International Software Testing Qualifications Board (ISTQB®)’un 2 yılda bir gerçekleştirdiği “Etkinlik Anketi”nin 2019-2020 edisyonu test sektörüne ilişkin çarpıcı veriler içeriyor. 89 ülkeden 2 binin üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilen çalışmaya göre katılımcıların yüzde 74’ü akredite eğitimlerin sertifika başarılarına önemli bir katkıda bulunduğunu düşünüyor. Katılımcılar sertifika alma motivasyonlarını da iş sonuçlarına olan önemli katkı olarak açıklıyor.
International Software Testing Qualifications Board (ISTQB®), yazılım test ve kalite alanında dünyanın en saygın gönüllü organizasyonu. ISTQB®, yazılım testi pazar ve trendlerinin izlenmesi için her 2 yılda bir “Effectiveness Survey/Etkinlik Anketi” gerçekleştiriyor. Türkiye Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin önemli katkılarıyla gerçekleştirilen anketin 2019-2020 edisyonu, test sektörünün bugünü ve geleceğine ilişkin çarpıcı veriler içeriyor.
Toplam 89 ülkeden 2 bini aşkın profesyonelin katılımıyla tamamlanan ankete göre katılımcıların yüzde 74 gibi büyük bir çoğunluğu, akredite eğitimlerin sertifika başarılarına önemli bir katkıda bulunduğunu düşünüyor. Hem çalışanlar hem yöneticiler akredite eğitimler konusundaki en önemli motivasyonun iş sonuçlarına olan önemli katkısı olduğunu ifade ediyor.
2013 ve 2016 yılında gerçekleştirilen ISTQB® Etkinlik Anketi sonuçlarında olduğu gibi 2019/2020 yılı anketinde de katılımcılar Certified Tester Foundation Level (CTFL) almadaki en önemli motivasyonun, test becerilerini geliştirme ve kariyerlerinde ilerleme olduğunu açıklıyor. Benzer şekilde yöneticiler de çalışanlarının ISTQB® Certified Tester Foundation Level (CTFL) sertifikası almasını istemelerindeki en önemli unsurun, kariyer gelişimi ve şirket imajına yaptığı olumlu katkı olduğunu dile getiriyor. Bu unsurları çalışan teşviki, müşteri talebi ve şirketin politikası takip ediyor.
Yüksek memnuniyet
Ankete göre katılımcılar önümüzdeki birkaç yıl içinde daha çok profesyonel akredite eğitim ve sertifikalarla uzmanlıklarını geliştirecek. Katılımcı yöneticilerin yarıdan fazlası, çalışanlarının yüzde 80 ve daha fazlasının ISTQB® CTFL sertifikası alacağını düşünüyor. Yöneticiler, ekiplerinin sertifika almasını tercih ettiklerinin de altını çiziyor.
Bu eğilimin arkasında ise daha fazla başarı motivasyonu var. Katılımcıların yüzde 85’i ISTQB® CTFL sertifikasının test becerilerini geliştirerek, yüzde 87’si kariyer yolculuğunu iyileştirerek geleceğini olumlu anlamda etkileyeceğini düşünüyor. 2016 yılındaki araştırma ile kıyaslandığında her iki oranda da hafif bir yükseliş olduğu dikkat çekiyor.
Katılımcıların yüzde 92’si meslektaşlarına ISTQB® Temel Seviye (CTFL) sertifikasını önermekten de mutlu. Bu sonuç, test profesyonellerinin CTFL sertifikasyonundan yüksek düzeyde memnun olduğunu gösteriyor.
En çok tercih edilenler
Akredite eğitim ve sertifikaların tercih edilme oranı sektörün yeni yönü hakkında kritik bir iç görü sunuyor. 2019/2020 anketinde, ISTQB Agile Test Uzmanı sertifikası katılımcılar tarafından en yüksek puan alan test olarak öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 65’i Agile Test Uzmanı sertifikası almanın kariyerlerine çok önemli katkısı olacağını belirtiyor.
“ISTQB®’un ileride ele almasını istediğiniz konuları seçin” sorusuna anket katılımcıların verdiği yanıt da önemli. Continuous Testing, bu yılki ankette en çok puan alan konu olurken, onu sırasıyla Bulut Testi ve İş Zekası/Büyük Veri Testi takip ediyor.
ISTQB®’un çıkardığı en yeni ya da oluşum aşamasındaki testler arasında en çok ilgi çeken ise katılımcıların yüzde 50’sinin ilgili olduğunu belirttiği Test Otomasyon Mühendisliği sertifikası. Onu sırasıyla Güvenlik Testi Uzmanlığı sertifikası, Agile Teknik Test Uzmanlığı sertifikası, Kullanılabilirlik Testi ve Mobil Uygulama Testi sertifikası takip ediyor.
Sınavlar pandemide online
Etkinlik Anketi’nin koordinatörleri arasında yer alan Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board/TTB) Başkanı Koray Yitmen, bugün dünya genelinde ISTQB® sertifikalı test uzmanı olmanın büyük bir değer haline geldiğini ifade ediyor. Özellikle işe alım süreçlerinde sertifikaların adayları öne çıkaran bir yeterlilik olduğuna değinen Yitmen, ankete ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: “İki yılda bir hayata geçirilen Etkinlik Anketi, sunduğu değerli iç görülerin yanı sıra eğitim ve sertifikasyon şemasının geliştirilmesine katkı sağlıyor. Böylece ISTQB®’nin değişen test uygulamalarını yansıtmak ve pazar taleplerini karşılamak için müfredatı geliştirmesine yardımcı oluyor. Bu yılki anketin ortaya koyduğu tüm istatistikler uluslararası geçerli sertifikaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bugün olduğu gibi gelecekte de test sektöründe kariyerinde ilerlemek isteyenler için en önemli gelişim araçlarından biri akredite eğitimler ve sertifikalar olacak. Biz de Yazılım Test ve Kalite Derneği olarak özellikle pandemi döneminde bu önemli sertifikaları online olarak alma fırsatı sunuyoruz. Bu yıl Ağustos ayından bu yana hem Türkiye’den hem yurt dışından sertifika edinmek isteyen pek çok aday derneğimize başvurarak online sınav randevusu alıyor. Yine online olarak gerçekleştirilen sertifika sınavlarına girerek başarılı olmaları durumunda sertifikalarını ediniyorlar. Tüm dünyayla birlikte Türkiye’de özellikle pandemi etkisiyle dijital dönüşüm hızlanırken çok daha fazla sayıda uzmana ihtiyacımız olacak. Birçok uzmanın bu sertifikalarla sektörde büyük fark yaratacağına inanıyor, sektörün uzman sayısını artırmak için çalışmaya devam ediyoruz.”
Son Yorumlar