelecek İçin Tohumlar” programı kapsamında, Huawei genel merkezinde iki haftalık eğitim programına dâhil etti. Bu programı başarıyla sonlandıran öğrencilerden bazıları, şimdiden Huawei ailesinin birer üyesi oldular. Huawei, Türkiye’nin 2023 Vizyonu çerçevesinde, bu tür destekleyici programlarla, ülkenin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişimine katkıda bulunmaya devam edecek.
#huawei #argemerkezi #arge #huaweitürkiyeargemerkezi
Son Yorumlar