TEB, bünyesindeki yazılım konfigürasyon yönetimi dönüşüm projesini Ayrotek’in danışmanlığında ve IBM Rational ürün ailesinden üç ürünü kullanarak gerçekleştirdi. Bir buçuk yıla yakın bir zaman diliminde ve projenin her oyuncusu tarafından büyük emek harcanarak tamamlanan proje sonucunda, TEB’in yazılım konfigürasyon yönetimi ve bunun üzerinde sürüm yönetimi tek ortamda otomazite edildi. TEB, projeyle birlikte yönetim kolaylığı, denetim, işgücü gibi birçok açıdan kazanımlar elde etti.
2008 yılında yazılım konfigürasyon yönetimiyle ilgili bir departman oluşturduklarından bahseden TEB Kurumsal Konfigürasyon Yönetimi Bölümü Direktörü M.Tuğran Aksoy, kendi geliştirdikleri yazılımları kullandıklarını ama zaman içinde süreçlerdeki ürünler arası entegrasyon eksikliği ve yaygınlaştırma aşamasında yaşanan problemleri ve riskleri azaltmak, yazılım değişiklik ve sürüm yönetimini uluslararası kabul görmüş standartlara uyumlu yapabilmek için yeni bir çözüm arayışına girdiklerini söyledi. Aksoy, bu noktada kullanılan yazılım teknolojilerini destekleyen dünya çapında kendini kanıtlamış IBM Rational ürün ailesinden faydalanmaya karar verdiklerini ifade etti. Projeyi “Yazılım Konfigürasyon Yönetimi içerisinde dönüşüm projemiz” olarak tanımlayan Aksoy, şöyle konuştu: “Öncelikle ihtiyaçlarımızı belirledik. İşe yazılım varlıklarımızı sınıflandırmakla başladık. IBM Rational Clearcase üzerine sınıflandırılmış mevcut tüm yazılım varlıklarımızı geçirdik. Daha sonra Rational ürünü üzerinde yazılım geliştirme süreçlerini oluşturduk. Bu ürünleri tercih etmemizdeki başlıca sebeplerden biri, ürünlerin kendi içinde ve dış sistemlerle entegrasyon yeteneğinin olması. Süreçleri oluşturup; talep ve proje yönetimi, kod kalite ve olay yönetim süreçleri ile entegrasyonunu sağladık. Böylece değişiklik yönetim sürecini uçtan uca otomatize etmiş, TEB’in IT yönetimi açısından kurumsal kimliğine önemli ölçüde katkıda bulunmuş olduk. Projede IBM’in üç tane ürünü kullanıyoruz. Bunlar; IBM Rational Clearcase, ClearQuest ve Build Forge” ürünleridir.
“En büyük artılardan birini yazılım değişiklik sürecimizin izlenebilir, ölçülebilir ve diğer BT süreçleriyle kolay entegre olabilmesi noktasında yaşadık”
Proje sonucunda sağladıkları faydalar hakkında bilgi veren TEB Yazılım Konfigürasyon Yönetimi Yöneticisi Serap Ateşoğlu Bayhan, tek bir yerden çalışma avantajı yakaladıklarını, hangi proje içinde neyi, ne zaman değiştirdiklerini, ne zaman hangi versiyonu test ve üretim ortamlarına yaygınlaştırdıklarına dair detaylı bilgiye erişebilir ve kontrol edebilir noktaya geldiklerini dile getirdi. Bayhan, tüm süreçleri çok rahat ve kolayca yönetebilir hale geldiklerine değinirken, “Normalde değişiklik yönetim sürecinin otomatize olmadığı ortamlarda, organizasyon, işletim, problem yönetimi konularında BT departmanlarından insan gücü olarak katılımın çok daha fazla olması gerekmektedir. Bu proje sonucunda en büyük artılarımızdan biri insan gücü konusunda oldu. Diğer yandan artık yaygınlaştırma kaynaklı riskleri öngörebiliyoruz. Üretim ortamındaki riski azaltabiliyoruz. Farklı rollerde çalışanların kurduğumuz süreç üzerinden organize olmasını sağlıyoruz” dedi.
