Microsoft’un sunmuş olduğu yeni ürünü Windows Server 2012’yi konuşmak ve getirdiği yeni özelliklerini öğrenmek üzere Microsoft Türkiye Sunucu ve Bulut Platformu Ürün Yöneticisi Kadir Şener ile bir araya geldik. Kadir Bey söyleşimizde Windows Server 2012 ile kullanıcıların Bulut Bilişim deneyimini net bir şekilde yaşadıklarını ve bu sayede kurumların sınırları olmayan bir veri merkezine kavuştuklarını belirtti…
Windows Server 2012 ile beraber Bulut İşletim Sistemi vizyonunuzu duyurdunuz. Detaylarını paylaşabilir misiniz?
Bilgi teknolojilerinde yaklaşık 20 yıl önce mainframelerden istemci/sunucu modeline geçişi hep beraber yaşadık. Bu değişimin en önemli aktörlerinden biri VVİndovvs Server işletim sistemi idi. Günümüzde ise BT’de yeni bir transformasyon yaşıyoruz: Bulut Bilişim. Bu değişimin de en önemli bileşeni yine VVİndovvs Server olacak. Bir işletim sistemini incelediğimizde en temelde 2 fonksiyonu sağladığını söyleyebiliriz: Üzerinde çalıştığı donanımı yönetmek ve üzerinde çalışan uygulamalar için platform sunmak. Bugün yaşadığımız transformasyonda işletim sisteminin temel fonksiyonlarının değiştiğini söyleyemeyiz ama sunucuların üzerine kurulduğu donanımların ölçeği ve kurulan uygulamaların niteliği inanılmaz biçimde değişti. Donanım olarak baktığımızda sunucu işletim sisteminin yönettiği donanım tek bir fiziksel sunucudan coğrafi olarak dağılmış 10 binlerce sunuculuk veri merkezlerine dönüştü. Bu sebeple işletim sistemine artık bir sunucuyu yöneten sistem değil birveri merkezini yöneten sistem olarak bakmak gerekiyor. Veri merkezinin 3 temel bileşenini (ağ, işlem ve depolama) orkestra eden ise yine işletim sistemi oluyor, yani bulut işletim sistemi. Donanım yönetiminin değişimi gibi üzerinde çalışan uygulamalar için sunulan platform hizmeti de değişiyor. Günümüzde PC’lerden telefonlara ve tabletlere kadar her yerden erişilen uygulamalar için ve bu modern uygulamaları besleyen çok büyük ölçekteki veri için yine bir işletim sistemine ihtiyaç duyuluyor: “Bulut işletim Sistemi” Microsoft işte bu transformasyonun tam merkezinde duruyor, işletim sistemi artık, eskisine göre çok daha kompleksleşen ve büyüyen bu yeni sistemlerin beynini oluşturuyor. Microsoft olarak biz, en yaygın kullanılan işletim sistemlerindeki, uygulamalardaki ve bulut hizmetlerindeki eşsiz mirasımız ve tecrübemizle, VVİndovvs Server 2012 ve VVİndovvs Azure temelli Bulut işletim Sistemini müşterilerimize sunuyor ve kurumların sınırları olmayan birveri merkezine kavuşmalarını sağlıyoruz. Bu sayede müşterilerimizin bulut bilişimin faydalarından kolayca yararlanmasına ve bu transformasyona kolayca ayak uydurmasına olanak sağlıyoruz, tıpkı 20 yıl önceki istemci/sunucu transformasyonunda olduğu gibi.
Kurumlar neden Windows Server 2012 kullanmalı?
