Alman ve İsviçre bankalarının internet ve mobil güvenliğini emanet ettiği, bankalara yönelik ürettiği çözümlerle bu ülkelerde yüzde 80’lik Pazar payına sahip KOBIL, Türkiye’de de internet hesaplarının güvenliği konusunda iddialı.
1986 yılında Almanya’da Türk girişimci İsmet Koyun tarafından kurulan KOBIL Systems GmbH, dijital kimlik ve mobil güvenlik alanında hizmet veren yüksek güvenlik teknoloji şirketi. Dünyanın önde gelen BT-güvenlik şirketi olan KOBIL, 16 ülkede faaliyet gösteriyor. Almanya’da 3 ayrı lokasyonda AR-GE merkezi bulunan KOBIL’in, ayrıca Paris, Zürih, Londra ve San Francisco’da ofisleri bulunuyor.
Alman mühendisliği ile Türk girişimciliğinin bir sentezi olan KOBIL, 1996 yılında Türkiye ofisini açtı. KOBIL Türkiye, 2003 yılına kadar Almanya pazarı için Windows işletim sistemleri üzerinde güvenlik ürünleri geliştirdi. 2000 yıllarından başlayarak Türkiye’de gelişmeye başlayan İnternet Bankacılığı ile birlikte KOBIL ilk Türk banka müşterilerini kazandı. 2004 yılından itibaren de KOBIL Türkiye, tamamen satış ve pazarlama faaliyetlerine yöneldi ve bugün Türkiye’de 11 banka KOBIL çözümlerini kullanıyor.
Yüksek güvenlikli digital kimlik teknolojileri üzerinde ürün ve hizmetler sunan KOBIL’in 2002 yılından beri logosunda yer alan ibare “secure your identity” yani “kimliğinizi koruyun”. Sanal kimliklerin en çok kullanıldığı yerler ise İnternet Bankacılığı ve e-devlet hizmetleri.
KOBIL, hem donanım tabanlı, hem de yazılım tabanlı dijital kimlik çözümleri geliştiriyor. Bu kimliklere dayalı güvenli mobil mesajlaşma platformu, güvenli web tarayıcı ve güvenli mobil ödeme ise KOBIL’in pazara sunduğu diğer çözümler.
KOBIL, Türk müşterilerince cebinde taşıdığı ya da çekmesinde sakladığı bir defalık şifre üreten anahtarlıklardan tanınıyor. Bu çözümü, Akbank, AlbarakaTürk, BankAsya, ING, İşbankası, KuveytTürk, TEB, Tekstilbank, Vakıfbank, YapıKredi, Ziraat Bankası gerek müşterileri için gerekse kendi iç güvenliği için kullanıyor.
Hızla büyümekte olan akıllı cep telefonları ve tablet kullanımı ile mobil güvenlik ihtiyaçları giderek artıyor. KOBIL de geçmişte sadece PC‘lere yönelik donanım tabanlı güvenlik çözümleri geliştirirken, bu yıl mobil platformlara yönelik hem donanımsal, hem de salt-yazılım olan güvenlik çözümleri geliştirdi.
KOBIL, PC dünyasında elde ettiği tüm bilgi birikimini mobil dünyaya da taşıdı ve “App Security Technology” çözümünü piyasaya tanıttı. İsviçre’deki KOBIL müşterileri de bu yeni güvenlik platformunu sistemlerine entegre etmeye başladı.
‘’KOBIL, MOBİL GÜVENLİK YATIRIMLARINA DEVAM EDECEK’’
KOBIL geçen yıla kadar salt donanım tabanlı güvenlik çözümleri sunuyordu. Bu çözümler genellikle USB-porttan bilgisayara takılan dongle tarzında ya da çevrimdışı (offline) bir defalık şifre (OTP) üreteçleri şeklindeydi. Mobil cihazların İnternet bankacılığı, e-devlet ve sanal alışverişte kullanım oranları bugün % 5-10 seviyelerinde. 2015 yılı için çok büyük oranda artacağına yönelik tahminlerde bulunuluyor. KOBIL, mobil güvenlik alanındaki yatırımlarına devam edecek.
‘’BANKALARIN İNTERNET HESAPLARININ GÜVENLİĞİ…’’
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK) geçtiğimiz günlerde önemli bir karar aldı. Bu karar ile İnternet Bankacılığında çalınan para, müşteri suçu aranmaksızın yüzde 100 banka tarafından müşteriye iade edilecek. Usulsüz işlem ile çekilen paranın doğrudan doğruya bankanın zararı olduğuna hükmedildi. Gerekçeler olarak ise bankanın güvenliği tam sağlayamadığı, etkili koruma mekanizmalarını geliştiremediği ve gerekli tedbirleri müşterilerine zorunlu hale getirmediği öne çıkıyor.
KOBIL, bu gelişme ile bankaların güvenlik işini son kullanıcıya bırakmak yerine, bilinçsiz müşterilerin bile güvenliğini otomatik olarak sağlayabilen yeni e-kimlik çözümlerine yatırım yapmasını bekliyor.
Kurulduğu tarihten günümüze büyük başarılara imza atan KOBIL, 2011 yılında, optik kart okuyucu alanında Almanya’da 8 milyon adetlik satış rakamıyla Pazar lideri oldu. 2012’de ise App Security Technology ve interaktif mobil haberleşme platformunu piyasaya sundu. Ürün, Fransa, Almanya ve ABD’de farklı ödüllere layık görüldü.
Son Yorumlar