Türkiye’de; Oracle teknolojisi kapsamındaki pl/sql, forms, datamodel değişiklikleri ve java teknolojileri üzerindeki sürecin tek yapı üzerinde oturtulmasının TEB’i ve TEB’deki projeyi farklı bir yere koyduğunu vurgulayan Bayhan, IBM Rational ve Ayrotek ile birlikte çok önemli bir başarı hikayesinin altına imza attıklarını kaydetti. “Proje sonrası kurduğumuz yapı, bize denetim aşamalarında kolaylıklar sağladı. Sürecin kalitesindeki artış, çalışanların hayatını kolaylaştırdı” şeklinde konuştu.
“Örnek gösterilecek bir proje ve başarı öyküsü oluştu”
Ayrotek Genel Müdürü Ülker Tek Gürpınar ise, TEB ile projelerinin başlangıç aşamasında mevcut yapının analizlerinin yapıldığını anlatırken, daha sonra ürünlerin kendi danışmanlıklarıyla birlikte TEB’in süreçlerine oturtturulmaya başlandığını dile getirdi. Bu süreçte hem TEB’in hem de kendi ekiplerinin ortak çalışmaları sonucu TEB’in yazılım konfigürasyon ve bunun üzerinde sürüm yönetiminin tek ortamda otomatize edildiğini belirten Gürpınar, “Bir buçuk yıla yakın bir çalışma sonucunda proje büyük bir başarıyla tamamlandı. İki ekip ortaklaşa büyük bir özveriyle çalıştı. Finans sektöründe örnek gösterilebilecek bir proje ve başarı öyküsü oluştu” dedi.
TEB Kurumsal Konfigurasyon Yönetimi Bölümü Direktörü M.Tuğran Aksoy: “Ayrotek danışmanlığında önemli bir projeyi başarıyla tamamladık”Proje sürecinde Ayrotek’in uzman ekibinin desteğini ve yardımlarını her an yanımızda hissettik. Projeye başladığımızda gerçekten uzmanlık ve deneyim gerektiren noktalar vardı. Uzman kadrosuyla Ayrotek proje süresince verdiği danışmanlık ve hizmetlerle işimizi kolaylaştırdı. Ayrotek danışmanlığında önemli bir projeyi başarıyla tamamladık. Bu projede banka tarafında bizim ekibimiz ve Ayrotek’in uzman kadrosu büyük bir uyum içinde çalıştı. Projeyi başarıya ulaştıran faktörlerin en önemlilerinden biri bu idi. Ayrotek ekibi süreçlerin kurulması, yaygınlaştırma modülünün geliştirilmesi aşamalarında büyük destek verdi. Projenin doğası gereği uzun süren bir projeydi. Yaklaşık bir buçuk yıl sürdü. Proje hayata geçtikten sonra bakım periyoduna geçtik. Bu süreçte yine Ayrotek ihtiyaçlarımızı karşıladı.
IBM Rational Türkiye Ürün Yöneticisi Didem Kökten: “Çok önemli bir başarı hikayesinin altına imzamızı attık”
Bu projede TEB ve Ayrotek birlikte çok önemli bir başarı hikayesi yazdığımıza inanıyorum. TEB’in bu projede başarılı olmasında ve projeden bu derece fayda sağlamasını ise TEB ve TEB yönetiminin vizyonerliğine bağlamak istiyorum. TEB gibi bir kurum içinde konfigürasyon yönetimi ekibi olması çok önemlidir. Bunu kurmuş olmaları, süreç yönetimine bu kadar önem vermeleri projenin başarısına çok katkıda bulunmuştur. Proje beraberinde çalışma kültürü değişimini de gerektiriyordu, TEB çalışanları bu değişime ayak uydurdu ve süreci kolaylaştırdı. Projenin üç oyuncusu olarak, birlikte uyum içinde çalışarak projede başarıya ulaşıldı.
Son Yorumlar