Bugüne kadar en yüksek ölçekli veri merkezlerinden en küçük işletmelere kadar her ölçekteki kurumun tüm BT altyapılarının merkezinde bulunan VVİndovvs Server, bu sürümüyle beraber en yenilikçi özellikleri de beraberinde getiriyor. 15 yılı aşkın bir süredir bulut servislerine yatırım yapan Microsoft, sunduğu genel bulut hizmetleri tecrübesini VVİndovvs Server 2012’ye taşıdı ve bulut bilişim için mükemmelleştirilmiş sunucu işletim sistemini oluşturacak. Bu sayede, VVİndovvs Server 2012, en dinamik, sürekli ve düşük maliyetli çözümü sağlayarak kurumların BT departmanlarının iş gruplarına en hızlı ve en verimli hizmetleri sunmasına olanak sağlıyor. VVİndovvs Server 2012 ile her ölçekteki kurum özel ve hibrit bulut çözümlerinden kolayca faydalanabiliyor ve bu sayede maliyetlerini düşürürken daha rekabetçi ve daha esnek olabiliyor.
Windows Server 2012’nin getirdiği yeni teknik özelliklerden bahsedebilir misiniz?
Windows Server 2012, sanallaştırma, depolama, ağ ve otomasyon teknolojilerindeki yüzlerce yeni özellik ve geliştirmeyle sunucu işletim sistemini yeniden tanımlıyor. Bu sayede kurumlar; veri merkezlerinin ve uygulamalarının hızında, ölçeğinde ve gücünde büyük değişimi görebilecekler. Bu yüzlerce yeni ve geliştirilmiş özellik arasından birkaç tanesi şöyle:
Hyper-V: Hyper-V’nin bu yeni sürümle beraber bulut ölçeğine kavuşmasıyla, artık sanallaştırılamayacak herhangi bir uygulama ve iş yükü kalmıyor. Mesela, tüm SQL veritabanlarının yüzde 99’u Windows Server ile kolaylıkla sanallaştırılabiliyor. Yeni Hyper-V, 64 sanal işlemci ve sanal makine başına 1TB bellek desteği ile dünya üzerindeki tüm sanal makineleri destekleyebiliyor. ~\ Ağ Sanallaştırmasi: Ağ Sanallaştırması ile kurumlar, paylaşılan ağ altyapısı üzerinde farklı iş gruplarını, müşterilerini veya farklı iş yüklerini birbirlerinden izole ederek çoklu kullanıcılı (multi-tenant] yapılar için yazılım tabanlı ağ altyapısı sunabilecekler.
Depolama Alanları: Endüstri standardı donanımlar üzerinde yüksek süreklilik sunan depolama havuzları oluşturmak artık Depolama Alanları ile mümkün. Benzer bir şekilde sunucu kümelerini yama veya bakım zamanlarında bile sürekli erişilebilir kılmak mümkün.
Povvershell: Bulut ölçeğinde sunucu yönetimi için, 2400’ün üzerinde cmdlet ile en yüksek seviyede otomasyon ve manuel operasyonların kaldırılması artık tamamıyla mümkün. Bunlar yüzlerce yeni özellik arasından sadece birkaçı.
Sanallaştırma alanındaki teknik gelişmelerden bahsedebilir misiniz? Windows Server 2012 Hyper-Vde ne tür yeni özellikler getiriyor?
