Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği (FINTR) tarafından gerçekleştirilen dijital etkinlikte Türkiye’de kripto para sektörü masaya yatırıldı. FINTR Yönetim Kurulu Üyesi Elçin Karatay’ın moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda; dijital varlıkların Türkiye’deki durumu, bu alanda yürütülen çalışmalar ve 2021 yılında sektörde beklenen olası değişim ve gelişmeler tartışıldı…
Kripto paraların popülaritesi her geçen gün artıyor. Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de kripto para hızla gelişiyor ve yaygınlaşmayı sürdürüyor. Kripto para işlemi yapanlar arasında Y kuşağı yüzde 68,7 oranıyla en çok işlemi yapan yaş grubu olarak öne çıkarken, eğitim seviyesi ve kripto para kullanımı arasında doğrusal bir oran gözlemleniyor. Türkiye’de kripto para umut verici bir sektör ve yatırım alanı olarak öne çıkıyor.
Kripto paralar günlük hayatta ödeme aracı olacak
Webinar’da ilk konuşmacı olarak söze başlayan ve son bir yılın hem müşteri hem de ürün çeşitliliği açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bitay CEO’su Niyazi Yılmaz, “Türkiye’de kripto dünyasıyla tanışmış, işlem yapmış kişileri araştırdığımızda her 5 kişiden birinin bu konuda bilgi sahibi ve aktif olduğunu görüyoruz. Bu kişilerin ya herhangi bir borsada hesabı oluyor ya da kripto paralarla ilgili araştırma ve eğitim almış oluyorlar. Bu oran da Türkiye’yi dünyada oldukça yüksek bir yere koyuyor” şeklinde konuştu. Niyazi Yılmaz, sektörün geleceğine ilişkin yaptığı değerlendirmede ise Bitcoin gibi bilinen kripto paralar dışında yenilikçi farklı ürünlerin ortaya çıkacağını vurguladı. Kullanıcıların kripto para olarak ödeme yaptığı ama banka hesaplarına TL olarak yansıyan bir sistem geliştirmekte olduklarını belirten Niyazi Yılmaz, kripto paraların ödeme yöntemi olarak günlük hayatta kullanılması adına çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
Pazar gelişime çok açık ve hızlı bir büyüme vadediyor
Bitpanda Türkiye ve MENA Bölgesi Genel Müdürü Elbruz Yılmaz ise, Bitpanda olarak FINTR’nin ilk üyelerinden biri olduklarını belirterek, Türkiye pazarının Bitpanda için yüksek büyüme potansiyeli sunduğunu ve bölgesel olarak da Türkiye’nin merkez olabileceğini belirtti. Elbruz Yılmaz, Türkiye’nin kripto para piyasası açısından güçlü ve gelişen hacimlerle dünyanın sayılı pazarlarından biri olduğunu dile getirerek, “Türkiye finansal okuryazarlık ve fintech ekosistemi yönünden en rekabetçi pazarlardan birisi. Genç nüfus, mobil internet kullanım oranları ve finansal araçlara olan ilgi gelişmesini tetikleyen sebeplerden birkaçı. Ayrıca Türkiye ekonomisi oldukça dirençli bir yapıya sahip. Hedefimiz Avrupa’da 1,5 milyon kullanıcı tarafından güvenle kullanılan lisanslı platformumuzu Türkiye’de de regülasyonlar kapsamında kullanıcılarımıza sunmak ve kayda değer bir pazar payına ulaşmak. Kripto paralar başta olmak üzere platformumuzdaki tüm dijital varlıkları çok yakında Türkiye’deki kullanıcılarımıza sunmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
Bazı firmaların yol göstericiliği şart
Rain Ülke Müdürü Murat Resen, şirket olarak Ortadoğu’nun ilk lisanslı dijital varlık platformu olduklarını belirterek Türkiye dahil birçok ülkede çalışmalarını etkin biçimde sürdürme planları olduğundan söz etti. Sektörün ihtiyaçlarını anlamanın önemini vurgulayan Resen, “Kripto para pazar gelişiminin henüz çok başındayız ve öncelikle bazı firmaların öncü davranıp, kripto para ürün ve ekosistemi hakkında, ilgili tüm paydaşlara ve potansiyel kullanıcılara detaylı bilgilendirme yapmaları gerekiyor. Bankalara kıyasla çok daha hızlı bir adaptasyon olacağını düşünüyoruz” diyerek sözlerine devam etti. Gelecek hakkındaki görüşlerini de paylaşan Resen, “2021’de önceliğimiz güven ve sürdürülebilirlik. Hem bu ekosistemin devamı hem de insanların bu konuyu daha iyi anlayıp bilgi sahibi olmasını istiyoruz. Kripto varlıkların çok yüksek bir potansiyeli var” dedi.
Kripto parada hukuki yönde adımlar ve regülasyon şart
FINTR’de hukuk ve mevzuat konularındaki çalışmalara da başkanlık eden Yönetim Kurulu Üyesi ve Solak&Partners ortağı Elçin Karatay, hukuksal anlamda belirsizliklerin zorlayıcı olduğunu ve hukuki gelişmelerin sektörün gelişmesinde büyük rol oynayacağını belirtti. Pazarın regülasyonların eksikliği nedeniyle risk alınan türde olduğuna dikkat çeken Karatay, “Hukuki gelişimler daha sağlam adımlar atılmasına ön ayak olacak. Yatırımcılar için de daha güvenli bir giriş alanı olarak görülecektir” dedi.
Son Yorumlar