Şu an internet ne kadar güvenli biliyor musunuz? Bugün kaç kişi farkında olmadan siber suçluların kurbanı olma riskiyle karşı karşıya? Kaç tanesi zaten kurban oldu? Durumu inceleyebilmek için Kaspersky Lab, internet kullanıcılarının karşılaştığı mevcut siber tehdit seviyelerini ölçecek ilk global fihristi, Kaspersky Cybersecurity Index ‘i piyasaya sürüyor.
Kaspersky Lab bu zamana dek B2B International’la işbirliğine giderek, internet kullanıcılarının internette nasıl davrandığını, kaygılarının ne olduğunu, hangi sorunlarla karşılaştıklarını ve muhtemel tehditlere karşı kendilerini nasıl koruduklarını değerlendirebilmek için geniş çaplı ve düzenli anketler düzenliyordu. Kaspersky Cybersecurity Index de bu anketlerde dünyanın her tarafından binlerce kullanıcıdan edinilmiş verileri temel alıyor.
Fihrist üç önemli göstergeden oluşuyor. Göstergeler altı ayda bir ölçülüyor ve ortalama internet kullanıcısının risk derecesini takip edebilmek için gereken bilgiyi sağlıyor.
- Endişe Göstergesi siber saldırıların hedefinde olabileceğini düşünen insanların yüzdesini gösteriyor. Bu gösterge kullanıcılarının maruz kaldıkları tehlikeyi fark edebilme derecelerini ortaya koyuyor.
- Etkilenme Göstergesi raporlama sürecinde kaç insanın siber saraç veya veri sızıntısı gibi siber saldırı kurbanı olduğunu belirliyor.
- Korunma Göstergesi internete girmek için kullandıkları cihaza kaç insanın güvenlik çözümü yüklediğini gösteriyor. Bu, bilgisayar ve mobil cihazları da içeren, kullanılan tüm cihazlar için ortalama bir rakam.
%21-%29-%60 olarak tanımlanan Cybersecurity Index, geçtiğimiz Ağustos ayında dünyada 21 ülkede gerçekleştirilmiş olan detaylı bir anketten derlendi. Veriye göre kullanıcıların yalnızca 5’te 1’i (%21) şu anda internette bir tehditle karşı karşıya olduğuna inanıyor. Aynı zamanda kullanıcıların neredeyse 3’te 1’i siber suçlara maruz kalmış; örneğin %8’inin hesapları çalınmış ve %22’sinin cihazları kötü amaçlı yazılım saldırısına uğramış. Buna ragmen kullanıcıların yalnızca %60’ı internete girerken kullandıkları tüm cihazlara güvenlik çözümleri yüklemiş durumda. Fihristin gösterdiğine göre bugün çoğu kullanıcı siber tehditleri hafife alıyor. Bu tavır eninde sonunda kullanıcıların güvenliklerini etkiliyor.
Kaspersky Lab Tüketici Ticareti Başkanı Andrei Mochola konuyla ilgili: “Fihristi kullanıcıların, medyanın ve tedarikçilerin dikkatini siber güvenlik konusuna çekmek için oluşturduk. Günümüzde çoğu kullanıcının siber tehditlerle karşı karşıya kalmayacaklarını, dolayısıyla da cihazlarına güvenlik çözümleri yüklemeden internette dikkatsiz davrandıklarına inanıyoruz. Bu tavır kullanıcıları siber suçlular için kolay hedefler haline getiriyor. Fihrist bu tavrın sonuçlarını ortaya koyuyor. Bugün insanların %29’u internet saldırılarına maruz kalmış durumda. Tüm internet kullanıcılarına sesleniyoruz ve diyoruz ki, hem sevdikleriniz hem de kendinizin güvenliği için internet becerilerinizi geliştirin ve internette dikkatli olmayı alışkanlık haline getirin. Bizce güvenlik, paylaşılması gereken bir şeydir,” yorumunda bulundu.
#KasperskyLab, #AndreiMochola, #SiberGüvenlik, #Fihrist, #Piyasa
Son Yorumlar