VVİndovvs Server 2012 Hyper-V dizayn edilirken, sınırlar olmadan en zorlu iş yükünü bile sanallaştırmak ve bir servet ödemeden felaket önleme senaryolarını hayata geçirmek hedeflendi. Windows Server 2012 Hyper-V, sanal makineler için 64 sanal işlemci ve 1 TB bellek desteği, 1024 aktif sanal makine desteği, 64TB’a kadar sanal disk desteği ve 64 sunucuya kadar olan Hyper-V kümelerinde 4000 sanal makine desteği ile ölçeklenebilirlik limitlerini çok yükseğe taşıyor.VVİndovvs Server 2012 ile gelen bazı yüksek erişilebilirlik özelliklen ise şöyle: Sınırsız sayıda sanal makinenin eş zamanlı canlı aktarımı, ortak bir depolama alanını görmeyen sunucular ve clusterlar arasında bile canlı sanal makine aktarımı desteği (Shared-Nothing Live Migration) ve çalışmakta olan sanal makinelerin farklı depolama birimleri arasında kesintisiz aktarımı sağlayan Storage Live Migration. VVİndovvs Server 2012 ile gelen bir diğer iş sürekliliği ve felaket kurtarma çözümü Hyper-V Replica ile herhangi bir paylaşılan depolama kaynağına ihtiyaç duymadan ve spesifik bir sunucu, depolama ve ağ teknolojisine bağımlı olmadan, sanal makineler asenkron olarak farklı veri merkezlen arasında replike edilebiliyor, hem de bu özellik tümleşik ve ücretsiz olarak sunuluyor. Windows Server 2012 ile gelen yeni depolama sanallaştırma özellikleriyle pahalı SAN yatırımlarına ihtiyaç duymadan yüksek performanslı, ölçeklenebilirve iş sürekli depolama havuzları oluşturmak mümkün. Windows Server 2012 veri tekilleştirme yeteneğiyle de mevcut SAN yatırımınızı çok daha uzun süre korumanıza yardımcı oluyor. VVİndovvs Server 2012, sanallaştırmanın ötesinde sanal servisler için ölçümleme, bulut uygulamaları için kaynak kullanım sınırlama, çoklu kullanım senaryoları için tam izolasyon, ölçeklenebilirlik ve yüksek erişilebilirlik yetenekleriyle hem kurumların hem de bulut servis sağlayıcıların özel ve genel bulut ihtiyaçlarına en doğru çözümleri sunuyor.
Sanallaştırma pazarında dünyada ve Türkiye’de nasıl bir dönüşüm var, öngörüleriniz nelerdir?
Tüm dünyada ve Türkiye’de sanallaştırma alanında önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Kurumlar sanallaştırmanın sunduğu verimlilik, çeviklik ve esneklik avantajlarından yararlanmak için sanallaştırmayı hızla benimsiyor ve her geçen gün daha da kritik işyüklerinı sanallaştırıyor. Büyük ölçekteki kurumlar, sanallaştırmadan özel bulut yapılarına doğru geçerken, KOBİTer ise sanallaştırmadan elde ettikleri verimlilik avantajlarıyla altyapı maliyetlerini düşürüyor. Ama hem sanallaştırma hem de özel bulut geçişinde önemli bir konu “toplam sahip olma maliyeti”. Kurumlar için donanım maliyetlerini düşürürken sanallaştırma ve özel bulut için yazılım maliyetlerinin artmaması önemli bir kıstas. Microsoft Özel Bulut çözümlen fiziksel işlemci başına lisanslanıyor. Bu sayede müşterilerimiz, bulut bilişimin ölçeklendirme yararlarını tutarlı ve öngörülebilir bir şekilde sınırsız sanallaştırma ve düşük maliyetle elde edebiliyor. Yaklaşımımız sınırsız sanallaştırma hakları ve Windows Server ve System Center için önemli derecede basitleştirilmiş lisans yöntemiyle size büyük ölçekte yarar sunmaya odaklı. Analizlerimiz sektördeki diğer ürünlerdeki sanal makine başına veya RAM kısıtlamalı alternatif lisanslama politikalarının 1 ila 3 yıllık bir dönem içerisinde eş değerdeki bir Microsoft Özel Bulutu çözümünden beş ila on altı kat daha masraflı olabileceğini gösteriyor. VVİndovvs Server 2012 Hyper-V ve System Center 2012 ile Microsoft teknik olarak rakiplerinden üstün bir ürün sunarken, aynı zamanda lisanslama avantajını