İşletmelerin dijital dönüşümde ihtiyaç duyduğu ürün ve çözümleri uçtan uca sunan IAS, iş ortaklarına yapay zeka destekli çözümlerle destek oluyor. Gerçekleştirdiği inovasyonlar ve geleceğin teknolojilerini kullanarak, tüm paydaşlarına rekabet güçlerini artıracak çözümler sunma misyonuyla hareket eden IAS, gelişen trend yapay zekayı uyguladığı ürünlerle iş ortaklarına destek olmaya devam ediyor. İşletmelerin dijital dönüşümde ihtiyaç duyduğu ürün ve çözümleri uçtan uca sunan IAS olarak kendi teknolojisini üreten bir dünya markası olduklarını belirten IAS CTO’su Bahtiyar Tan, her ölçek ve sektörden kuruma dijital dönüşüm süreçlerinde teknolojik rehberlik etmek, ERP, IoT, büyük veri, iş zekası, bulut, yapay zeka ve ötesi yenilikçi çözümleri ile sektöre yön vermeye de devam ettiklerine vurgu yaptı. Röportaj konuğumuz olan IAS CTO’su Bahtiyar Tan sorularımızı yanıtladı…
Sizce yapay zeka konusunda işletmeler var olan bir çözümü mü kullanmalı yoksa kendi çözümlerini mi geliştirmeli?
Aslında bu ucu açık bir soru. Bu stratejiyi belirlerken ilgili işletmenin büyüklüğü, faaliyet gösterdiği sektör ve müşteri profili gibi birçok değişken mevcut. Ancak kendi teknolojisini üreten bir şirketin yöneticisi olarak ve bu alanda tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki işletmeler mutlaka yapay zeka destekli ürünlere odaklanmalı.
Özellikle ana işi teknoloji olmayan ve bizim gibi teknoloji şirketlerinden destek alan işletmelerin yapay zekanın yaratabileceği imkanlardan olabildiğince yararlanması gerekiyor. Çünkü gelişen teknolojiye hızla ayak uydurabilen, onu etkin bir şekilde kullanabilen işletmelerin her geçen gün daha verimli hale geldikleri, sorunlarına daha hızlı çözümler bulabilen çevik işletmelere dönüştükleri artık kimsenin yadsıyamadığı bir gerçek.
Sizin tarafınızdan bakıldığında bütünlüklü bir yapay zeka stratejisine neden ihtiyaç var?
Teknoloji dünyasının baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde en hızlı gelişim alanlarından biri de yapay zeka. Bununla birlikte bu alanda yapılacak çalışmalar ciddi düzeyde kaynağa ihtiyaç duyuyor. Gerektirdiği kaynak ve uzmanlık dolayısıyla, bu alanda çözümleri ortaya koymanın hiç de kısa olmayan proje süreleri anlamına geldiği de açık.
Dolayısıyla; veri toplamaktan, uygulama alanına, kullanılacak yöntemlerden, alınacak aksiyonlara kadar çok geniş bir alanda ciddi kaynakların tüketildiği yapay zeka alanında da doğru süreci yürütebilmek, doğru ürünlerle çalışabilmek son derece önemli. Herhangi bir stratejiden yoksun olarak genel olarak bilgi sistemleri yatırımlarında ve daha özel olarak yapay zeka alanında yapılacak yatırımlarda doğru stratejilerle, doğru çözüm ve süreçlerle ilerlemek son derece önemli. Aksi takdirde, bir stratejiden yoksun olarak yapılacak yatırımlar beklenen geri dönüşleri sağlayamayacak, dolayısıyla ciddi düzeyde kaynak ve zaman israf edecektir.
Daha farklı bir şekilde ifade edecek olursak; bu konuda yapay zeka alanında çalışmalar yürütmek ve işlerini daha etkin hale getirmek işletmeler için ciddi bir potansiyel vadediyor. Bu potansiyele ulaşmak için doğru stratejik tercihler yapmak son derece önemli. Bu da doğru bir bilgi yönetimi stratejisi ve daha özelde doğru bir yapay zeka stratejisine sahip olmak anlamına geliyor.
