IBM Çözümler Zirvesi’nde IBM Türk’ün yeni ve ilk kadın Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas Türkiye’deki 75. yılında şirketin yakın dönem stratejilerini paylaştı.
IBM Türk Yazılım Grubu Ülke Müdürü Gökhan Nalbantoğlu ise hızlı globalleşme ve artan dijitalleşme nedeniyle her üç liderden 1 tanesinin karar almak için kullandığı veriye güvenmediğinden bahsetti. Saniyede toplanan ve analiz edilen sensor verisinin 3.5 milyon, her 6 saatte toplanan metin, video ve fotoğrafların boyutu 6 petabayt ve yıllık olarak işleme alınan vergi iadesinin 140 milyon olduğuna değinen Nalbantoğlu büyük veri ile yeniden şekillenen sistemi anlattı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen IBM Çözümler Zirvesi bilgi çağında artan dijitalleşme, mobilite, güvenlik, akıllı bilgi işlem, bulut bilişim, iş sürekliliği gibi iş ve teknoloji dünyasını yakından ilgilendiren konuları gündeme taşıdı.
IBM Türk’ün yeni Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas, etkinliğin açılış konuşmasında Türkiye’deki BT pazarını ve BT sektörünün gelişimi için önünde yatan fırsatları değerlendirdi: “Bugün Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyor. Fakat BT sektörüne baktığımızda daha gidilecek çok yol olduğunu görüyoruz. Bu bizim açımızdan fırsat demek. Araştırmalar 2016 yılına gelindiğinde bilgisayar penetrasyonunun yüzde 50’leri geçeceğini, BT hizmetleri pazarının ve BT harcamalarının hızlı artışını sürdüreceğini gösteriyor. Hükümetin ve ilgili bakanlıkların e-dönüşüm projeleriyle Türkiye’nin bir teknoloji merkezi olma gayesine doğru sağlam adımlarla ilerleyeceğini düşünüyoruz. Tüm bunlar Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacağı gibi, 2020 Olimpiyatları ve EXPO 2020 gibi adaylıkları da destekleyen çabalardır.”
Bu sene Türkiye’deki 75. yılını kutlayan IBM’in yakın dönem stratejilerini ve önceliklerini ise şu şekilde aktardı: “IBM, Türkiye’ye bugün hiç bir global ve büyük BT üreticisinin vermediği önemi veriyor. Şu anda Türkiye’de 5 ofisle hizmet veren tek global BT şirketiyiz. Böylece bölgedeki müşterilere ve çözüm ortaklarına daha kapsamlı destek, yerinde ve daha gelişmiş çözümler sunma hedefimizi gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de sadece büyük şehirlerde değil ülke genelinde de ciddi bir büyüme öngörüyoruz ve 75. yılımızda da Türk iş dünyasına katma değerli çözümler sunmaya kararlıyız” dedi.
Etkinlikte IBM Türk Yazılım Grubu Ülke Müdürü Gökhan Nalbantoğlu ise hızlı globalleşme nedeniyle devletlerin karşılaştığı zorlukların altını çizdi. “Çoğalan çevresel problemler ve bunun oluşturduğu endişeler, transparanlık ve güvenebilirlik konusundaki baskılar, halkın güvenliğine dair tehlikelerin artışı ve vatandaşların daha fazla görev ve hizmet talepleri devletleri yeni çözümler aramaya itiyor” diye konuştu. Nalbantoğlu büyük veri ve dijital çağ ile gelen değişime de değindi: “Bugün her üç liderden 1 tanesinin karar almak için kullandığı veriye güvenmiyor. Bunun nedeni ise istatistikliklerde saklı. 2009’da dünyada 76 milyon akıllı ölçüm cihazı vardı, 2014’te bu rakamın 200 milyona çıkacağı öngörülüyor. Dünyada 4.5 milyondan fazla kameralı telefon var. Saniyede toplanan ve analiz edilen sensor verisi 3.5 milyon, her 6 saatte toplanan metin, video ve fotoğrafların boyutu 6 petabayt. Yıllık olarak 140 milyon vergi iadesi işleme alınıyor.”
Etkinliğin konuk konuşmacısı IBM’in ödüllü yapay zeka teknolojisi Watson’un ticari hayattaki yansımalarını ve Büyük Veri çağındaki değişimi anlatan IBM Gelişen Teknolojiler Program Direktörü Dr. Peter Waggett oldu.
Konuşmacıların ardından paralel oturumlarda, Matlı Yem ve Türk Telekom IBM çözümleriyle Türkiye’de gerçekleştirdikleri başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştılar.
Son Yorumlar