koruyor ve bu da sanallaştırma alanında sektörde önemli bir değişime yol açıyor. Aralarında çok büyük ölçekte birçok kurum rakip platformlardan Hyper-V’ye ciddi bir dönüşüm içinde, aynı şekilde KOBİTer de büyük oranda Hyper-V’yi tercih ediyor. Bu da hem Türkiye’de hem de dünyada Hyper-V’nin hızla pazar payı kazanmasına yol açıyor. Tüm dünyada sanallaştırma pazar paylarını ölçen IDC, 2012 yılının Q2 sanallaştırma Pazar paylarını geçen hafta içinde açıkladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, dünyada 11 ülkede Hyper-V; en yakın rakibini geçerek x86 sunucu sanallaştırma pazarında liderliği elde etti. Bu çok önemli bir gelişme ve çok önemli bir dönüşüm noktası. IDC’nin açıkladığı IDC 2012Q2 Virtualization Tracker raporuna göre x86+EPIC Virtualization Hoşt sonuçlarında Hyper-V; yüzde 41.9 pazar payına yükseldi ve en yakın rakibini yüzde 3.2 pazar payı ile geçerek Türkiye’de Pazar liderliğini sağladı. Türkiye, dünyada Hyper-V’nin liderliğe yükseldiği 11 ülkeden biri. Pazara sürülen yeni sunuculardaki sanallaştırma oranlarına bakıldığında ise Hyper-V yüzde 44.7 pazar payı ile yine lider ve burada en yakın rakibi ile arasındaki fark yüzde 10.6’nın üzerinde. Bu da her geçen ay Hyper-V’nin Pazar liderliğinin artarak devam edeceğini gösteriyor. VVİndovvs Server 2012 Hyper-V ve System Center 2012 ile sunduğu hem teknik hem de lisanslama avantajlarıyla hem her ölçekteki müşterimizden hem de iş ortaklarımızdan çok yoğun talep görüyoruz ve Hyper-V’nin pazar liderliğini yakın dönemde ciddi bir şekilde perçinleyeceğine inanıyoruz.
Özel Bulut yapılarının en önemli bileşenlerinden biri System Center 2012. System Center 2012 ürün ailesinin kurumlara sağladığı temel faydalar arasında neler vardır?
System Center çözümleri; veri merkezlerinden, sunuculardan, istemcilerden ve diğer cihazlardan oluşan fiziksel veya sanal BT altyapılarının kolayca yönetilmesini sağlayan ürün ailesidir. System Center çözümleri altyapı, BT politikaları, süreçler ve iyi uygulamalar hakkında bilgileri toplayıp, bu bilgilere bağlı yönetim sunarak altyapı maliyetlerinin düşmesini, uygulama sürekliliğinin sağlanmasını ve BT hizmet kalitesinin artmasını sağlar. System Center 2012 Veri Merkezi ve Bulut Yönetim Ürünleri ile kurumlar artık sadece veri merkezi, sunucu ve istemcilerini değil, ortak araçları kullanarak hem Özel Bulut hem de Genel Bulut uygulama ve servislerini yönetebiliyor. Var olan veri merkezi yatırımları korunurken, BT’nin Servis olarak (İT as a Service) sunulmasını sağlayan System Center 2012 ürünleri esnek ve düşük maliyetli Özel Bulut kurulumlarının temelini oluşturuyor. System Center 2012 bulut ve veri merkezi yönetim çözümlerinin sağladığı avantajları şöyle sıralayabiliriz:
* Kurumlara Özel ve Genel Bulut uygulama ve servisleri için ortak yönetim araçları sunar.
* Kurumların var olan veri merkezi yatırımlarını korurken, iş gruplarını kendi kendine kullanım modelini de içeren esnek ve düşük maliyetli bir Özel Bulut yapısı sunabilmesine olanak sağlıyor. * Derinlemesine uygulama bilgisi ve Servis merkezli yaklaşımıyla kurumların üstün ve tahmin edilebilir uygulama hizmet seviyeleri sunabilmesine olanak sağlıyor.
System Center 2012 sayesinde kuruluşlar hem Özel hem de Genel Bulut Bilişimden yararlanabiliyor ve ayrıca kendi özel işletme ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Mevcut BT varlıklarını (ağ, depolama, bilgi işlem) Genel bulut hizmetleri ile sorunsuz bir şekilde entegre olan bir Özel bulut üzerinde bir araya getiriyor ve tek bir pencereden yönetilebilen hibrit bir bulut meydana getiriyor.