Bu strateji belirlenirken de; işletmenin uzman olduğu alan, ayırabileceği kaynak ve zaman gibi faktörler etraflıca değerlendirilmeli. İşte bizler de paydaşlarımıza gerek bu stratejilerin belirlenmesi gerekse bu strateji üzerinde adım adım ilerlemeleri için ürün, süreç ve çözümlerimizle destek oluyoruz.
ERP alanında yapay zeka kullanımı hakkında neler söylemek istersiniz?
Statista’nın bu yıl açıkladığı verilere göre yapay zeka pazarı 2024’ü 305,9 milyar dolar değerle kapatacak. Aynı araştırma sonuçlarına göre yapay zeka pazarının yıllık ortalama yüzde 15,8’lik bir ivmeyle 2030 yılını ise 738,8 milyar dolarlık bir rakamla kapatması bekleniyor. Bu hızlı ilerlemenin ERP alanına da sirayet edeceğini düşünüyoruz. Yapay zeka artık ERP sistemlerinin geleceğini de şekillendiriyor. Bu teknolojiler, çalışanların veri analizini daha ileri düzeyde yapmasını, tahminlerde bulunmasını ve karar alma süreçlerini daha hızlı bir şekilde otomatize etmelerini sağlıyor.
Yapay zekadan destek alan ERP sistemleri sayesinde işletmeler, iş süreçlerini daha hızlı optimize ederek rekabet anlamında rakiplerinin bir adım önüne geçiyor. Biz de yapay zeka teknolojilerini mevcut ERP sistemlerimize daha ayrıntılı bir şekilde entegre etmeyi planlıyoruz. Bu entegrasyon, müşterilerimizin veri analizi ve iş süreçleri yönetimi konularında daha ileri düzeyde çözümler sunarak, iş akışlarını otomatize etmelerine ve karar alma süreçlerini hızlandırmalarına olanak tanıyacak.
Research and Markets 2022 yılı araştırmalarına göre ERP’nin küresel pazar büyüklüğü 59,48 milyar dolar değerine ulaşırken 2030’a kadar yıllık yüzde 11’lik bir büyüme oranıyla 123,41 milyar dolara erişmesi bekleniyor. Raporda, veri odaklı kararlara olan talebin artması ve mobil ile bulut uygulamalarının benimsenmesi, ERP yazılımı pazarının büyümesini sağlayan temel faktörler olarak belirtilirken, ERP yazılımlarının sağladığı avantajların kurumlar tarafından fark edilmesiyle birlikte bu alanda oluşacak talebin artması da bekleniyor.
Son olarak işletmelere yapay zeka konusunda önerileriniz neler olur?
Günün sonunda yapay zeka alanında süreç, ürün ve hizmetlerinize değer katabilmek için, bir strateji ve planlama gerektiriyor. Ortaya çıkacak ‘Denedim, yaptım, şu kadar milyon dolar harcadım, şu kadar yıl yatırım yaptım ama proje başarısız oldu’ gibi bir tablo günümüz rekabet koşullarında kabul edilebilir bir durum değil.
Bugün geldiğimiz noktada ister KOBİ, ister büyük ölçekli şirketler olsun ihtiyacı olmayan modüllerin yer aldığı ürünler yerine kendilerine en uygun ürün ve çözümleri tercih ediyor. Bizler de bu alandaki tecrübelerimizle iş ortaklarımıza işletme süreçlerinde ihtiyaç duydukları en uygun çözümleri sunuyoruz. Böylece, iş ortaklarımızın ana işlerine odaklanarak verimliliklerini artırma ve daha rekabetçi olma yolunda onlara destek oluyoruz.
Son Yorumlar