Dijitalleşen dünyada yapay zeka teknolojileri İK alanında etkili çözümler sunuyor
Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmelerle birlikte, yapay zeka hayatın hemen hemen her alanında kullanılmaya başlandı. İnsan kaynakları da bu alanların başında geliyor. Şirketlerin çalışanlarını daha verimli hale getirmelerine ve İK departmanlarının işlerini daha da kolaylaştırmalarına olanak sağlayan yapay zeka teknolojileri, İK alanında önemli fırsatlar sunuyor…
Workindo CEO’su Nursel Kahriman Özkaya, konuyla ilgili şunları söyledi: “ChatGPT ve diğer yapay zeka teknolojilerinin, işe alım süreçlerinde ve performans yönetimi süreçlerinde büyük bir fark yaratabileceğine inanıyorum. Ayıca bu tür çözümler işe alım sonrasında da etkisini gösteriyor. Doğru çalışanı işe alma, çalışanın verimliliği, işten çıkmak isteyebilecek çalışanların önceden tespit edilmesi, çalışan memnuniyeti gibi insan kaynakları ile alakalı birçok konuda, yapay zeka bizim en önemli asistanımız haline gelecek.
Günümüzde yapay zeka; işe alım süreçlerinde adayların özgeçmişlerini analiz ederek, iş ilanlarını otomatik olarak yayınlamak ve adaylarla otomatik olarak görüşme yaparak raporlamak, doğru adayların seçilmesine yardımcı olmak gibi konularda çözümler sunuyor. Ayrıca, bu teknolojiler performans yönetimi süreçlerinde de büyük bir rol oynuyor. Çalışanların performansını takip ediyor ve İK departmanına raporlar sunarak şirketlerin daha iyi performans göstermesine yardımcı olabiliyor.”
İnşaat Sektöründe Büyük Avantaj Sağlar
İnşaat sektöründe de yapay zeka teknolojileri ile insan kaynakları yönetimi alanında faydalar sağlanabileceğinin altını çizen Nursel Kahriman Özkaya, “Elbette inşaat sektörü de tüm bu teknolojik gelişmelerle birlikte değişiyor ve dönüşüyor. Bu dijital dönüşümün en önemli unsurlarından biri de yapay zeka teknolojisi olacak. Yapay zeka, inşaat sektöründe birçok alanda iş süreçlerinin optimize edilmesine yardımcı oluyor.
Örneğin, proje yönetimi konusunda büyük bir fayda sağlıyor. Proje takvimlerinin oluşturulması, kaynakların yönetimi, işçi planlaması, malzeme yönetimi ve envanter kontrolü gibi birçok görevde yapay zeka teknolojisi kullanılabiliyor. Yapay zeka sayesinde, inşaat firmaları projeleri daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yönetebiliyor, böylece proje süreleri kısalıyor ve maliyetler düşüyor. Personel yönetiminde verimliliği de sağladığı için, yapay zeka çözümlerini bir insan kaynakları asistanı gibi konumlamak mümkün.
İnşaat sektöründe iş güvenliği konusu da yine çözüm sağlanabilecek alanlardan biri. Yapay zeka, iş güvenliği konusunda da önemli bir rol oynayabilir. Örneğin, sahada çalışan işçilerin takibi yapılabilir ve güvenlik risklerinin tespit edilmesi ve önlenmesi için çözümler üretilebilir. Böylece, iş kazalarının önüne geçilerek, işçi sağlığı ve güvenliği sağlanabilir. Bu konuda denemeler yapılıyor ve şu anda fotoğrafları kaza kayıtlarıyla eşleştiren bir algoritma geliştiriliyor. Yapay zeka son yıllarda hayatımıza girse de, gerçekleşen gelişmeler heyecan verici.
Çok yakında risk yönetimi, maliyet tahmini ve maliyet artışının önlenmesi, tasarım, planlama, güvenlik, üretkenlik gibi birçok konuda yapay zekadan destek alacağımızı söylemek yanlış olmaz. Bugün yapılan denemeler gelecekteki gelişmelere ışık tutuyor. Başlangıç aşamasında bile riskleri azaltmak, maliyetleri korumak, daha iyi tasarımlar geliştirmek, planları optimize etmek, iş güvenliğini desteklemek ve üretkenliği artırmak mümkünken, ileride sunulabilecek çözümlerle, inşaat sektörü insan kaynakları alanında da pek çok farklı çözüm ve teknik göreceğimizi söylemek yanlış olmaz. Yapay zeka, günümüzdeki kalifiye insan probleminin çözülmesini bile destekleyebilir ve mevcut işgücü kadromuzdan daha verimli şekilde yararlanmamızı sağlayabilir.
Proje maliyetleri ve bütçe yönetimi, malzeme seçimi, kalite kontrolü gibi birçok alanda yapay zeka teknolojisi kullanılarak riskler minimize edilebilir ve bu sayede maliyetler düşürülebilir.
Sonuç olarak, insan kaynakları departmanlarının, yapay zeka teknolojisini kullanarak daha iyi işe alım, eğitim ve performans yönetimi kararları alabileceğini düşünüyorum. İK çalışanları, yapay zeka teknolojilerinin doğru kullanımını öğrenerek verimli ve etkili sonuçlar elde edebilirler. Yapay zekanın doğru kullanımı, İK profesyonellerinin işlerini daha kolaylaştırmak ve işletmeleri verimli hale getirmek için önemli bir adımdır” dedi.
Son Yorumlar