Lisanslı yazılım kullanımının toplum geneline yaygınlaştırılması için yoğun bilinçlendirme ve hukuki koruma faaliyetleri yürüten Business Software Alliance (BSA) Türkiye Katılımcıları tarafından 2010 yılında gerçekleştirilen hukuki işlemler sonucunda, korsan yazılım kullanan firmalar, toplam 2 milyon TL’yi aşan bir maliyeti üstlenmek durumunda kaldı.
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı kapsayan EMEA bölgesi genelinde gelen 3.000 adet civarında ihbarı değerlendiren BSA Katılımcıları, 1.795 adet firma aleyhine hukuki işlem süreci başlatırken, Türkiye’de başlatılan hukuki işlem sayısı da bir önceki yıla oranla yüzde 400’den fazla artış gösterdi. Korsan yazılım kullanımının 2010 yılında EMEA bölgesi iş dünyasına maliyeti yüzde 110 oranında artarak 17.6 milyon USD’ye ulaşırken, Türk iş dünyasına maliyeti de 2009 yılına göre yüzde 200 oranında artarak 2 milyon 58 bin TL olarak gerçekleşti.
BSA Türkiye Genel Koordinatörü Semih Sağman, söz konusu verileri “Konu sadece işletmelerin karşılaşacağı finansal ve hukuki sıkıntılar değil. Lisanssız yazılım kullanmak firmaların virüs problemleri nedeniyle veri kayıplarına uğramalarına ve güvenlik açıklarına sebebiyet verirken ve kurum itibarının da zarar görmesine neden oluyor. ” sözleriyle değerlendirdi.
BSA Türkiye Program Koordinatörü Nilüfer Sapancılar ise “Biz Türk firmalarını korsan yazılımın riskleri hakkında uyarırken, lisanslı yazılım kullanımının avantajları ile ilgili de bilgilendiriyoruz. Yasal yazılımlar işlerinizi güvenle sürdürmenizi ve verimli çalışmanızı sağlarken hizmet kalitenizi yükseltir” diyerek lisanslı yazılım kullanımının sağladığı faydalar konusuna dikkat çekti.
Türkiye’de her yıl lisansız yazılım ve korsan kullanım nedeniyle milyonlarca lira vergi kaybı olurken, korsanın önlenememesi yabancı sermaye yatırımın önündeki en büyük engellerden biridir.
Son Yorumlar