9’uncu kez düzenlenen Digital Age Summit 2015’e konuk olan dünyaca ünlü Siber Güvenlik Uzmanı Keren Elazari, dijital dünya ve internet güvenliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hacker’ların sistemlerdeki açıklarını bularak iyileştirilmesini ve daha güvenli hale getirilmesini sağladıklarını söyleyen Elazari Hacker’ları ‘dijital ortamın bağışıklık sistemi’ olarak tanımladı…
Digital Age Summit, ilginç konuşmacı ve sunumlarla dijital dünyanın nabzını tutmaya devam ediyor. 12-13 Mayıs tarihlerinde Raffles İstanbul’da düzenlenen ve Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği zirvenin 2. gün programında etkileyici bir sunum yapan Siber Güvenlik Uzmanı Keren Elazari şirketler ve hükümetler açısından her geçen gün daha fazla önem kazanan siber güvenliğe ilişkin ilginç bilgiler aktardı. İsrail Siber Güvenlik Endüstrisi’nin en önemli isimlerinden olan ve IDF, AT&T, PriceWaterhouseCoopers ve Verint Systems gibi küresel şirketlere danışmanlık yapan Keren Elazari, inovasyon alanında hacker’lardan öğrenilecek çok fazla şey olduğunu, hacker’lar sayesinde birçok ürünün gelişebildiğini ve güvenlik açıklarının kapatılabildiğini savundu.
Markalar hacker dünyasından faydalanmalı…
Kendisinin de bir hacker olduğunu ve hackerların dünyayı daha iyi bir yer yapmada önemli rol oynadığını belirten Elazari, “Siber güvenlik konusu şirketler ve hükümetler açısından eskiye göre çok daha fazla ciddiye alınıyor. Hacker’ların buluşları, şirketleri ve hükümetleri sistemlerini iyileştirmeye ve neyin daha iyi yapılabileceğini düşünmeye yöneltiyor. Günümüzde şirketler hacker’ları inovasyona teşvik ediyor ve hacker kültürünü kreatif anlamda nasıl değerlendirebileceklerini düşünüyorlar. Bugün milyonlarca insanın hayatını etkileyen Apple, Facebook ve Whatsapp gibi markaların yaratıcılarının hacker olarak yola çıkmış kişilerdi” dedi.
Elazari şirketlerin hack’lenmesinin an meselesi olduğunu ve hacker dünyasından yararlanmaları gerektiğini söyleyerek “Günümüzde şirketler Hackathon organizasyonları ve başka yollarla hacker dünyasına entegre olma eğiliminde. ABD’nin önemli şirketleri çoktan bu yola girdi bile. Sorunu önlemek ve düzeltmek için önce ortaya çıkarmalısınız. Buradaki yaratıcı fikirlerle hem de güvenlik yönünden iyileşme sağlıyorlar.
Hacker konferansları da finanstan teknolojiye pek çok şirketin güvenlik açıklarını ortaya koyuyor ve bunların düzeltilmesini sağlıyor. Hacker’lar dışında kimse bu sistemleri koruyamaz. Ben yıllar önce Angelina Jolie’nin Hackers filminde canlandırdığı karakterden esinlenerek bu yola girdim ve o günden itibaren bir hacker’ın dünyayı değiştirebileceğine inandım” şeklinde konuştu.
Hacker dünyasının daima bir çözüm ürettiğine değinen Keren Elazari, bunun en güzel örneğinin birkaç yıl önce Tahrir Meydanı’nda yaşandığını ifade etti. İnternetteki içeriklerin yasaklanmasına dönük girişimlerin Anonymous gibi bir yapıyı ortaya çıkardığına dikkat çeken Elazari, bir kez internette yer alan bir bilginin oradan kaldırılamayacağını savundu.
İlk günü Ramzi Moutran, Nicolas Roope, Greg Stuart, Tom Fishburne, Mark Hamilton, Baran Yurdagül, Eren Irmak, Enis Orhun gibi birbirinden değerli konuşmacıların sunumlarına sahne olan Digital Age Summit, 13 Mayıs Çarşamba günü Keren Elazari’nin yanı sıra, Foursquare ve Swarm Uygulamalarının Yaratıcı Yönetmeni Swen Graham de fiziksel ve dijital dünyada sinallerin önemi üzerine bir sunum yaparak dijital uygulamalar ve kullanıcı eğilimleri ile ilgili güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı. 2. Gün programının bir diğer önemli sunumu ise dünyaca ünlü tasarımcı Borre Akkersdijk tarafından yapıldı. Akkersdijk sunumunda, teknoloji ve tekstili bir arada kullanarak yaptığı akıllı tasarımlardan yola çıkarak giyilebilir teknolojinin hayatı ne şekilde değiştireceğini gözler önüne serdi. Etkinlik, Kaan Kayabalı, Marien Cramers, Adam Lotz, Veysel Berk, Atilla Weisz ve Tuncay Yavuz’un konuşmalarıyla sona erdi.
Son Yorumlar