Bu sene içinde Windows Azure Genel Bulut Çözümünüzü Türkiye’de kullanıma açtınız. Windows Azure hangi senaryolarda kullanılıyor?
Kurumlara kattığı esneklik ve çevikliğin yanı sıra sunduğu maliyet avantajlarıyla “Bulut Bilişim” günümüz bilgi teknolojilerindeki en önemli dönüşümlerden biri ve bu sebeple dünyadaki tüm ClOTarın en önem verdiği önceliklerden biri. IDC, Windows Azure’u işletmelerin kendilerinin barındırdığı BT ortamlarından hem kendi hem de bulut ortamının kullanıldığı hibrit ortamlara, sonrasında da tamamıyla bulut ortamına geçilecek evrimsel bir yol olarak görüyor. Windows Azure Platformu her boy işletmeye, girişimcilere ve yazılım geliştiricilere pekçok alanda büyük fırsatlar sunuyor, bu sebeple Microsoft olarak Windows Azure platformunun kurumların BT portföyünün esas öğelerinden biri olacağını öngörüyoruz. Haziran ayında Windows Azure’u Türkiye’de kullanıma sunmuştuk ve şu anda dünya üzerinde 89 ülkede hizmet sunuyoruz. Türkiye’de hizmete sunduğumuz günden beri çok farklı sektörlerden, çok farklı ölçeklerdekı kurumlardan ciddi bir talep görüyoruz. Birçok kurum Windows Azure ile Bulut Bilişim’in faydalarından yararlanmaya başladı. Windows Azure çözümü çok farklı senaryolarda kullanılabiliyor. Bulut bilişimin getirdiği ölçeklenebilirlik, elastikiyet gibi avantajlardan yararlanmak isteyen ama ilk satın alma maliyetine katlanmak istemeyen ve global bir ölçeğe kavuşmak isteyen kurumların tercihi Windows Azure oluyor. Örneğin Windows Azure ile verilerini Microsoft veri merkezleri üzerinden çalıştıran ve saklayan bir internet uygulaması hazırlayabilirsiniz. Windows Azure’u, verileri kurum içerisinde kullanan uygulamalar için sadece veri depolamak amacıyla da kullanabilirsiniz. VVİndovvs Azure’u geliştirme ve test işlemleri veya SharePoint ve diğer uygulamaları çalıştırmak amacıyla sanal makineler oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Windows Azure’u çok ama çok sayıda kullanıcıya sahip çok büyük ölçeklendirilebilir uygulamalar oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Platform pek çok hizmet sunduğundan tüm bunlarve çok daha fazlası mümkün. Türkiye’de ve dünyada birçok kurum ve yazılım firması Windows Azure’u kullanıp avantajlarından yararlanmaya başladı. NASA’nın yeni Mars web sitesi tüm dünyaya yayılmış kullanıcılarının ve bilim adamlarının Mars’ı incelemesi için 2.5 milyon Mars resmini interaktif olarak Windows Azure üzerinden sunuyor. Boeing, yeni nesil 737 modelinin pazarlama kampanyası için Windows Azure’u tercih ediyor ve tüm dünyadaki kullanıcı ve müşterileri, yeni nesil Boeing 737’i en ince detayına kadar Windows Azure üzerinden sunulan interaktif bulut hizmetiyle tecrübe edebiliyor. Aynı şekilde easyJet firması dünyanın heryerine dağılmış havaalanlarındaki el terminal hizmetlerini Windows Azure üzerinden bulut hizmeti olarak sunuyor, bu sayede hem her yıl milyonlarca dolar tasarruf elde ederken aynı anda müşteri memnuniyetini artırıyor. Özetle, global ölçekte, esnek, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli bulut hizmetini hiçbir ön yatırım yapmadan sunmak istiyorsanız Windows Azure sizin aradığınız çözüm.
Son Yorumlar